Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Είκοσι άνθρωποι πλούσιοι όσο ένα έθνος

Μπορεί να σας φαίνεται σχεδόν απίστευτο κι όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό! Η ψαλίδα της ανισομερούς κατανομής του παγκόσμιου πλούτου έχει ανοίξει σε τέτοιο βαθμό ώστε ένας μόνο δισεκατομμυριούχος να διαθέτει περιουσία ίση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μια μικρής χώρας.
Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο καταγράφει στο έγκυρο γαλλικό περιοδικό Courrier International ο Ισπανός Αλβάρο Βαλίνο, γραφίστας και υπεύθυνος εικονογράφησης της ισπανικής εφημερίδας Publico. Εχει αποσπάσει πολλά βραβεία για τα ειδησεογραφικά γραφήματά του στον Τύπο, μεταξύ των οποίων πολλά Malofiej, ένα σπουδαίο βραβείο (το οποίο θεωρείται αντίστοιχο του δημοσιογραφικού βραβείου Πούλιτζερ). Τα τελευταία 20 χρόνια εργάζεται στην International Society for News Design. Ο Βαλίνο ζει στην Ουάσιγκτον και συνεργάζεται τακτικά με το περιοδικό National Geographic και την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Το ταλέντο του έγκειται στη δυνατότητά του να παρουσιάζει ουσιαστικά ειδήσεις, όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή το κείμενο, αλλά οπτικοποιημένες. Συγκρίνοντας λοιπόν ανθρώπους, λαούς και αριθμούς οπτικοποίησε ένα γεγονός: τους εκατομμυριούχους που συγκέντρωσαν περιουσίες αντίστοιχες του εθνικού εισοδήματος ορισμένων χωρών.
Τα 20 πορτρέτα που ακολουθούν αντιπροσωπεύουν τις ισάριθμες μεγαλύτερες περιουσίες ιδιωτών στον πλανήτη, σύμφωνα με την κατάταξη που δημοσίευσε το Bloomberg στις 30 Νοεμβρίου.
Κάθε δισεκατομμυριούχος συνδέεται με μια χώρα της οποίας το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (βάσει των στοιχείων του ΔΝΤ) πλησιάζει την περιουσία του.
Τα ποσά των περιουσιών αναγράφονται σε δισεκατομμύρια δολάρια (715 συνολικά).
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΕΣ
307 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ
Αθροιστικά ο πληθυσμός αυτών των 20 χωρών είναι περίπου 307 εκατομμύρια άνθρωποι. Για παράδειγμα, η Αιθιοπία με 47 εκατομμύρια κατοίκους έχει ΑΕΠ ύψους 24,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή περίπου τρεις φορές λιγότερο από την προσωπική περιουσία του Mεξικανού κροίσου Κάρλος Σλιμ. Είναι επίσης γνωστό ότι το 2% των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο κατέχει περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πλούτου, σύμφωνα με την έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Οικονομικής Eρευνας του OHE.
Ως πλούτο οι ερευνητές ορίζουν την αξία της υλικής και άυλης περιουσίας, μείον τα χρέη ενός νοικοκυριού – με άλλα λόγια, τη συνολική αξία των κεφαλαιουχικών στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους. Ο πλούτος είναι συγκεντρωμένος στη βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τις χώρες υψηλού εισοδήματος της Ασίας και του Ειρηνικού, περιοχές που συνολικά κατέχουν το 90% του παγκόσμιου πλούτου.
0.Το μεγάλο τετράγωνο αντιπροσωπεύει το εκτιμώμενο Aκαθάριστο Eγχώριο Προϊόν της Γαλλίας το 2012 (2.712 δισεκατομμύρια δολάρια). Το μικρό (στην ίδια κλίμακα) αντιπροσωπεύει την περιουσία του Mεξικανού επιχειρηματία Κάρλος Σλιμ (73 δισ. δολάρια) που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ του Ισημερινού.
1. ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ Κάρλος Σλιμ επιχειρηματίας, Μεξικό 73 δισ.
2. ΚΡΟΑΤΙΑ Μπιλ Γκέιτς 62,2 δισ. Microsoft (πληροφορική) ΗΠΑ
3. ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Ιγνάσιο Ορτέγκα 56,2 δισ. Zara (ρουχισμός) Ισπανία
4. ΣΛΟΒΕΝΙΑ Γουόρεν Μπάφετ 47,1 δισ. επιχειρηματίας και επενδυτής ΗΠΑ
5. ΚΕΝΥΑ Ινγκβαρ Κάμπραντ 42,6 δισ. ΙΚΕΑ (έπιπλα) Σουηδία
6. ΛΙΒΑΝΟΣ Τσαρλς Τζ. Κοχ 40,8 δισ. πετροχημική βιομηχανία ΗΠΑ
7. ΑΙΘΙΟΠΙΑ Ντέιβιντ Χ. Κοχ 40,8 δισ. πετροχημική βιομηχανία ΗΠΑ
8. ΥΕΜΕΝΗ Λάρι Τζ. Ελισον 37,8 δισ. Oracle (πληροφορική) ΗΠΑ
9. ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ Κρίστι Γουάλτον 29,5 δισ. αυτοκρατορία της οικογένειας Γουάλτον WALMART (πολυκαταστήματα) ΗΠΑ
10. ΜΠΑΧΡΕΪΝ Τζιμ Γουάλτον 28,1 δισ. WALLMART (πολυκαταστήματα) ΗΠΑ
11. ΛΕΤΟΝΙΑ Ρομπ Γουάλτον 27,5 δισ. WALLMART (πολυκαταστήματα) ΗΠΑ
12. ΒΟΛΙΒΙΑ Λι Κα Σινγκ 27,5 δισ. επιχειρηματίας Κίνα (Χονγκ Κονγκ)
13. ΚΑΜΕΡΟΥΝ Μπερνάρ Αρνό 27,4 δισ. προϊόντα πολυτελείας Γαλλία
14. ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ Αλις Γουάλτον WALLMART (πολυκαταστήματα) ΗΠΑ
15. ΤΑΝΖΑΝΙΑ Λιλιάν Μπετανκούρ 26,2 δισ. καλλυντικά L” OREAL Γαλλία
16. ΤΡΙΝΙΝΤΑΝΤ ΤΟΜΠΑΓΚΟ Αλ Ουαλίντ μπεν Ταλάλ, 25,2 δισ. επιχειρηματίας Σαουδική Αραβία
17.ΣΑΛΒΑΔΟΡ Τζεφ Μπέζος 23,7 AMAZON (ηλεκτρονικό εμπόριο) ΗΠΑ
18. ΚΥΠΡΟΣ Λι Σάου Κι 23,2 δισ. αγοραπωλησίες ακινήτων Κίνα (Χονγκ Κονγκ)
19. ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ Στέφαν Πίρσον 23,1 δισ. H&M (ρουχισμός) Σουηδία
20. ΕΣΘΟΝΙΑ Μουκέσι Αμπάνι 23 δισ. επιχειρηματίας Ινδία
21,50% είναι Αμερικανοί πολίτες *Μόλις δύο προέρχονται από αναπτυσσόμενη χώρα ** Μόνον τρεις είναι γυναίκες
22…ΗΠΑ 10, Σουηδία 2, Κίνα 2, Γαλλία 2, Μεξικό 1, Ισπανία 1, Σαουδική Αραβία 1, Ινδία

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: