Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ακριβαίνει και επεκτείνεται έως 70% το εργόσημο

Σε νέους κλάδους επεκτείνεται, αλλά, ακριβαίνει το εργόσημο το 2013. Την αύξηση έως 70% των ασφαλίστρων για τους αμειβόμενους με εργόσημο και την, ταυτόχρονη, επέκταση της χρήσης του «κουπονιού εργασίας» στους περιστασιακά απασχολούμενους σε 5 νέους κλάδους -στον επισιτισμό και στην ψυχαγωγία, στους προωθητές προϊόντων, στους διανομείς διαφημιστικών εντύπων και στις αποκλειστικές νοσοκόμες- προβλέπει σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που παρέδωσε στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση η διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
«Μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει επαναρρύθμιση του καθεστώτος ασφάλισης με το εργόσημο», προαναγγέλλει στην «Η» ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να επεκταθεί η χρήση του σε «νησίδες» εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής και, παράλληλα, να διασφαλιστούν τα έσοδα του ΙΚΑ από τις εισφορές που αναλογούν σε αυτή τη μορφή ασφάλισης.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένες τις απώλειες εσόδων από την εφαρμογή ιδιαίτερα χαμηλού ασφάλιστρου (20%) που ενσωματώνει σήμερα το εργόσημο, το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εισηγήθηκε το ποσοστό των ασφαλίστρων να οριστεί στο 34% (δηλ. 70% υψηλότερα) προσεγγίζοντας ένα «ανεκτό», όπως το θεωρούν οι υπηρεσίες του Ταμείου, κόστος ασφάλισης το οποίο θα είναι, και πάλι, χαμηλότερο σε σχέση με το ύψος των ασφαλίστρων που ισχύει για την κανονική ασφάλιση (35,4% είναι το ποσοστό ασφαλίστρου που αντιστοιχεί στις εισφορές του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη).
Σήμερα περίπου 27.000 εργαζόμενοι έχουν ασφάλιση με εργόσημο στο ΙΚΑ, όπου υπάγονται οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας Στους 8.000 φτάνουν οι ασφαλιζόμενοι με εργόσημο (εργάτες γης) στον ΟΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: