Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Πολιτική λιτότητας και στη Γερμανία-Τα μέτρα σοκ της κρυφής ατζέντας Σόιμπλε


Για κρυφή ατζέντα περικοπών που ετοιμάζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την οποία θα κληθεί να εφαρμόσει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση –οποιαδήποτε και αν είναι αυτή– κάνει λόγο το περιοδικό Der Spiegel.
Οπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση, ενόψει και των εκλογών, υπόσχεται υψηλότερες παροχές για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ο κ. Σόιμπλε, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια πιθανή αποδυνάμωση της γερμανικής οικονομία, επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο καταρτούν οι σύμβουλοί του, και το οποίο θα στερεί από τα κόμματα που θα αναλάβουν την εξουσία, τη δυνατότητα να αυξήσουν τις δαπάνες και θα τους υποχρεώνει, αντιθέτως, να επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Spiegel, οι σύμβουλοι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξετάζουν περικοπές σε επιδόματα, επιχορηγήσεις και παροχές κοινωνικής προστασίας ύψους 10 δισ. ευρώ.
Τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν και αυξήσεις φόρων. Τα στελέχη του υπουργείου προτείνουν εξίσωση του χαμηλού ΦΠΑ (7%) με τον μέσο ΦΠΑ του 19%. Επίσης, σκέπτονται ακόμη την περικοπή 10 δισ. ευρώ από τη συνεισφορά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο γερμανικό ταμείο υγείας, ενώ εκφράζονται σκέψεις να υπάρξουν αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση.
Ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αποτιμά τις προτάσεις των συμβούλων του ως ρεαλιστικές και για το λόγο αυτό, έχει εγκρίνει τα συμπεράσματά τους και έχει δώσει εντολή να συνεχίσουν να εργάζονται στο πρόγραμμα περικοπών.
Παράλληλα, έχει ζητήσει να υπάρξει απόλυτη μυστικότητα, ώστε να μη ζημιωθεί η εκλογική εκστρατεία του κόμματός του.
Το περιοδικό Spiegel σχολιάζοντας το κρυφό σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρει πως δεν είναι τίποτα λιγότερο από το πιο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: