Παρά την αφθονία επιστημονικών ερευνών και νέων φαρμάκων, το πρόβλημα του καρκίνου επιδεινώνεται παγκοσμίως, εν μέρει επειδή στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει αυξηθεί το κάπνισμα και στις ανεπτυγμένες έχει αυξηθεί ο πληθυσμός της τρίτης ηλικίας.
Έτσι, ο καρκίνος μέχρι το 2010 θα έχει πάρει τη θέση που έχουν σήμερα οι καρδιοπάθειες ως η Νο1 αιτία θανάτων διεθνώς, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι περίπου ένας στους οκτώ θανάτους σήμερα οφείλεται στον καρκίνο, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο διεθνώς ξεπερνούν τους συνολικούς θανάτους από AIDS, ελονοσία και φυματίωση.
Το 2008 οι διαγνώσεις νέων περιστατικών καρκίνου όλων των μορφών, αναμένεται να φθάσουν τα 12,4 εκατ., ενώ οι θάνατοι από καρκίνο τα 7,6 εκατ. Τα περιστατικά διπλασιάσθηκαν κατά την τελευταία 30ετία του 20ού αιώνα και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιασθεί ξανά μεταξύ 2000 και 2020 και θα τριπλασιασθεί σχεδόν μέχρι το 2030, σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας.
Στους άνδρες, η συχνότερη μορφή καρκίνου, τόσο σε νέα διαγνωσθέντα περιστατικά όσο και σε θανάτους, είναι ο καρκίνος του πνεύμονος, ενώ αντίστοιχα στις γυναίκες ο καρκίνος του στήθους. Μεταξύ των δύο φύλων, περισσότεροι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο και πεθαίνουν από αυτόν.
Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες ο καρκίνος θεωρείτο κυρίως πρόβλημα των δυτικών βιομηχανοποιημένων χωρών, αλλά πλέον το πρόβλημα πλήττει ανεξαιρέτως φτωχά και μέσου εισοδήματος κράτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου