Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

ΕΚΤ: Η Ελλάδα να εκπληρώσει 100% τους στόχους του μνημονίου

Ο κ. Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στο κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, έκανε σαφές πως οι στόχοι του μνημονίου πρέπει να παραμείνουν "απείραχτοι".
Πρόθυμη να συζητήσει μεμονωμένα σημεία των όρων λιτότητας του ελληνικού προγράμματος εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρκεί οι στόχοι του μνημονίου να παραμείνουν οι ίδιοι. Ο κ. Άσμουσεν δήλωσε χχαρακτηριστικά "Οι στόχοι του προγράμματος, δηλαδή η σταθεροποίηση του προϋπολογισμού και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, δεν επιτρέπεται να πειραχτούν».
«Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει έναν φόρο, τότε θα πρέπει, στο ίδιο μέγεθος, να αυξήσει έναν άλλο φόρο», τόνισε το μέλος του συμβουλίου διοικητών της ΕΚΤ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και επισήμανε ότι μπορεί να συζητηθεί το μίγμα των μέτρων, δηλαδή ο συγκεκριμένος δρόμος προς έναν στόχο. Αρνητικός εμφανίστηκε ο κ. Άσμουσεν και στην πιθανή επιμήκυνση του διαστήματος για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος, καθώς, όπως σημείωσε, κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια περαιτέρω δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ίδιος, πάντως, τάχθηκε, για μία ακόμη φορά, υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του κοινού νομίσματος.
Το στέλεχος της ΕΚΤ πρόκειται να συμμετάσχει, αύριο, σε συνέδριο ειδικών για την κρίση στην ευρωζώνη, που διοργανώνεται στην Αθήνα.
Δείτε το βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια: