Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΗ και κυβέρνηση τρελάθηκαν - Ζητούν αυξήσεις τιμολογίων 48,7%

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 10 έως 15 ευρώ το μήνα, από την 1η Ιανουαρίου, προανήγγειλε από την Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αρθούρος Ζερβός.
Παρουσιάζοντας τα στρατηγικά σχέδια της επιχείρησης με αφορμή τον επαναδιορισμό του στη θέση του προέδρου, ο κ. Ζερβός διευκρίνισε ότι για κατανάλωση 800 κιλοβατώρων, υπολογίζεται ότι η αύξηση θα είναι 10 ευρώ τον μήνα, ενώ για κατανάλωση από 1.400 έως 1.600 κιλοβατώρες, που είναι και η μέση κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών, η αύξηση θα είναι περίπου 15 ευρώ τον μήνα.
Σύμφωνα με την πρόταση της ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ οι αυξήσεις κατά μέσο όρο τον μήνα για καταναλώσεις ρεύματος από 0 έως 400 κιλοβατόρες θα είναι περίπου 5 ευρώ και από 3000 κιλοβατόρες και άνω 20 ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης, οι αυξήσεις θα γίνουν σταδιακά σε τρεις φάσεις, 1η Ιανουαρίου, 1η Μαΐου και 1η Ιουλίου του 2013, οπότε θα φτάσουν στο 48,7%. Αφού σημείωσε πως η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο τιμολόγιο και με διαφορά, όπως είπε, στην Ευρωζώνη, ακόμα και από την Πορτογαλία και την Ισπανία, πρόσθεσε πως οι αυξήσεις γίνονται βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά και μνημονιακής υποχρέωση της χώρας, από το 2010.
«Είναι μια απότομη προσαρμογή. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια έπρεπε να γίνουν με ήπιο τρόπο από το πρώτο τρίμηνο του 2010, όπως ήταν μνημονιακή μας υποχρέωση. Δεν έγιναν αυξήσεις τα τρία τελευταία χρόνια. Τώρα καλούμαστε μέσα στο επόμενο εξάμηνο να καλύψουμε τη διαφορά για αυτό και είναι μεγάλες» ανέφερε ο κ. Ζερβός.
Σημείωσε πάντως ότι η πρόταση της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι να μην υπάρξει καμία αύξηση στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, το οποίο αφορά περίπου 300.000 καταναλωτές ευπαθών ομάδων, όπως μακροχρόνια άνεργοι ή άτομα με ειδικές ανάγκες. Σημείωσε μάλιστα ότι, σύμφωνα και με την πρόταση του αρμόδιου υπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου, πρόθεση είναι να μειωθεί.
Σε ό,τι αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων, που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός ρωτήθηκε από πολλούς βουλευτές. Ωστόσο η μόνη του αναφορά ήταν στην αρχική του τοποθέτηση που είπε χαρακτηριστικά: «Κληθήκαμε να το κάνουμε. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση για εμάς. Η ΔΕΗ αποδείχτηκε ότι είναι ο καλύτερος εισπρακτικός μηχανισμός για αυτό κληθήκαμε να το εισπράξουμε».
Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, είπε πως είναι της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι μόλις προχθές και μετά από 16 χρόνια πληρώθηκαν 52 εκατ. ευρώ που ήταν οι λογαριασμοί του ρεύματος για τους φωτεινούς σηματοδότες στην Αττική.
«Η ΔΕΗ δεν υπεισέρχεται στις αρμοδιότητες ΡΑΕ και ΥΠΕΚΑ»
Το απόγευμα η ΔΕΗ, με αφορμή παρερμηνείες, που, όπως αναφέρει προέκυψαν, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει πως ο κ. Ζερβός ενημέρωσε την Επιτροπή της Βουλής ότι η επιχείρηση υπέβαλε τις προτάσεις της, στις οποίες και αναφέρθηκε, με βάση τα στοιχεία κόστους της ενέργειας, όπως όφειλε, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία και θα κάνει σχετική γνωμοδότηση, με την τελική απόφαση σχετικά με το ύψος των τιμολογίων να λαμβάνεται από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
«Η ΔΕΗ με τις συγκεκριμένες προτάσεις, που αναφέρονται μόνο στα κόστη ενέργειας, σε καμιά περίπτωση δεν υπεισέρχεται στις αρμοδιότητες της ΡΑΕ και του ΥΠΕΚΑ» καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: