Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Φορο-σκούπα ακόμη και στα πολύ χαμηλά εισοδήματα - Πώς νέοι, άνεργοι και αγρότες θα "πιαστούν στα δίχτυα" της εφορίας

- Όλοι όσοι είναι πάνω από 18 είναι υποχρεωμενοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση
- Πολλοί θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά
- Αντιμέτωποι με τη φοροδιαφυγή όσοι εισπράττουν τόκους από καταθέσεις που δεν τις είχαν δηλώσει παλαιότερα
- Δείτε παραδείγματα και τι να προσέξετε
Τα πάνω – κάτω φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο όσον αφορά τα πολύ χαμηλά εισοδήματα που μέχρι τώρα δεν υποχρεούνταν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ και σύμφωνα με δυο διατάξεις του άρθρου 8 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, όλοι όσοι έχουν ηλικία άνω των 18 ετών είναι υποχρεωμένοι απο το 2013 να υποβάλουν φορολογική δήλωση.
Συγκερκριμένα οι δύο διατάξεις πυ επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις ορίζουν ότι:
- Κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από το αν υπόκειται ή όχι σε φόρο έχει υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
- Στη δήλωση αυτή αναγράφονται όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους καθώς και τα απαλασσόμενα από το φόρο εισοδήματα.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ότι όποιος φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα εως 3.000 ευρώ ή τεκμαρτό εισόδημα εως 5.000 που μέχρι σήμερα δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση, από το 2013 είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει και να καταγράψει σε αυτή όλα τα εισοδηματά του και την περιουσιακή του κατάσταση. Θα υπάγεται κανονικά στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος του 2012 και η εφορία θα τους υπολογίσει το ελάχιστο εισόδημα διαβίωσης και τα ποσά που ενδεχομένως προκύπτουν από τα τεκμήρια διαβίσωσης ανεξαρτήτως ύψους του.
Ποιους “πιάνει” αυτή η διάταξη;
Η διάταξη αυτή “πιάνει” τα πολύ χαμηλά εισοδήματα όπως τους νέους, τους άνεργους και αγρότες με μηδενικές ή πολύ χαμηλές αποδοχές ή που έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία όπως παλιά αυτοκίνητα ή μικρές κατοικίες σε χωριά της επαρχίας για τα οποία το τεκμαρτό εισόδημα δεν ξεπερνούσε τις. 5.000 ευρώ ετησίως.
Έτσι με το νέο μέτρο πολλοί είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά καθώς από την ελάχιστη καταναλωτική δαπάνη διαβίωσης που ορίζετι στις 3.000 ευρώ συν τα τεκμήρια θα προκύψει εισόδημα πάνω από 5.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο όριο.
Με την άλλη διάταξη καταργείται η απαλλαγή από από την αναγραφή στη δηλωση εισοδημάτωνπου είτε απαλλάσσονταν από τη φορολογία είτε φορολογούνταν αυτοτελώς. Αυτά τα εισοδήματα αφορούν τόκους από καταθέσεις ή χρηματοοικονομικά προϊόντα, αμοιβές από ΔΣ ανωνύμων εταιρειών και ποσά από μερίσματα ΑΕ. Μέχρι τώρα αυτά τα εισοδήματα μπορούσαν να αναγραφούν προαιρετικά στη δήλωση ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να δικαιολογήσουν τεκμήρια διαβίωσης ή πόθεν έσχες. Όλα αυτά από το 2013 θα θα αναγραφούν υποχρεωτικά τις δηλώσεις.
Σημειώνεται τέλος ότι ο λόγος που πολλοί φορολογούμενοι απέφευγαν ειδικά τα τελευταία χρόνια να δηλώσουν αυτά τα εισοδήματα είναι για να αποφύγουν τη φορολόγησή τους από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται σε ολόκληρο το δηλωθέν εισόδημα εκτός από αποζημιώσεις απόλυσης και εφάπαξ.
Τι σημειώνουν οι φοροτεχνικοί;
Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, με τις δύο αυτές νέες διατάξεις η εφορία θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου καθώς και ότι θα διευρυνθεί η φορολογητέα βάση για τον υπολογισμό ειδικών εισφορών όπως για παράδειγμα η εισφορά αλληλεγγύης. Ταυτόχρονοα ανμένεται να αποκαλυφθούν “αθέατα” εισοδήματα που παραπέμπουν και σε φοροδιαφυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: