Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012

Βενιζέλος: "Το φορολογικό δεν μπορεί να φέρει στο στόχαστρο τα παιδιά"


Πλαίσιο που επιτρέπει τη στροφή στην πραγματική οικονομία, στον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη και την απασχόληση, χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συντακτικού Συνεδρίου του Κινήματος, στον πολυχώρο «Αθηναΐς».
Σημείωσε, δε, ότι βασικός όρος για την εθνική ανάκαμψη είναι να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, επαναλαμβάνοντας και τις θέσεις για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση, και κανόνες για καλύτερη κυβερνητική συνεργασία.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο «δεν μπορεί να φέρει στο στόχαστρο τα παιδιά», δήλωσε «θα θεραπεύσουμε», στον κυρωτικό νόμο, «αδικίες» για τις αναπηρικές συντάξεις και πρόσθεσε ότι θα προωθηθεί η καταβολή των εφάπαξ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για «άγνοια κινδύνου» όταν, όπως είπε, ανέφερε χθες στην ομιλία του στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η παράταξή του είναι έτοιμη να κυβερνήσει.
Επιπλέον, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπονομεύει με τις δηλώσεις της κάθε επενδυτική προσπάθεια, κάτι που χαρακτήρισε «θλιβερό και ύποπτο». Ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι «θα έρθει και η ώρα πιο ριζοσπαστικών κινήσεων σε σχέση με το χρέος».
«Πρέπει να συνεννοηθούμε με θάρρος μεταξύ μας για την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και, απαριθμώντας τα πολλαπλά «σοκ» που υπέστη η παράταξη, έκανε λόγο για δραματική αλλαγή των εκλογικών ποσοστών, αναδρομικές ιστορικές ευθύνες της παράταξης, προσωπικές στρατηγικές στελεχών, αντίδραση της κοινωνίας λόγω μέτρων, συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας από τη θέση του δεύτερου.
Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των πρωτοβουλιών, που αναμένεται να λάβει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εβδομάδες, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί η πρωτοβουλία του κόμματος που, όπως ανέφερε, «αναδεικνύει τη Χρυσή Αυγή ως αντισυνταγματικό κόμμα».
Αναφορικά με την κριτική περί μη συμμετοχής στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, είπε ότι αυτό αποτελούσε πρόταση και απόφαση της ΚΟ. Σε όσους τον κατηγορούν για έλλειψη στρατηγικής, αναφώνησε «έλεος» και διερωτήθηκε πού ήταν αυτοί την Άνοιξη του 2010 όταν ο ίδιος αγωνιζόταν να υπάρξει η λύση της πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.
Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι στρατηγική να ταυτιστείς με τη Δεξιά στο όνομα της Ευρώπης ή να γίνεις ουρά του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σε άλλο σημείο, είπε ότι ήταν εξαιρετικά λυπηρό για τον ίδιο ότι αναγκάστηκε να θέσει εκτός ΚΟ ιστορικά στελέχη. Επίσης, έκανε λόγο για μερικά πρόσωπα «κηπουρούς-αλεξιπτωτιστές» που δεν έχουν να πουν τίποτα θετικό για το ΠΑΣΟΚ και που η παρουσία τους στα ΜΜΕ «είναι πρόβλημα για την παράταξη».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ορισμένα» επικοινωνιακά κέντρα και «ορισμένους» επιχειρηματικούς κύκλους που «επενδύουν» με προφανή τρόπο, όπως υποστήριξε, στον «ισχυρό», δηλαδή τη ΝΔ, στους «συμπαθείς», δηλαδή τη ΔΗΜΑΡ, ενώ προσεγγίζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ με «γλοιώδεις τρόπους».
Όσον αφορά στο Συντακτικό Συνέδριο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η διεξαγωγή του δεν μπορεί να αναβληθεί διότι χρειάζονται αιρετά όργανα με εσωκομματική δημοκρατική νομιμοποίηση. Τόνισε ότι δεν θα είναι ένα μονοκομματικό, αλλά παραταξιακό συνέδριο, ανοικτό αποπροσωποποιημένο, με δικτύωση στην κοινωνία.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ σέβεται όσους κινούνται -κάθε κίνηση, ομάδα και πρόσωπο- στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για διάλογο» και σημειώνοντας ότι απευθύνεται στις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις. Ακόμη, απηύθυνε πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ για συμπόρευση.Αναφερθείς στα επόμενα βήματα του Κινήματος, τόσο εν όψει του συνεδρίου όσο και γενικότερα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έως την Τετάρτη θα είναι έτοιμη η πλήρης προσυνεδριακή οργανωτική επιτροπή και πως η ΚΟΕΣ θα χωριστεί σε ομάδες εργασίας.
Στη συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» πλήθος στελεχών, μεταξύ των οποίων και στελέχη που συμμετείχαν στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπως, μεταξύ άλλων, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Γιώργος Πεταλωτής, ο Μανόλης Όθωνας, ο Ντίνος Ρόβλιας, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Σωκράτης Ξυνίδης. Αντίθετα, απουσίαζαν, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: