Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Κοντά σε συμφωνία για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών οι «27» της ΕΕ

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Πολύ κοντά σε μια συμφωνία για τη δημιουργία του εποπτικού μηχανισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών, «κάτι που θα μπορούσε να γίνει ακόμη και απόψε το βράδυ», βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιερ Μοσκοβισί, διαβεβαιώνοντας ότι οι διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας έχουν ελαχιστοποιηθεί.
«Οι παράμετροι μιας συμφωνίας υφίστανται, μια συμφωνία είναι σε απόσταση αναπνοής» εκτίμησε.
Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν απόψε οι συζητήσεις, χωρίς να χρειαστεί να συγκληθεί εκ νέου το συμβούλιο των υπουργών.
«Εργαστήκαμε ενεργά τις τελευταίες ημέρες για να προσεγγίσουμε τη θέση μας με αυτήν της Γερμανίας. Έχουμε προσεγγίσει πολύ τις απόψεις μας» πρόσθεσε.
Εδώ και μήνες Παρίσι και Βερολίνο διαφωνούν για το τι είδους αρμοδιότητες θα έχει ο εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών της ευρωζώνης, με τη Γαλλία να επιμένει ότι θα πρέπει να επιβλέπει όλες τις τράπεζες ανεξαρτήτως μεγέθους.
Η Γερμανία από την πλευρά της θέλει να τεθούν υπό την εποπτεία του μόνο οι μεγαλύτερες εξ αυτών.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει ότι κεντρικός πυλώνας της ενιαίας τραπεζικής εποπτείας θα είναι η ΕΚΤ και αναζητείται συμφωνία για τους όρους με τους οποίους η εποπτεία θα ασκείται -και ο ρόλος που θα έχει η ΕΚΤ για τις χώρες των «27» που δεν συμμετέχουν στην Ευρωζώνη.
Το Ecofin της 4ης Δεκεμβρίου δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία.
Ισπανία και Ιταλία ζητούν επειγόντως να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου για την τραπεζική ένωση -καθώς είναι όρος για την άμεση τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση από τους μηχανισμούς στήριξης, την οποία επιδιώκει η Μαδρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: