Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Financial Times:Ο «εφιάλτης» εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει τελειώσει

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Όλη η χρονιά σε μια λέξη: Grexit», ο Ralph Atkins υπογραμμίζει σε άρθρο του στους Financial Times ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υπήρξε ο «εφιάλτης» της Ευρώπης για το 2012, ενώ ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί και για το 2013.
«Η ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση κτίστηκε πάνω στην αρχή του απαραβίαστου: Από τη στιγμή που τα κράτη ενώνονται, δεν θα μπορούν να διαχωριστούν. Όμως η Ελλάδα – μέλος του ευρώ από το 2001 – δεν κατάφερε να τηρήσει τους κανόνες. Η πιθανότητα αποχώρησης της, πήρε σάρκα και οστά στα τέλη του 2011, όταν στην εκρηκτική ελληνική πολιτική, προστέθηκε το υπάρχον μείγμα από υστέρηση στην οικονομία και δημοσιονομική θέση εκτός ελέγχου» επισημαίνει ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας, και προσθέτει:
«Στην προσπάθεια του να κρατήσει τον έλεγχο της κυβέρνησης του, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου, άφησε άναυδους τους συναδέλφους του στην Ευρωζώνη, προτείνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Ένα θέμα που συζητείτο μόνο κατ' ιδίαν στις κυβερνήσεις της Ευρώπης «βγήκε» στα ανοιχτά - δημιουργώντας τον νεολογισμό του Grexit για ένα γεγονός που δεν υπήρξε ποτέ καμία πρόθεση να συμβεί».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι «το "Grexit" εμπνεύστηκε ο Ebrahim Rahbari, οικονομολόγος της Citigroup. Εμφανίστηκε πρώτη φορά σε έκθεση του Φεβρουαρίου που συνυπέγραψε με τον Willem Buiter, τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας, όπου δίνονταν πιθανότητες να εξέλθει η Ελλάδα 50% μέσα στους ερχόμενους 18 μήνες. Από την αναζήτηση της λέξης στο Google προκύπτουν 1,2 εκατομμύρια αποτελέσματα. Δεν την βρίσκεις όμως στο λεξιλόγιο πολλών επισήμων ρυθμιστών της ευρωζώνης. Στο website της ΕΚΤ δεν υπάρχει καμία αναφορά στο "Grexit" - εκτός από ορισμένα σκανταλιάρικα σχόλια στο εκπαιδευτικό online παιχνίδι νομισματικής πολιτικής "€conomia"».
«Μέχρι στιγμής, το "Grexit" παραμένει γλωσσικό και όχι πραγματικό γεγονός. Η Ελλάδα έκανε όσα ήταν απαραίτητα για να κρατήσει τους διεθνείς πιστωτές με το μέρος της. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ειδικά η γερμανική, αποφάσισαν ότι το κόστος της αναταραχής από το "Grexit" θα είναι υπερβολικά υψηλό. Και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δεσμεύθηκε να κάνει ότι χρειαστεί για να προασπιστεί την ακεραιότητα της ευρωζώνης και να απομακρύνει τους κινδύνους μετατρεψιμότητας - όπως λέγονται με κώδικες - οι κίνδυνοι διάλυσης», τονίζεται στο δημοσίευμα.
«Το ευρώ, δήλωσε ο κ. Ντράγκι τον Αύγουστο, είναι αμετάκλητο», προσθέτει ο αρθρογράφος των Financial Times, και υπογραμμίζει: «Και πάλι όμως το "Grexit" αρνήθηκε να εξαφανιστεί, δημιουργώντας μάλιστα και μιμητές. Το "Brexit" – ή η βρετανική έξοδος από την Ε.Ε.– μπήκε στο λεξικό των Ευρωπαίων ρυθμιστών, καθώς διογκώθηκε η ευρωσκεπτικιστική ψυχολογία στην Βρετανία, γεγονός που θα αποτελέσει μεγάλο ζήτημα το 2013».
Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι «δεν έδειξαν, όλοι, πάντως, να άκουσαν τον κ. Ντράγκι. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον δυνητικό κίνδυνο να εξοστρακιστεί από το ευρώ. Ορισμένοι δίνουν ακόμη περισσότερες πιθανότητες: Οι οικονομολόγοι της Citigroup βλέπουν τώρα πιθανότητα 60% για "Grexit" στους επόμενους 12-18 μήνες. Το "Grexit" θα συνεχίζει να κουδουνίζει στα αυτιά των υπερασπιστών του ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: