Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος από 1η Ιανουαρίου στις επιχειρήσεις - Πάλι οι καταναλωτές θα πληρώσουν τη "νύφη"

- Οι αυξήσεις σε πρώτη φάση αφορούν μεγάλες βιομηχανίες και εμπορικές αλυσίδες
- Τον Ιανουάριο θα αποφασίσουν για τις αυξήσεις στο ρεύμα και στα νοικοκυριά
- Η επιβάρυνση στα τιμολόγια από τις αυξήσεις στο ρεύμα αναμένεται να φτάσουν στο 10%
- Θολό ακόμα το τοπίο που θα πληρώνουν οι καταναλωτές το χαράτσι για τα ακίνητα
Σε αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, σε πρώτη φάση για τους καταναλωτές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης και υψηλής τάσης θα προχωρήσει από 1ης Ιανουαρίου η ΔΕΗ, για να καλύψει το επιπλέον κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Αυτό βέβαια μπορεί να μην αφορά άμεσα τους πολίτες, αλλά σε μία χώρα με τέτοια πρωτοφανή κρίση, που μισθοί και συντάξεις έχουν πέσει στα Τάρταρα, αλλά οι τιμές σε υπηρεσίες και προϊόντα δεν πέφτουν, μπορεί κάποιος να φανταστεί σε ποιόν θα μετακυλήσουν οι επιχειρήσεις αυτό το επιπλέον κόστος. Είτε με αυξήσεις στα προϊόντα τους είτε εάν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτή την επιπλέον επιβάρυνση τι θα κάνουν; ΘΑ ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός σε επιστολή του προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι το επιπλέον κόστος θα μετακυλισθεί σε όλους τους καταναλωτές. Η αρχή ωστόσο γίνεται από τα τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης (εφαρμόζονται σε μεγάλες βιομηχανίες και εμπορικές αλυσίδες), που είναι απελευθερωμένα, ενώ για τη χαμηλή τάση (από την οποία τροφοδοτούνται η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, νοικοκυριά και επιχειρήσεις) τα τιμολόγια εγκρίνονται ύστερα από έλεγχο της ΡΑΕ στα κοστολογικά δεδομένα της ΔΕΗ και υπουργική απόφαση. Η απόφαση (με βάση και τις μνημονιακές δεσμεύσεις για σύγκλιση των τιμολογίων προς το κόστος παραγωγής και πλήρη απελευθέρωσή τους τον ερχόμενο Ιούλιο) αναμένεται τον Ιανουάριο.
Το επιπλέον κόστος για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκύπτει από το γεγονός ότι, σύμφωνα με Κοινοτική Οδηγία οι επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 1-1-2013 είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής για το σύνολο της ποσότητας ρύπων που εκπέμπουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Έως τώρα, το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων αυτών χορηγούνταν από τα κράτη - μέλη δωρεάν.
«Η ενσωμάτωση του κόστους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κοστολογικά δεδομένα της ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας με συνακόλουθες μεταβολές στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές όλων των τάσεων», αναφέρεται στην επιστολή του κ. Ζερβού.
«Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ προτίθεται από την 1η Ιανουαρίου 2013 να εφαρμόσει και στα τιμολόγια υψηλής και μέσης τάσης χρέωση αντίστοιχη της επιβάρυνσης λόγων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», προσθέτει ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
Η επιβάρυνση στα τιμολόγια σύμφωνα με πηγές της αγοράς εκτιμάται γύρω στο 10 %, πηγές της ΔΕΗ ωστόσο απέφυγαν να προσδιορίσουν το ποσοστό λέγοντας ότι τα τιμολόγια είναι απελευθερωμένα.
Και την ίδια ώρα που οι πολίτες είναι στα κάγκελα για το πού θα πρέπει να πληρώνουν το χαράτσι και δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ μιλώντας στο NewsIt αναφέρει πως "είναι προσωπική απόφαση του καταναλωτή εάν θα πληρώσει ή όχι και το τέλος ακινήτων μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Οποιος δε θέλει να το πληρώσει πηγαίνει σε ένα υποκατάστημα μας και καταβάλει μόνο το αντίτιμο του λογαριασμού της ΔΕΗ δίχως να πληρώσει το λεγόμενο χαράτσι".
Το μπαλάκι τώρα βρίσκεται στο γήπεδο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το χαράτσι καθως εάν κάποιος δεν το πληρώσει το τέλος ακινήτων αυτό βεβαιώνεται στην εφορία σαν ανεξόφλητη οφειλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: