Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου είναι ικανή να οδηγήσει σε αλλαγές που θα αλλάξουν για πάντα την παγκόσμια γεωγραφία. Κάτι τέτοιο δεν ανήκει στη σφαίρα επιστημονικής φαντασίας. Τεράστιες εκτάσεις γης, σήμερα κατοικήσιμες και καλλιεργήσιμες, θα βρεθούν κάτω από τα κύματα ή στο έλεος της ερήμου. Οι πάγοι θα λειώσουν και οι δύο πόλοι θα γεμίσουν ουρανοξύστες.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων, σύμφωνα με τις προβλέψεις η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 4 βαθμούς από τις εκπομπές των θερμοκηπιακών αερίων, ενώ σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Μεταβολές μέχρι το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία θα ανέβει από 2 ως 6,4 βαθμούς Κελσίου. Κάποιοι μάλιστα λένε πως αυτό θα γίνει μέχρι το 2050.«Ο κόσμος μας πρέπει να προετοιμαστεί για αυτές τις αλλαγές και να καταστρώσει στρατηγικές προσαρμογής», λέει ο Μπομπ Γουότσον, πρώην πρόεδρος της επιτροπής. Το ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς είναι πόσο χρόνο θα έχουμε στη διάθεσή μας να αντιδράσουμε. Βέβαια, δεν τίθεται θέμα για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους, καθώς οι ειδικοί λένε πως 200 άτομα αρκούν για να διαιωνιστεί το είδος μας.
Προσαρμογή
«Οι κλιματολόγοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους προσεκτικούς που λένε πως πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές και δεν σκέφτονται τις υψηλές θερμοκρασίες και σε αυτούς που λένε ότι οδεύουμε προς τη βέβαιη καταστροφή. Η μέση οδός είναι να δεχθούμε ότι οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες και να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε από τώρα», λέει στο περιοδικό «Νew Scientist» ο Πίτερ Κοξ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Αγγλία.Το πρώτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα είναι ότι μεγάλες περιοχές που σήμερα κατοικούνται και καλλιεργούνται θα γίνουν ακατοίκητες. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας- κατά δύο μέτρα, λένε οι μετριοπαθείς προβλέψεις- θα καλύψει τις παράκτιες περιοχές. «Δύσκολα θα παραμείνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική αυτό τον αιώνα», λέει ο Τζέιμς Χάνσεν, κλιματολόγος στη ΝΑΣΑ. «Κι αν γίνει αυτό, η θάλασσα θα υψωθεί κατά 80 μέτρα».
Η μισή έκταση της ξηράς βρίσκεται στους Τροπικούς και αυτές οι περιοχές είναι οι πλέον ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές. Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές θα αντιμετωπίσουν καταστροφικές πλημμύρες, αλλά λόγω της ζέστης το νερό θα εξατμίζεται πολύ πιο γρήγορα με αποτέλεσμα η Ασία να υποφέρει από ξηρασία.
Οι αφρικανικοί μουσώνες θα ενταθούν πρασινίζοντας μία ζώνη νότια της Σαχάρας, αλλά η υπόλοιπη ήπειρος θα γίνει έρημος. Τα αποθέματα νερού θα μειωθούν στην Κίνα, τις Νοτιοδυτικές ΗΠΑ, την Κεντρική και Νότια Αμερική και την Αυστραλία. Η Σαχάρα θα φτάσει ως την Κεντρική Ευρώπη. Το λιώσιμο των παγετώνων θα αποξηράνει τα μεγάλα ευρωπαϊκά ποτάμια, ενώ το ίδιο θα γίνει στις Άνδεις και τα Ιμαλάια.
Κατοικήσιμες ζώνες
Έτσι, θα απομείνουν δύο κατοικήσιμες ζώνες, που θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Η πρώτη θα αρχίζει από την Κεντρική Αμερική, θα διασχίζει τη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Ασία και την Ιαπωνία. Η δεύτερη θα καλύψει τη Μαδαγασκάρη, τη Νότια Αφρική, τα νησιά του Ειρηνικού, τη Χιλή και το μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας.Τα μόνα μέρη που θα έχουν αρκετό νερό θα είναι σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη. «Εκεί θα διατηρηθούν οι αγροτικές καλλιέργειες», λέει ο Τζέιμς Λάβλοκ, που ανέπτυξε τη θεωρία της Γαίας. «Ο υπόλοιπος κόσμος θα είναι μία έρημος με μικρές οάσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου