Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Ανά έτος 100.000 άνεργοι και ανασφάλιστοι θα έχουν δωρεάν υγεία

Το πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει το 2013, θα ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι το 2015.
Ανά έτος 100.000 άνεργοι και ανασφάλιστοι θα έχουν δωρεάν υγεία
Ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία για εξετάσεις και θεραπείες θα μπορούν να έχουν για τα επόμενα τρία χρόνια, σταδιακά, 300.000 άνεργοι και ανασφάλιστοι, με αξιοποίηση ειδικού προγράμματος του ΕΣΠΑ.
Η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας είναι να εντάξει έστω και προσωρινά, 100.000 άνεργους και ανασφαλίστους πολίτες, τον χρόνο, στο πρόγραμμα «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» του ΕΣΠΑ.
Όπως ανακοίνωσαν, σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος και οι γενικοί γραμματείς Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης και Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, 100.000 άνεργοι και ανασφάλιστοι πολίτες θα μπορούν να έχουν για ένα χρόνο ελεύθερη πρόσβαση σε γιατρό, πλήρες πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, φαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία.
Το πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει το 2013, θα ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι το 2015. Θα καλύψει, δηλαδή, συνολικά 300.000 άνεργους και ανασφάλιστους πολίτες.
Ωστόσο, δεν έχουν διευκρινιστεί, ακόμη, τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν όσοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αλλά οι αρμόδιοι θεωρούν δίκαιο να ενταχθούν πρώτοι όσοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Θεσπίζεται ακόμη το πρόγραμμα "Υγεία κατ οίκον" για τις ίδιες κατηγορίες ασθενών, ο εμβολιασμός των παιδιών σε ανάλογες περιπτώσεις, η βελτίωση της λειτουργίας των νοσοκομείων, η υποστήριξη του τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το υπουργείο Υγείας στοχεύει επίσης στην ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με το κλείσιμο των 4 μεγάλων ψυχιατρείων της χώρας και την ανάπτυξη ειδικών δομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: