Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Μαστίγιο και καρότο από την τρόικα (Ανέφικτα τα μέτρα αλλά πρέπει να τα εφαρμόσετε!!!)

Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα απευθύνει ο εκ των ισχυρών ανδρών και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιόργκ Άσμουσεν.
Ο κύριος Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή αλλά και σε νέα παρέμβασή του, το βράδυ της Κυριακής, από τη συχνότητα του κρατικού γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, τονίζει πως η προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης ότι μπορεί η Ελλάδα να αποκομίσει οφέλη από την ένταξή της στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στη βάση της απόφασης της τελευταίας Συνόδου Κορυφής (απευθείας από τους Μηχανισμούς Στήριξης) είναι κάτι που επ’ ουδενί δεν αναιρεί τις δεσμεύσεις της χώρας μας.
Δεσμεύσεις τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει στο 100%, όπως σημείωσε.
Χαρακτηριστικά ο κύριος Άσμουσεν τόνισε ότι «οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής», επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι η Τρόικα, που αναμένεται να αφιχθεί άμεσα στην Αθήνα, θα ήταν ενδεχομένως πρόθυμη να συζητήσει αλλαγές στο «μείγμα» της πολιτικής που εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατρέπονται οι τελικοί στόχοι του προγράμματος.
Το ανώτατο στέλεχος της ΕΚΤ θα έρθει και ο ίδιος, τις επόμενες ώρες πιθανότατα, στην χώρα μας, στη συνέντευξή του στο γερμανικό κανάλι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος και για το χρέος της Ελλάδας προς τα κράτη. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι «αν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρεθεί και πάλι στην κόψη του ξυραφιού τότε θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές».
Αλλά «προειδοποίησε» την Αθήνα πως δεν θα γίνει ανεκτή καμία απόκλιση ή υποχώρηση στις μεταρρυθμίσεις και στους στόχους του Μνημονίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν η ελληνική κυβέρνηση θελήσει να κόψει έναν φόρο, τότε θα πρέπει αυτός να αντικατασταθεί άμεσα από έναν άλλον»

Δεν υπάρχουν σχόλια: