Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ξαφνική υποβάθμιση της Ελλάδας από τη S&P's σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας

Σε μια περίεργη κίνηση προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard's & Poor's, υποβαθμίζοντας κατά πέντε βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και τοποθετώντας την σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Selective Default).
Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την έκπληξη σε πολλούς αναλυτές, καθώς η τελευταία βαθμίδα στην οποία είχε κατατάξει η Standard&Poor's την Ελλάδα ήταν CCC.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο οίκος αξιολόγησης είχε προβεί σε αντίστοιχη κίνηση λίγο πριν την ολοκλήρωση του PSI τον περασμένο χειμώνα και μπορεί να ερμηνευθεί ως κίνηση ρουτίνας.
Κύκλοι αναλυτών, πάντως, τονίζουν ότι το γεγονός μπορεί να λειτουργήσει και θετικά, καθώς μπορεί να βοηθήσει ώστε να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές των ομολόγων κατά την επαναγορά τους, επισημαίνοντας στους όποιους «ανένδοτους» τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας σε περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος.
Mάλιστα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι η απόφαση αυτή του οίκου αξιολόγησης δεν επηρεάζει την πορεία του ελληνικού προγράμματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: