Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Σχεδόν 46.000 οι συνταξιούχοι "φαντάσματα" - Χιλιάδες οι συντάξεις σε Ρωσίδες και Βουλγάρες και τα Ταμεία υπό κατάρρευση

- Κυνήγι έχει εξαπολύσει το υπουργείο Εργασίας για τους συνταξιούχους που αγνοούνται
- Θα επιστρέψουν και το τελευταίο ευρώ προειδοποιεί ο Βρούτσης
- Από τις παράνομες συντάξεις τα Ταμεία χάνουν 450 εκ. ευρώ το χρόνο
- Οι Ρωσίδες, Βουλγάρες και Ουκρανές χήρες που καρπώνονται συντάξεις και ζουν στις χώρες τους
Η απογραφή των συνταξιούχων έχει ολοκληρωθεί στα περισσότερα ασφαλιστικά Ταμεία ωστόσο όπως προκύπτει από τους αριθμούς “αγνοούνται” 45.991 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν έχουν εμφανιστεί για απογραφή. Συγκεκριμένα, η απογραφή όλων των ταμείων θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου αφού η προθεσμία δεν έχει εκπνεύσει ακόμη για τον ΟΑΕΕ και το ΝΑΤ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα το ΘΕΜΑ, ο αριθμός των συνταξιούχων “φαντάσματα” ουσιαστικά επιβεβαιώνει το πάρτυ με τις πλασματικές αποδείξεις και τις παροχές σε πεθαμένους που κράτησε για ολόκληρες δεκαετίες και έφερε τα ασφαλιστικά ταμεία ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Σημειώνεται ότι τα Ταμεία από τις παράνομες συντάξεις “μπαίνουν μέσα” περίπου 450 εκατ. Ετησίως και αν υπολογιστεί η ζημιά σε βάθος δεκαετίας τότε οι απώλειες ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ!
Ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης δήλωσε χαρακτηριστικά “Τις τελικές λίστες με τους συνταξιούχους που δεν έχουν υπογράψει θα τις παραδώσω εγώ ο ίδιος στον εισαγγελέα. Οι παράνομες συντάξεις θα επιστραφούν μεχρι το τελευταίο ευρώ”.
Τα στοιχεία που πρόεκυψαν από την απογραφή παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ειδικά στο ΙΚΑ που είναι το μεγαλύτερο ταμείο, οι συνταξιούχοι που δεν έχουν εμφανιστεί για απογραφή ανέρχονται στους 11.095. Παρομοίως και στον ΟΓΑ οι συνταξιούχοι που αγνοούνται είναι περίπου 10.000 τη στιγμή που η απογραφή έχει ολοκληρωθεί και στα δυο αυτά ταμεία. Στον ΟΑΕΕ η προθεσμία εκπνέει σε λίγες ημέρες (τέλος του χρόνου) ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν απογραφεί μόλις 234.251 από το σύνολο των 340.000.
Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απογραφή των συντάξεων χηρείας και άγαμων θυγατέρων και στο υπουργείο Εργασίας εκτιμάται πως οι παράνομες συντάξεις χηρείας μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000 ενώ οι παράνομες παροχές στις άγαμες θυγατέρες ανέρχονται στις 1.000. Το μεγαλύτερο μέρος των παράνομων συντάξεων πιθανολογείται πως θα εντοπιστεί σε Ρωσία, Ουκρανία και Βουλγαρία αφού πρόκειται για συντάξεις χηρεία που εισπρ'αττπυν αλλοδαπές που παντρεύτηκαν ηλικιωμένους συνταξιούχους με “παχουλές” απολαβές και τώρα πια ως χήρες έχουν επιστρέχει στις πατρίδες τους.
Τέλος Φεβρουαρίου για πρώτη φορά θα υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τον ακριβή αριθμό συνταξιούχων σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: