Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

Στις τρεις φτωχότερες χώρες της ΕΕ η Ελλάδα

Δραματική επιδείνωση στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων διαπιστώνει η έκθεση της Eurostat από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και ύστερα.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27».
Συγκλίνει πλέον με αυτό των χωρών της τρίτης ταχύτητας της Ευρώπης, δηλαδή των χωρών της Βαλτικής και του πρώην Ανατολικού μπλοκ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat με βάση το 100 (μέσος όρος Ε.Ε.), το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας υπολογιζόμενο σε όρους αγοραστικής δύναμης υποχώρησε από το 94% το 2009 στο 87% το 2010 και στο 79% το 2011.
Πραγματοποίησε δηλαδή «βουτιά» 15 μονάδων που είναι μακράν η μεγαλύτερη μεταβολή μεταξύ των «27» χωρών-μελών της Ε.Ε. Με δεδομένη την βαθιά ύφεση και κατά το φετινό έτος, είναι βέβαιο ότι η θέση της χώρας έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το 2012.
Από τις χώρες της Ευρωζώνης, φτωχότερες από την Ελλάδα είναι πλέον μόνο η Πορτογαλία και η Σλοβακία, με τις τρεις χώρες να εμφανίζουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ 20 - 30% χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Σε καλύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 5% χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο στο τέλος του 2011, έχοντας ωστόσο και αυτή διολισθήσει κατά 6 μονάδες από το 2009 και με τα χειρότερα να βρίσκονται -μάλλον μπροστά της-, αφού κατά παραδοχή της ίδιας της κυβέρνησης της Λευκωσίας, η καταρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξε με την τρόικα θα βαθύνει την ύφεση το 2013.
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: