Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Τώρα και η Όλγα Κεφαλογιάννη θυμήθηκε να κυνηγήσει τη διαφθορά!!!

Την τελευταία στιγμή, κι έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Τουρισμού, αποφεύχθηκε η υπεξαίρεση 147.600 ευρώ από τα ταμεία του ΕΟΤ, μετά την αποκάλυψη για απόπειρα απάτης σε βάρος του Οργανισμού.
Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, αφού ενημερώθηκε από τον νέο γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Πάνο Λειβαδά, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Νίκο Καραχάλιο, έδωσε εγκαίρως εντολή για άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς να αφήσει να παρέλθει το Σαββατοκύριακο, γεγονός που, όπως, σημειώνεται από κύκλους του υπουργείου, ήταν η κίνηση που «μπλόκαρε» τη δραστηριότητα των συλληφθέντων.
Εξιχνιάστηκε από τη Αστυνομία η υπόθεση απόπειρας απάτης σε βάρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μέσω χρήσης πλαστού τιμολογίου παροχής υπηρεσιών εταιρείας, ύψους 147.600 ευρώ, και έκδοσης επιταγής αντίστοιχου ποσού από τον Οργανισμό.
Κατά το προηγούμενο διήμερο συνελήφθησαν, για την υπόθεση, πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων 39χρονος πρώην ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ, 44χρονος επιχειρηματίας, ένας άνδρας και μία γυναίκα 29 ετών, μέτοχοι εταιρείας, και ένας επίσης 44χρονος άνδρας, εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας.
Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα κακουργηματικής φύσεως αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρας απάτης και πλαστογραφίας, ενώ επιπλέον σε βάρος του πρώην ειδικού συμβούλου του ΕΟΤ για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο πρώην ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους υπόλοιπους συλληφθέντες, εξέδωσε επιταγή ύψους 147.600 ευρώ από μπλοκ επιταγών του Οργανισμού, για εξόφληση, ως παραστατικού, πλαστού τιμολογίου παροχής υπηρεσιών αντίστοιχου ποσού, της εταιρείας των δύο 29χρονων.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, κλιμάκια αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, αξιολόγησαν και αξιοποίησαν στοιχεία, τα οποία προέκυπταν για τη συγκεκριμένη υπόθεση, με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία των συλληφθέντων προσώπων και να εξακριβωθεί η μέθοδος και ο τρόπος δράσης τους.
Οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στον αρμόδιο τακτικό ανακριτή, ενώ την Παρασκευή θα οδηγηθούν εκ νέου ενώπιόν του.
Κανένας δημόσιος υπάλληλος, που να υπηρετεί στον ΕΟΤ, δεν βρίσκεται ανάμεσα στα πέντε άτομα, τονίζει ο νέος γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Πάνος Λειβαδάς, ο οποίος σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΤ, σημειώνει ότι η πρώτη ενέργεια, που έγινε, ήταν ο Οργανισμός να απευθυνθεί άμεσα στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.
Η εντολή της υπουργού, όπως αναφέρει, ήταν να κατατεθεί ταυτόχρονα μηνυτήρια αναφορά στην προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση του όλου θέματος και ειδικότερα για το πώς το μπλόκ των επιταγών από τις οικονομικές υπηρεσίες βρέθηκε στα χέρια του πρώην ειδικού συμβούλου, του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΟΤ.
Όπως σημειώνει ο κ. Λειβαδάς, όταν έγινε αντιληπτή η ύπαρξη της επιταγής, υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος επικοινώνησε με τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΤ για να ενημερώσει για το συμβάν.
Από τον πρώτο έλεγχο που διεξήγαγαν, επί τόπου, οι οικονομικές υπηρεσίες, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε σχετική οφειλή του ΕΟΤ προς το Νομικό Πρόσωπο, στο όνομα του οποίου είχε εκδοθεί η συγκεκριμένη επιταγή και γι αυτό ζήτησαν την κατακράτησή της.
Ταυτόχρονα, ο κ. Λειβαδάς ενημέρωσε την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Όπως τονίζει ο γγ του Οργανισμού, η εντολή της ήταν: «Να πάνε όλα στον εισαγγελέα, τώρα».
Ν.Καραχάλιος: Σοβαρές παρατυπίες και δυσλειτουργίες στον ΕΟΤ
Τη δική του θέση σχετικά με το ζήτημα διασπάθησης δημοσίου χρήματος, που έχει προκύψει στον ΕΟΤ, δίνει, με δήλωση που του αποδίδεται, ο πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Νίκος Καραχάλιος.
Ο κ. Καραχάλιος αναφέρει στη δήλωσή του ότι από τον πρώτο κιόλας μήνας της παρουσίας του στον ΕΟΤ διαπίστωσε μια σειρά από σοβαρές παρατυπίες και δυσλειτουργίες στον Οργανισμό, που αφορούσαν θέματα οικονομικής διαφάνειας, οργανωτικής λειτουργίας και επικοινωνιακής στρατηγικής.«Η παρουσία μου στον δημόσιο βίο συνδέεται με δυο πράγματα», σημειώνει, «την παραγωγή έργου και τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα μου σε ό, τι αφορά θέματα διαχείρισης δημοσίου χρήματος. Ειδικά σε μια εποχή κρίσης, όπου κάθε ευρώ το οποίο ξοδεύεται άσκοπα από το δημόσιο είναι ένα ευρώ χαμένο από τα ταμεία ανεργίας, τις συντάξεις των γερόντων και τους μισθούς των πολιτών. Κάθε ενέργειά μου, για να φέρει αποτελέσματα, έπρεπε και πρέπει να είναι στοιχειοθετημένη.
Γι’ αυτό και όταν στις αρχές Δεκεμβρίου παρέλαβα το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, και αφού ενημέρωσα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ και την Υπουργό Τουρισμού, προχώρησα σε μια σειρά ενεργειών για τη διαλεύκανση της λογιστικής τρύπας των 12 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία διαπιστώνεται στο πόρισμα», τονίζει χαρακτηριστικά.«Σε ότι αφορά την υπόθεση της πλαστογραφίας, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραχάλιος, «είναι πολύ σοβαρή, αλλά αποτελεί ερασιτεχνική απάτη, μπροστά στα επαγγελματικά κυκλώματα που θέλουν την αδιαφάνεια στον ΕΟΤ». Αναφερόμενος, ειδικότερα,στα του ΕΟΤ, ο κ. Καραχάλιος τονίζει ότι θα πρέπει να «κινηθούμε βήμα-βήμα. Ελπίζω ότι ο ”διάδοχός” μου (ο οποίος ακόμη και σήμερα, μια εβδομάδα μετά τον διορισμό του δεν είχε τον επαγγελματισμό να επικοινωνήσει μαζί μου) θα εκτελέσει τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης, που αφορούν στην κάθαρση στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού», καταλήγει στη δήλωση του ο πρώην γενιός γραμματέας του ΕΟΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: