Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Κανονικά θα συνεχίσει η ΔΕΗ να εισπράττει το χαράτσι (Η κυβέρνηση επιμένει στην παρανομία)

Κανονικά θα συνεχίσει η ΔΕΗ να εισπράττει το χαράτσι, ανεξάρτητα από την πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομη την καταβολή του μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.
Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου.
Το υπουργείο πρόκειται να προσβάλει με ένδικα μέσα την απόφαση του δικαστηρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να αποστείλει άμεσα επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΗ, της οποίας είναι και ο βασικός μέτοχος, με την οποία θα την καλεί να συνεχίσει να εισπράττει κανονικά το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ρεύματος. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, τυχόν διακοπή είσπραξης του τέλους θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη τρύπα στα έσοδα του Δημοσίου, με κίνδυνο να χρειαστούν νέα σκληρά μέτρα, ακόμη και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Πέρυσι, οι εισπράξεις από το χαράτσι ανήλθαν συνολικά σε 2,6 δισ. ευρώ, επίπεδα στα οποία αναμένεται να κυμανθούν και φέτος. Για την ώρα, έχουν αποσταλεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ οι δύο από τις πέντε δόσεις που προβλέπεται συνολικά να αποσταλούν.
ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε κρίνει παράνομη την είσπραξη του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τονίζοντας μάλιστα ότι η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή.
Κύκλοι, ωστόσο, του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου δεν εμποδίζει τη συνέχιση της είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Και επικαλούνται την απόφαση τόσο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι το χαράτσι πρέπει να πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όσο και εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας (Μάρτιος 2012), η οποία είχε κρίνει συνταγματικό το τέλος στα ακίνητα, απαγορεύοντας απλώς τη διακοπή της ηλεκτροδότησης αν αυτό δεν πληρωθεί.
«Κοιτάζουμε όλο το νομικό μας οπλοστάσιο. Μία πρώτη ένδειξη από τους νομικούς είναι ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου αφορά μόνον τους διαδίκους (η προσφυγή κατά τέλους είχε κατατεθεί από καταναλωτικές οργανώσεις), άρα η ΔΕΗ δεν πρέπει να διακόψει την είσπραξή του. Βέβαια θα κάνουμε άμεσα αναίρεση στον Αρειο Πάγο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας σε ραδιοφωνικές δηλώσεις. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των εσόδων στο ενδεχόμενο να διακοπεί η είσπραξή του: «Θεωρούμε ότι το δικαστήριο αυτό δεν είχε τη δικαιοδοσία να βγάλει μία τέτοια απόφαση. Ετσι τουλάχιστον λένε οι νομικοί μας. Τυχόν διακοπή είσπραξης του τέλους σημαίνει ότι τα έσοδα θα πάνε πίσω και αν πάνε τόσο πολύ πίσω και έχουμε προβλήματα θα αναγκαστούμε να λάβουμε άλλα μέτρα, πολύ επώδυνα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, το τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΗ δέχεται χιλιάδες τηλεφωνήματα πελατών που ζητούν οδηγίες σχετικά με την πληρωμή ή όχι του τέλους. Μάλιστα, από την Τετάρτη είχε δώσει σιωπηρή εντολή στα καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα να δέχονται από τους καταναλωτές την εξόφληση μόνο της αξίας του ρεύματος και των χρεώσεων που τη συνοδεύουν (δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κ.λπ.) χωρίς την καταβολή του τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: