Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Θα δικαστεί ο Παπακωνσταντίνου ή θα τη γλυτώσει με τον περί ευθύνης υπουργών των Βενιζέλου - Παυλόπουλου;

Πρόταση για προανακριτική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τυχών ποινικές ευθύνες του Γ.Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση αλλοίωσης της «λίστας Λαγκάρντ», θα καταθέσουν τη Δευτέρα τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως συμφώνησαν σήμερα οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης.
Η εν λόγω επιτροπή θα διερευνήσει - μεταξύ άλλων - τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος. Ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής τυχόν ποινικών αδικημάτων του πρώην ΥΠΟΙΚ, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι, λόγω των δύο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων (του Μαΐου και του Ιουνίου), παρότι η δεύτερη (από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο) διήρκησε μόλις μία ημέρα.
Για το παραπάνω θέμα υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των συνταγματολόγων καθώς μερικοί, ανάμεσα στους οποίους και ο Κ.Χρυσόγονος, κάνουν λόγο για ανυπέρβλητο συνταγματικό κώλυμα, που δημιουργεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Την ίδια ώρα, άλλοι συνταγματολόγοι τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής, καθώς, όπως σημειώνουν, η Βουλή που συγκροτήθηκε από τις εκλογές του Μαΐου του 2011 ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ καθώς δεν προέκυψε από αυτήν κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: