Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Συνέχεια στο θρίλερ: Δεν τα βρίσκουν τα κόμματα για το φόρο των παιδιών


Μετά από 2.30 ώρες διαπραγματεύσεων με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων αποχώρησαν από το κτίριο του υπουργείου για να επανέλθουν στις 12.30 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής προκειμένου να τα βρουν οριστικά καθώς εκπνέουν οι προθεσμίες.
Το τελικό κείμενο θα πρέπει να σταλεί στην Τρόικα προκειμένου να εγκριθεί και να επιστρέψει για να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή στις 11 Δεκεμβρίου,προκειμένου να είναι νόμος του κράτους στις 13,ημέρα κατά την οποία το Eurogroup θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις για την εκταμίευση των 44 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ενώ έχει υπάρξει σύγκληση στα περισσότερα από τα ζητήματα που είχαν χαρακτηριστεί ως αγκάθια, αυτό που πραγματικά χωρίζει την κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά είναι ο τρόπος φορολόγησης των τρίτεκνων και πολύτεκνων.
Χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Χατζησωκράτης βγαίνοντας από τη σύσκεψη είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία επί της κυβερνητικής πρότασης από τη στιγμή που δεν συνοδεύεται με τους αναλυτικούς πίνακες που θα αποδεικνύουν πόσες και ποιες είναι πραγματικές τους φορολογικές επιβαρύνσεις.
Αυτό το οποίο πάντως συμφωνήθηκε σήμερα είναι να εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, αλλά αυταπόδεικτα έχουν υπαλληλική σχέση με σταθερή μηνιαία αμοιβή.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, δια του κ. Στουρνάρα προσήλθε σήμερα στην τελική διαπραγμάτευση με τις εξής προτάσεις:
Καταργείται το γενικό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.και αντικαθίσταται με την κλιμακωτή ελάφρυνση που φτάνει έως και τα 1.950 ευρώ για εισοδήματα έως και τις 42.000. Δηλαδή, έως τις 18.000 ισχύει ολόκληρο. Από τις 18έως τις 29.000 μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος και έως τις 42.000 μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ.
Οι φορολογικοί συντελεστές γίνονται τελικά τρεις.
Ο ανώτατος συντελεστής θα είναι το 40% και όχι το 45% και θα ισχύει για εισοδήματα από τις 40.000 ευρώ και άνω και όχι από τις 48.000 ευρώ που θα ίσχυε -όπως λεγόταν- ο συντελεστής 45%.
Δεν θα κοπούν τα επιδόματα των πολυτέκνων
Το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες αυξάνονται από τα 500 στα 650ευρώ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει ειδική μέριμνα για τους νέους.
Το τέλος για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται και ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.
Τα ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10%. Αυτό ευνοεί όσους έχουν υψηλά εισοδήματα καθώς έως τώρα αθροίζονταν στη γενική κλίμακα, αλά επιβαρύνει όσους είχαν εισόδημα μόνον από ενοίκια και δεν πλήρωναν φόρο λόγω των φοροαπαλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: