Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Στην Ελλάδα η λίστα Λαγκάρντ κοιμάται, στη Γερμανία κάνουν εφόδους σε σπίτια πολιτών


Εφοριακοί με συνοδεία εισαγγελέα εισβάλλουν στα σπίτια ή στα γραφεία Γερμανών πολιτών που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή και περιλαμβάνονται σε λίστα πελατών της τράπεζας UBS. Παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα η οποία έβαλε τη λίστα Λαγκάρντ στο συρτάρι.
Ο τρόπος που δρουν οι Γερμανοί για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι εντελώς αντίθετος με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα όπου τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ κοιμούνται επί τρία χρόνια στο συρτάρι των υπουργών Οικονομικών και τώρα βρίσκονται στο συρτάρι των οικονομικών εισαγγελέων.
Ογδόντα στελέχη της γερμανικής υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος με συνοδεία εισαγγελέων πραγματοποιούν εφόδους σε σπίτια και γραφεία ιδιωτών με βάση τα δεδομένα ενός CD το οποίο αγόρασε προ καιρού το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.
Η πρώτη αξιολόγηση των ευρημάτων ανακοινώθηκε χθες και υπόσχεται αξιόλογα αποτελέσματα στο πλαίσιο της πανγερμανικής επιχείρησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με δημοσίευμα. Το CD περιλαμβάνει, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung που επικαλείται πηγές της εισαγγελίας της πόλης Μπόχουμ, στοιχεία για περίπου 750 δωρεές και για άλλες 550 περιπτώσεις με συνολικό όγκο γύρω στα 2,9 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας έκανε λόγο για «μαζικές φοροαπάτες» ενώ ομολόγησε ότι η αγορά του επίμαχου Cd της τράπεζας UBS με τα 1.300 ονόματα πελατών στοίχισε 3,5 εκατ. ευρώ.
Η εισαγγελία της πόλης Μπόχουχ έχει μέχρι στιγμής διερευνήσει μόνο 115 υποθέσεις εικονικών δωρεών ενώ άλλα 135 άτομα έσπευσαν να δηλώσουν μόνοι τις φοροπαραβάσεις τους για να γλυτώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα.
Σύμφωνα με την ίδια γερμανική εφημερίδα το 2007 η Γερμανία είχε αγοράσει ένα παρόμοιο CD με στοιχεία φοροφυγάδων και περίπου 40.000 άτομα είχαν σπεύσει να δηλώσουν τα φορολογικά τους αδικήματα.
Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας έχιε ήδη αποκτήσει με τον ίδιο τρόπο 6 CD με στοιχεία γερμανών μεγαλοκαταθετών στις ελβετικές τράπεζες, παρά τις διαφωνίες του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επιμένει ότι παραβιάζεται η συμφωνία με την Ελβετία. Ο επικεφαλής του συνδικάτου των εφοριακών δήλωσε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ότι το μαύρο χρήμα των γερμανών στις ελβετικές τράπεζες ανέρχεται σε 150 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: