Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Οι αθεόφοβοι της ΔΕΗ και οι άσχετοι της Βουλής

Ο πρόεδρος της διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ.Αρθούρος Ζερβός, καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και επί χρόνια επικεφαλής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πήγε την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκειμένου να περιγράψει την οικονομική θέση της επιχείρησης και να εκθέσει τις προοπτικές της και να ανανεώσει τη θητεία του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της. Και αφού είπε διάφορα δήθεν ηρωικά ανήγγειλε νέες υπεραυξήσεις στα τιμολόγια έως 49%. Στην προσπάθειά του μάλιστα να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις εξήγησε ότι η μηνιαία επιβάρυνση των νοικοκυριών δεν θα ξεπερνά τα 15 ευρώ.
Ωστόσο δεν εξήγησε γιατί την τελευταία εξαετία η ΔΕΗ έχει επιβάλει πάνω από 20 ανατιμήσεις, ούτε ότι αυτή τη στιγμή περίπου 1.200.000 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Όσο για το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης ουδέν ουσιώδες είπε. Υπερηφανεύεται ότι μείωσε το λειτουργικό κόστος κατά 40%, χωρίς όμως να αναφέρει ότι ήταν αποτέλεσμα της εξομοίωσης των μισθολογίων στις ΔΕΚΟ, που νομοθετικά επιβλήθηκε από την κυβέρνηση και το μνημόνιο.
Καμία εξήγηση για τον εκτίναξη του κόστους εξόρυξης του λιγνίτη,για την κακό προγραμματισμό των μονάδων,το παραμικρό για τις προμήθειες και την διάλυση του εισπρακτικού μηχανισμού της επιχείρησης. Και βεβαίως καμία αίσθηση των συνεπειών από τις εξαγγελθείσες ανατιμήσεις.
Δεν αντιλαμβάνεται η διοίκηση της ΔΕΗ ότι το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας εκτινάσσεται στα ύψη, ότι τείνει να διπλασιασθεί έναντι εκείνου της Βουλγαρίας και ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που επιτυγχάνεται από το μνημόνιο μπορεί να υπονομευθεί από τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.
Καμία επίσης αντίληψη ότι οι νέες υπεραυξήσεις θα επαυξήσουν κοντά στα 3.000.000 τον αριθμό των νοικοκυριών που θα αδυνατούν στο μέλλον να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και θα οδηγήσουν σε ταμιακό κραχ τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση. Αλλά αν η Διοίκηση της ΔΕΗ υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της με τις αυξήσεις τιμολογίων, οι βουλευτές όλων των πτερύγων τι έκαναν;
Όσοι παρακολούθησαν τη σχετική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν έχουν να μεταδώσουν κάτι εξαιρετικό από τις παρεμβάσεις των κ. Ι.Τραγάκη, Απ. Κακλαμάνη, Ν. Βαλαβάνη, Π. Λαφαζάνη, Πετράκου, Αθ. Νάκου, της κυρίας Μαρίας Κόλια - Τσαρουχά ή των κυρίων Τσούκαλη και Χαλβατζή.
«Επαναστάτες» οι περισσότεροι φαίνεται δεν είχαν λόγια να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας. Αλλά μάλλον δεν είναι ζήτημα επαναστατικότητας. Η άγνοια και τα ελλείμματα κατανόησης αρκούν για να καταπνιγεί και η όποια επαναστατικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: