Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Τι εντός, τι εκτός νόμου

Η πρόσφατη δικαστική απόφαση που έθεσε «εκτός νόμου» την είσπραξη από τη ΔΕΗ του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), αυτού που ακόμη κι οι εμπνευστές του αποκαλούν χαράτσι, δεν αποδεικνύει μόνον ότι οι πλείστες αποφάσεις της συμμορίας που με τον ένα ή άλλο φερετζέ κυβερνά τον τόπο είναι γραμμένες με το πόδι, αλλά και ότι συγκεκριμένοι υπουργοί, νομομαθείς, ακόμη και συνταγματολόγοι, παρανομούν εκ συστήματος.
Όσοι ακόμη διαθέτουν μνήμη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κυβερνητικών ΜΜΕ (τα οποία όσο πιο πολλά χρωστάνε τόσο πιο δουλικά προς το ντοβλέτι γίνονται), θα θυμούνται ότι τη φαεινή ιδέα για την ενσωμάτωση του δήθεν Έκτακτου και τάχα Ειδικού Τέλους στον λογαριασμό της ΔΕΗ φέρεται να είχε την άνοιξη του ’11 ο Χάρης Καστανίδης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που δεν διαψεύστηκαν, αυτός που είχε αντιδράσει στην πρόταση ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος φέρεται να δήλωσε απαξιωτικά και με το ενισχυμένο κύρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου έναντι ενός απλού νομικού, ότι «αυτά δε γίνονται».
Τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου αυτό που δεν γινόταν έγινε νόμος που τον υπέγραψαν εκτός από τον γαλαντόμο (όταν πρόκειται για άλλους) Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι Μ. Χρυσοχοΐδης, Μ. Παπαϊωάννου, Γ. Κουτρουμάνης και (πρώτος πρώτος) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος!
Προφανώς, αφού καθάρισε ο κ. Βενιζέλος με τον ενοχλητικό και μονίμως αντίπαλό του για τον ρόλο του Θεσσαλονικάρχη στο ΠΑΣΟΚ, ανέβλεψε και σκέφτηκε ότι μπορεί να εισπράττεται το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Στο κάτω κάτω, κι αν είναι παράνομο, ας πάρουμε τα λεφτά και μετά βλέπουμε… Κι αν κόψουμε το ρεύμα σε μερικούς άνεργους ή Ρομά ή ανήμπορους γέροντες, ας πρόσεχαν, ας μη σπαταλούσαν τα χρήματά τους, ας μην ήταν γύφτοι και αγράμματοι!
Εξεστιν συνταγματολόγοις
Πρόσφατη ακόμη, πριν από λίγες μέρες, η κωλοτούμπα Βενιζέλου για την πρότασή του (αυτού, του ίδιου) να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου.
Αφού τον έκραξαν άλλοι καθηγητές και διαπρεπείς νομικοί, όπως ο κ. Κουβέλης, ο κ. Παυλόπουλος, εκ των υστέρων ο κ. Λοβέρδος κ.ά. μας είπε ότι  επειδή δεν μας δίνει τη δυνατότητα το Σύνταγμα κ.λπ. κ.λπ. να κάνουμε, να δείξουμε .
Καλά, όταν ανακοίνωνε με αυτάρεσκο ύφος την απόφασή του να ζητήσει να τεθεί εκτός νόμου το ναζιστικό απόνερο των δικών του και λοιπών συνεργών οικονομικών χειρισμών, δεν ήξερε τι λέει το Σύνταγμα;
Ήξερε και πολύ καλά, διότι είναι άριστος συνταγματολόγος. Απλώς χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για να εφευρίσκει παράθυρα που παρακάμπτουν νόμους υπέρ των «αδίκως διωκομένων». Παραδείγματα άπειρα: από τον Ανδρέα Παπανδρέου και την απουσία του από το Ειδικό Δικαστήριο, ίσαμε τη σωτηρία της Protοn Bank αλλά και άλλων κολλητών του από την παραπομπή στην ποινική διαδικασία και το σφήνωμα του usb της λίστας Λαγκάρντ σε κάποιο συρτάρι του γραφείου του.
Και φυσικά, έπρεπε να βρει κάτι να βγάλει το ΠΑΣΟΚ από την εσωστρέφεια στην οποία ο ίδιος και ο χαρούμενος προκάτοχός του έριξαν, πολλώ δε μάλλον όταν αισθανόταν ώριμο τον Αντρέα Λοβέρδο να μετοικήσει μαζί με άγνωστο ακόμη αριθμό μελών του οικογενειακού περιπτέρου. Το εύρημα του, όπως εσχάτως κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση συμβαίνει, αύξησε την ανυποληψία του και μείωσε ακόμη περισσότερο την απήχησή του σε ένα λαό που λίγον καιρό πριν κρεμόταν από τα χείλη του.
Αποθέωση αυταρχισμού
Από κοντά και ο έτερος συνταγματολόγος της κυβέρνησης, ο κ. Μανιτάκης, που αφού βαφτίζει το κρέας ψάρι και την υπό προθεσμία απόλυση την ονοματίζει διαθεσιμότητα, τώρα, επικαλούμενος τη μη αποστολή καταστάσεων στο υπουργείο του (που έπρεπε να τις έχει βέβαια, λόγω της προηγηθείσης απογραφής) διατάσσει την απομάκρυνση ολόκληρων κατηγοριών εργαζομένων που ενδέχεται να μην εμπίπτουν στις διατάξεις της διαθεσιμότητας, εφεδρείας, υπό όρους απόλυσης, εκδίωξης ή ό,τι άλλο οι άρρωστοι εγκέφαλοι σκαρφιστούν.
Με τιμωρητική διάθεση, αντίστοιχη των Γερμανών πατρώνων της κυβέρνησης, ο κ. Μανιτάκης καταδικάζει αδίκως υπαλλήλους που δεν εμπίπτουν στα όσα ο ίδιος και οι λοιποί υπουργοί νομοθέτησαν, παρά το γεγονός ότι είναι βλαπτική η μεταβολή (της μείωσης μισθού δηλαδή) της κατηγορίας των υπαλλήλων που πρέπει τώρα να αποδείξουν αυτοί ότι δεν είναι ελέφαντες.
Ο κ. Μανιτάκης δεν προέρχεται από το ΚΟΔΗΣΟ, όπως ο κ. Βενιζέλος. Εθήτευσε, τα εύκολα χρόνια, στην Αριστερά, την τίμησε αλλά και τιμήθηκε. Τώρα γλιστράει σε καταστάσεις του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», σε μιαν εποχή που και το ένα ευρώ να λείψει από τη μεσαία οικογένεια δημιουργεί πρόβλημα.
Προφανώς αυτή η συγκυρία δεν τον αγγίζει όπως και την πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού του κυβερνητικού μπλοκ.
Εξαιρείται ο κ. Πάγκαλος που όντως έχει οικονομικά προβλήματα με τα 48 ή 58 ακίνητα που διαθέτει. Διότι, όταν τα ενοίκια πέφτουν αλλά το χαράτσι υπολογίζεται με βάση τις μη ανταποκρινόμενες εδώ και καιρό στην πραγματικότητα αντικειμενικές αξίες, πώς να το πληρώσει ο άνθρωπος; Μέσα στην απύθμενη άνοια στην οποία έχει περιπέσει, μας λέει ότι τα ακίνητα αποφέρουν στους ιδιοκτήτες τους λιγότερα από το Ειδικό Τέλος! Όχι;
Από την εποχή του «στιγμιαίου» για τους εγκληματίες της χούντας ίσαμε τα γαλάζια ψηφοδέλτια για την εκλογή του κ. Σαρτζετάκη στην έρμη την Προεδρία της Δημοκρατίας, στον τραγέλαφο του Ειδικού Δικαστηρίου και την αποστολή στο βάθος του πυρήνα του πλανήτη υποθέσεων όπως η διαφθορά κορυφαίων αξιωματούχων από τη Siemens και άλλες γερμανικές εταιρείες, η ελληνική δικαιοσύνη συνήθως καλύπτει τα εγκλήματα των πολιτικών.
Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αν δεν οφείλεται (με όλο τον σεβασμό) στο άχτι των δικαστικών για τις περικοπές και στους δικούς τους μισθούς, ανοίγει έναν καλό δρόμο.
Θα μου πείτε βέβαια, και πότε αυτή, ή οι συγγενικές προς αυτήν, κυβέρνηση σεβάστηκαν τις δικαστικές αποφάσεις;
Έχετε δίκαιο.
aygi

Δεν υπάρχουν σχόλια: