Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

"Η Βρετανία να σταματήσει να μας εκβιάζει"

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε τη Βρετανία σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα να μην «εκβιάζει» τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθειά της να ανακτήσει εξουσίες από τις Βρυξέλλες.
«Θέλουμε να κρατήσουμε τη Βρετανία στην ΕΕ και όχι να την ωθήσουμε εκτός» αυτής, είπε ο Σόιμπλε στη συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. «Αλλά θα πω επίσης ότι αυτό δεν σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να μας εκβιάζει».
Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο που μπορεί να παρουσιάζει ο διάλογος ο οποίος συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους στη Βρετανία σχετικά με την πιθανή διοργάνωση δημοψηφίσματος για την παραμονή --ή μη-- της χώρας στην ΕΕ, ο Σόιμπλε είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο.
«Οι Βρετανοί φίλοι μας δεν είναι επικίνδυνοι. Αλλά ένα δημοψήφισμα θα προκαλούσε ανασφάλεια», έκρινε.
Πρόσθεσε ότι θα «ερχόταν σε σύγκρουση» με τους Βρετανούς μόνο για το ποδόσφαιρο, προσθέτοντας πως ελπίζει από την πλευρά τους «περισσότερη δέσμευση στην Ευρώπη, όχι λιγότερη».
Η Βρετανία εντάχθηκε στην ΕΕ το 1973, αλλά όχι στην 17μελή ευρωζώνη.
Ο Σόιμπλε υπήρξε ο κύριος σύμμαχος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ σε ότι αυτή την κατάρτιση μιας πολιτικής λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και την στενότερη πολιτική ολοκλήρωσή της.
Ο συντηρητικός Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι υποστηρίζει ακόμα την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ, αλλά πρόσθεσε πως δεν αποδέχεται το status quo και θέλει να υπάρξει μια «νέα συμφωνία», που θα επέτρεπε στο Λονδίνο να ανακτήσει κάποιες από τις εξουσίες που έχει εκχωρήσει στις Βρυξέλλες.
Πάντως έως σήμερα έχει αποφύγει να ταχθεί ανοικτά υπέρ της διοργάνωσης ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις πιέσεις που αντιμετωπίσει από το κόμμα του να ξεκαθαρίσει τη θέση του.
Οι εντάσεις επιδεινώθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν ο Κάμερον αντιτάχθηκε στο νέο προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια, επιχειρηματολογώντας ότι είναι απαράδεκτο να αυξάνονται οι δαπάνες της την ώρα που πολλές χώρες επιβάλλουν πολιτικές λιτότητας.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα The Observer, το 56% των Βρετανών που ερωτήθηκαν θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ εάν τους δινόταν η ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: