Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Τρόικα - Ναι στη δόση αλλά με νέες περικοπές - Ιδού τι ζητάνε!

Τις ώρες που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με τους ευρωπαίους ηγέτες για την απεμπλοκή της εκταμίευσης της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ, τελικά τα σημειώματα με εντολές-υποχρεώσεις κατέφθαναν βροχηδόν από την τρόικα.
Με τη χαρακτηριστική ένδειξη «Δεν τηρήθηκε» το υπουργείο Οικονομικών παρέλαβε τις τελευταίες ημέρες υπόμνημα από την τριμερή για 7 ανεφάρμοστες παρεμβάσεις, που στην ουσία ανοίγουν τον δρόμο για νέες περικοπές στα εφάπαξ του Δημοσίου και τα κοινωνικά προγράμματα, καθώς και την επιβολή αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Πρόκειται, όπως δημοσιεύει η Κυριακάτικη «Real News» για πρόσθετους όρους-μέτρα που θα υποχρεωθεί να πάρει η Ελλάδα το τελευταίο δεκαήμερο του 2012 και τους πρώτους μήνες του 2013 για να λάβει τις επόμενες δόσεις του δανείου.
Ο λογαριασμός του μνημονίου παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε στο τελευταίο Eurogroup, κρίνοντας πάντως επαρκή την ελληνική πρόοδο και δίδοντας την έγκριση για τη διετή παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Στο κείμενο-προτοπή της τρόικας αναφέρεται ότι:
1. Η μείωση του ελλείμματος υστερεί έναντι του στόχου για δημοσιονομικό αποτέλεσμα 2,5% του ΑΕΠ το 2014 (εξ ου και η διετής παράταση του περιθωρίου προσαρμογής).
2. Δεν επιτυγχάνεται η μείωση του χρέους κατά 26,9 δισ. ευρώ το 2012. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να υποχωρήσει κατά 11,1 δισ. ευρώ φέτος, εξαιτίας των χαμηλότερων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και λόγω δυσμενέστερων διακανονισμών στις υποχρεώσεις του Δημοσίου και άλλων προσαρμογών στους τόκους.
3. Τα καταβαλλόμενα κατά τη συνταξιοδότηση εφάπαξ ποσά δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί και απαιτείται ανάλογη προσαρμογή των πληρωμών.
4. Δεν έχει προωθηθεί η έγκριση μιας φορολογικής μεταρρύθμισης «για την απλούστευση του φορολογικού συστήματος, την εξάλειψη των απαλλαγών και των προτιμησιακών καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένης και της διεύρυνσης των βάσεων, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς θα αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα.
Αυτή η μεταρρύθμιση αφορά το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων, το φόρο προστιθέμενης αξίας, τους φόρους περιουσίας, αλλά και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και θα διατηρήσει το σχετικό φορολογικό βάρος από τους έμμεσους φόρους.
5. Επιβάλλεται η αναθεώρηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων ώστε να εναρμονιστούν με τις τιμές της αγοράς.
6. Πρέπει να διακοπούν οι πληρωμές με μετρητά και επιταγές στις εφορίες και να αντικατασταθούν με τραπεζικά εμβάσματα, ούτως ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος για το προσωπικό, προκειμένου να ασχοληθεί με πιο χρήσιμες εργασίες.
7. Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της για την εκπλήρωση της αποστολής της, την επίτευξη των στόχων της και την άσκηση των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με όσα προβλέπουν ο νόμος και το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Νοέμβριο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: