Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Η χαμένη "τιμή" των γερμανικών επιχειρήσεων

Με την «χαμένη τιμή» των γερμανικών επιχειρήσειων Siemens, Thyssen Krupp, Deutsche Bank, ΜΑΝ και άλλων ασχολείται σε εκτενές και ακρως ενδιαφέρον ρεπορτάζ η σημερινή ηλεκτρονική σελίδα της Deutsche Welle. Οι έγκριτοι δημοσιογράφοι Rolf Wenkel, Klaus Ulrich και Σταμάτης Ασημένιος επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια, οι παραπάνω γερμανικές εταιρείες, βρίσκονται στο επίκεντρο διαφόρων σκανδάλων που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ξεκινούν με την περίπτωση της Deutsche Bank που τις τελευταίες μέρες μπήκε στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για φορολογικές απάτες, ξέπλυμα χρήματος και απιστία, οι οποίες είναι μερικές από τις κατηγορίες που την έχουν φέρει αντιμέτωπη με τηυν γερμανική δικαιοσύνη. Ακόμη δεν έχει αποδειχθεί τίποτε, ωστόσο, η ζημιά που έχει υποστεί το κύρος της Deutsche Βank είναι τεράστια. Και αυτό θα το αισθανθεί κάποια στιγμή το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο της Ευρώπης, εκτιμά ο Γιόζεφ Βίλαντ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διαχείρισης Αξιών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντίας, στη Γερμανία...
«Όποιος βλάπτει διαρκώς τη φήμη του, αυτοαποβάλλεται από την αγορά. Αυτό δεν γίνεται άμεσα ορατό με χρηματιστηριακές απώλειες, αλλά παρατηρείται στην πορεία και στην συμπεριφορά των πελατών. Υπάρχουν πολλές πτυχές και δεν είναι σύμπτωση ότι σήμερα οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται πολύ στο πλαίσιο της διαχείρισης της εικόνας τους» εκτιμά ο γερμανός καθηγητής.
Η Thyssen Krupp κατηγορήθηκε για συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας περί αθέμιτου ανταγωνισμού, σε διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό των σιδηροδρόμων. Η ΜΑΝ δωροδόκησε δεκάδες κρατικούς λειτουργούς και στελέχη επιχειρήσεων για να διασφαλίσει παραγγελίες. Η Daimler διαπιστώθηκε ότι «λάδωνε» παράγοντες σε 22 χώρες.
Η Volkswagen πρόσφερε σε ηγετικά στελέχη των εργοστασιακών σωματείων της ακριβά δώρα, πολυτελή ταξίδια και «sexparty». Ο ασφαλιστικός όμιλος Ergo αντάμειβε τους πιο επιτυχημένους πωλητές του με ταξίδια «αναψυχής».
Όλες αυτές οι υποθέσεις καταδεικνύουν ότι για πολλές γερμανικές επιχειρήσεις η τήρηση της νομιμότητας παραμένει ζητούμενο. Με την άποψη αυτή δεν συμφωνεί ο Κρίστοφ Λίτγκε, καθηγητής Οικονομικής Ηθικής στο Πολυτεχνείο του Μονάχου ο οποίος υποστηρίζει ότι: «Η φιλοσοφία της τήρησης της νομιμότητας είναι παρούσα στις γερμανικές επιχειρήσεις. Ο όρος compliance σημαίνει ότι μια επιχείρηση τηρεί τους κανόνες και τους νόμους. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στη Γερμανία έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή, έχουν επενδύσει χρήματα και έχουν αναπτύξει ειδικά τμήματα που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά».
Ωστόσο, όλα αυτά δεν επαρκούν, αντιτείνει ο Γιόζεφ Βίλαντ και διευκρινίζει: «Ζητούμενο είναι η ακεραιότητα και η τήρηση των νόμων και κανόνων. Και όταν λέμε ακεραιότητα εννοούμε την υποδειγματική διεύθυνση μιας επιχείρησης. Είναι το ύφος με το οποίο επικοινωνεί η διεύθυνση μιας επιχείρησης. Χωρίς μια δραστήρια και πραγματικά ακέραιη ηγετική ομάδα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό οποιοδήποτε σύστημα διαφάνειας. Κάθε τόσο θα σημειώνονται αποκλίσεις».
Το ρεπορτάζ κλείνει με το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της οικονομίας αυτό της Siemens. Αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δημοσιογράφοι της D.W. Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα «αποκλίνουσας συμπεριφοράς» μιας επιχείρησης είναι αυτό του ομίλου Siemens. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της οικονομίας. Περίπου 1,3 δις ευρώ φέρεται να δαπάνησε για ύποπτες πληρωμές ο γερμανικός όμιλος. Οι συνέπειες ήταν σοβαρές για την Siemens. H αμερικανική δικαιοσύνη της επέβαλε πρόστιμο ύψους 1,2 δις ευρώ. Περίπου τόσο κόστισε στην εταιρεία η διαλεύκανση των διαφόρων υποθέσεων διαφθοράς. Και όπως σημειώνει ο καθηγητής Βίλαντ: «Από την υπόθεση Siemens γνωρίζουμε ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός κοστίζει πολύ. Όταν υφίσταται πλήγμα η εικόνα μιας επιχείρησης αυτό έχει συνέπειες. Πιστεύω λοιπόν ότι οι επιχειρηματίες που προσέχουν πραγματικά το συμφέρον τους θα πρέπει να φροντίζουν έτσι ώστε να τηρείται η νομιμότητα στις επιχειρήσεις τους».
Αυτά και ίσως και άλλα πολλά συμβαίνουν στην κατά τα άλλα ενάρετη κοινωνία της Γερμανίας
Τα συμπεράσματα δικά σας.expression-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: