Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Στο στόχαστρο του Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι

Στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα τον περασμένο μήνα, Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις εξελίξεις, έγιναν οι ίδιοι «η είδηση». Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Al Quds στο κέντρο της πόλης της Γάζας. Δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν και καθώς οι συνάδελφοί τους προσπαθούσαν να τους βοηθήσουν, άλλη μία βόμβα έπληξε τον πάνω όροφο του κτιρίου προκαλώντας ακόμη περισσότερους τραυματισμούς. Ήταν η πρώτη σοβαρή επίθεση κατά Παλαιστίνιων δημοσιογράφων στη διάρκεια της 8ημερης επίθεσης.
Δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της επίθεσης περιγράφουν στο therealnews.com τη σοκαριστική εμπειρία τους. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, ο βομβαρδισμός του συγκεκριμένου χώρου είχε ως ξεκάθαρο στόχο να σκοτώσει δημοσιογράφους και όχι απλώς να τους εκφοβίσει. «Φυσικά και δεν περιμέναμε να μας επιτεθούν. Είμαστε δημοσιογράφοι και η δουλειά μας γίνεται με μια κάμερα, ένα στυλό ή ένα σημειωματάριο», δηλώνει ο καμεραμάν του σταθμού, Μοχάμεντ ελ Ικράς.
Λίγες ώρες μετά την επίθεση στα γραφεία του Al Quds, ένα άλλο κτίριο όπου φιλοξενούνταν Παλαιστίνιοι και ξένοι δημοσιογράφοι βομβαρδίστηκε. Στόχος ήταν τα γραφεία άλλου ενός παλαιστινιακού τηλεοπτικού σταθμού.
Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ του therealnews.com, κτίρια που στεγάζουν τηλεοπτικούς σταθμούς στην πόλη της Γάζας είναι ευδιάκριτα από ψηλά λόγω των τεράστιων κεραιών που έχουν στις ταράτσες τους. Κι ενώ διεθνή Μέσα καταδίκασαν τις επιθέσεις αυτές, το Τελ Αβίβ επιμένει πως βομβάρδιζε στρατιωτικούς στόχους και ότι αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν τρομοκράτες και όχι εκπαιδευμένοι δημοσιογράφοι.
Δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις, το αυτοκίνητο δύο δημοσιογράφων που επέστρεφαν από ένα ρεπορτάζ που τους είχε ανατεθεί, ανατινάχθηκε από ισραηλινό πύραυλο. Και οι δύο έχασαν τη ζωή τους επιτόπου. Το αυτοκίνητο, όπως όλα τα οχήματα του Τύπου στη Γάζα, είχε γραμμένο στο πάνω μέρος του με τεράστια κόκκινα γράμματα τη λέξη «TV».
Συνολικά τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν και άλλοι 16 τραυματίστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Για την ισραηλινή κυβέρνηση, οι νεκροί ήταν μαχητές της Χαμάς. Μάλιστα, εκπρόσωπός της διερωτήθηκε, μιλώντας στους New York Times: «Θα έπρεπε ένας μαχητής της Χαμάς που έβαψε τη λέξη TV στο αυτοκίνητό του να θεωρηθεί δημοσιογράφος;».
Η ισραηλινή αυτή θέση έχει κατακριθεί από οργανώσεις προστασίας του Τύπου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τονίζουν πως οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν προστατεύονταν ως εργαζόμενοι στον Τύπο από το διεθνές Δίκαιο. Όπως επισημαίνουν, οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους συνιστά έγκλημα πολέμου.
«Οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους λόγω της ισραηλινής κατοχής. Δεν αντιμετωπίζονται όπως εκείνοι που εργάζονται για ξένα πρακτορεία. Κι αυτό γιατί το Ισραήλ θέλει να τους εμποδίσει από το να δείξουν στον κόσμο τα εγκλήματά τους στη Γάζα», δηλώνει ο Ασράφ Άμπου Άμρα.
Περίπου 200 ξένοι δημοσιογράφοι μετέβησαν στη Γάζα για να καλύψουν την τελευταία ισραηλινή επίθεση. Ήταν όμως οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι εκείνοι που κάλυπταν πάντα πρώτοι την κάθε εξέλιξη, αναδεικνύοντας τα ισραηλινά εγκλήματα. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν τελικά οι ίδιοι ο στόχος.
Από το 2008, οκτώ Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί για τις ισραηλινές δυνάμεις και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Ελάχιστα μετά την επίτευξη εκεχειρίας τον περασμένο μήνα μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, η Λωρίδα της Γάζας εξαφανίστηκε από τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων διεθνών εφημερίδων. Οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι όμως συνεχίζουν και ρισκάρουν τη ζωή τους, καλύπτοντας καθημερινά τις ισραηλινές παραβιάσεις. Δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να κρατήσουν την κατάσταση στη Γάζα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: