Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2009

Ο δεκάλογος της καλής παιδικής υγείας

Nαι…
...στην κίνηση. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τουλάχιστον δυο με τρςις φορές την εβδομάδα την ευκαιρία να κινούνται, να παίζουν, να αθλούνται. Κολύμπι, ποδόσφαιρο, χορός, αποτελούν τα πλέον δημοφιλή σπορ για τα παιδιά της σχολικής ηλικίας. Εξίσου ωφέλιμη για τον παιδικό οργανισμό είναι και μια απλή επίσκεψη στο πάρκο της γειτονιάς. Η κίνηση μόνο οφέλη προσφέρει στα παιδιά –καίνε περισσότερες θερμίδες, αποκτούν την αίσθηση του σώματός τους και των δυνατοτήτων τους. Ένα παχύσαρκο παιδί που κάθεται στον καναπέ δεν θα συνειδητοποιήσει ότι είναι παχύσαρκο. Θα το καταλάβει όμως όταν χρειαστεί να κινηθεί μαζί με τους συνομηλίκους του!
...στο οικογενειακό τραπέζι. Παραγνωρισμένο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το οικογενειακό γεύμα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο μετά τιμών και δόξας. Οι ειδικοί υπενθυμίζουν τις ξεχασμένες αξίες του σταθερού οικογενειακού γεύματος: ότι βοηθάει στην ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των μελών του σπιτιού, ότι μαθαίνει στα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται με άλλους, και κυρίως προλαμβάνει τις τόσο συχνές σήμερα διατροφικές διαταραχές στους εφήβους. Σω εκ τούτου επιβάλλεται να τρώτε οικογενειακά τουλάχιστον ένα γεύμα της ημέρας - όποιο σας εξυπηρετεί καλύτερα- τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. Το χρωστάτε στα παιδιά σας.
...στην ποικιλία τροφών. H καθημερινή διατροφή των παιδιών πρέπει να συνδυάζει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων (δημητριακά, φρούτα, σαλάτες, γαλακτοκομικά κλπ.). Προγραμματίστε τη διατροφή των παιδιών. Είναι απαραίτητη η κατανάλωση πολλών μικρών γευμάτων μέσα στην ημέρα – πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό. Φροντίζετε ώστε τα κυρίως γεύματα να είναι πλήρη. Πάντα να συνοδεύονται με λαχανικά και να περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό), υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά), λίπος (κυρίως ελαιόλαδο).


...στο πρωινό. Η παράλειψη του πρωινού γεύματος , λόγω της έλλειψης χρόνου ή της άρνησης των παιδιών, είναι πρόβλημα σχεδόν σε κάθε οικογένεια. Ουκ ολίγες έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειονότητα των μαθητών φεύγει για το σχολείο χωρίς πρωινό, ή τρώγοντας τρόφιμα χαμηλής θρεπτική αξίας. Καθώς επίσης ότι τα παιδιά που συστηματικά δεν τρώνε πρωινό είναι παχύσαρκα, κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα σιδήρου και έχουν προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης. Εν ολίγοις εσείς ως γονείς αντιλαμβάνεστε ότι οι λόγοι που επιβάλλουν το πρωινό πολλοί. Φροντίστε λοιπόν να εξασφαλίσετε ένα πλούσιο πρωινό καθημερινά με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα τα… δελεάσετε.
...στα σωστά ερεθίσματα διατροφής. Έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένως ότι οι διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών οφείλονται στις συνήθειες των γονιών Ως γονείς λοιπόν οφείλετε να δώσετε πρώτοι στα παιδιά το καλό παράδειγμα με τη συμπεριφορά και τις επιλογές σας σχετικά με το ζήτημα της υγιεινής διατροφής. Αντιλαμβάνεστε ότι όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις που αφορούν θέματα της ανατροφής των παιδιών, είστε δέσμιοι της… δημόσιας εικόνας σας. Δεν μπορείτε να απαγορεύετε στο παιδί να τρώει έτοιμο φαγητό, κι εσείς να παραγγέλνετε συστηματικά από το ταχυφαγείο της γειτονιάς. Ούτε να φεύγετε άρον άρον κάθε πρωί από το σπίτι με έναν καφέ στο χέρι και να «απαιτείτε» το παιδί να τρώει πρωινό.
Όχι…
...στις οθόνες. Το ότι οι πολλές ώρες ενασχόλησης με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή μπροστά στην τηλεόραση με παιχνίδια τύπου play station έχουν πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών δεν είναι είδηση, ενδεχομένως όμως χρειάζεται να… μας το υπενθυμίζουμε συχνά. Προάγουν τη σωματική αδράνεια και την ακινησία, απομονώνουν τα παιδιά από τον περίγυρό τους, το εκθέτουν σε διαφημιστικά μηνύματα ακατάλληλα για την ηλικία τους. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να πείσετε τα παιδιά για αυτούς τους κινδύνους. Κάντε μια σχετική κουβέντα μαζί τους και θέστε κανόνες σε ό,τι αφορά το θέμα. Τα παιδιά δεν πρέπει να κάθονται μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση περισσότερο από μία ώρα την ημέρα.
...στο φαγητό μπροστά στην τηλεόραση. Όσο περισσότερη τηλεόραση παρακολουθούν τα παιδιά, τόσο πιθανότερο είναι να γίνουν υπέρβαρα. Οι ειδικοί λένε αναφερόμενοι στην τηλεόραση ότι «ενός κακού μύρια έπονται». Πράγματι, όταν τα παιδιά περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους παρακολουθώντας τηλεόραση, δεν ασκούνται όσο χρειάζεται. Επίσης, γίνονται εύκολα «θύματα» των τηλεοπτικών διαφημίσεων που προωθούν ανθυγιεινά προϊόντα. Ακόμη, ένα από τα νέα «δεινά» της τηλεόρασης είναι ότι προβάλλει την εικόνα εξαιρετικά αδύνατων μοντέλων, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο κυρίως στα κορίτσια, επηρεάζοντας την υγεία και την αυτοεκτίμησή τους.
...στις «κενές » θερμίδες. Οι τροφές με πολύ μικρή, αν όχι μηδαμινή θρεπτική αξία, που την ίδια στιγμή είναι πλούσια σε θερμίδες, κυρίως λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη ή λίπος, κατά έναν περίεργο τρόπο έλκουν πάντοτε τα παιδιά. Καραμέλες, γαριδάκια, αναψυκτικά, κρουασάν, πατατάκια, σοκολάτες, γενικότερα τροφές ραφιναρισμένες, επεξεργασμένες, που περιέχουν πολλά συντηρητικά και πολλή «κρυμμένη» ζάχαρη, είναι οι μεγάλες τους αγάπες. Δεν είναι εύκολο να καταργήσετε τις «κενές » θερμίδες από τη διατροφή των παιδιών. Τα παιδιά ποτέ δεν θα… βαρεθούν να ζητάνε ανθυγιεινά σνακ, εσείς πάλι μπορείτε να τους προσφέρετε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως παστέλι, κουλούρι με σουσάμι, home made κέικ, ποπ κορν, χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες.
...στα τρανς λιπαρά. Τα λιπαρά τρανς είναι φυτικά έλαια που τους έχει προστεθεί υδρογόνο, πιθανόν να τα συναντήσετε στις ετικέτες και ως υδρογονωμένα έλαια. Τα φυτικά έλαια είναι αρκετά αθώα, ωστόσο η υδρογόνωση τα μετατρέπει σε βλαβερά και ολέθρια λίπη, οπότε πρέπει να τα κρατάτε μακριά από το ψυγείο, το τραπέζι, το πιάτο των παιδιών και το δικό σας! Αν αναρωτιέστε πώς θα τα εντοπίσετε, σας λέμε εξαρχής πώς δεν είναι εύκολο διότι η νομοθεσία δεν υποχρεώνει ακόμη την αναγραφή της ένδειξης τρανς λιπαρά στις ετικέτες όλων των προϊόντων. Σε γενικές γραμμές να θυμάστε ότι βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα των φαστ φουντ (έτσι εξηγείται η τόσο… νόστιμη γεύση τους), στις φυτικές μαργαρίνες και στα έλαια, και στα τηγανητά φαγητά.
...στις δίαιτες. Όπως τουλάχιστον τις εννοούμε εμείς οι μεγάλοι. Τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, αυτό που υπαγορεύει η ηλικία τους, οι διατροφικές τους ανάγκες, οι δραστηριότητές τους, οι κανόνες της υγιεινής διατροφής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποβάλλονται σε δίαιτες αδυνατίσματος. Ακόμη και τα υπέρβαρα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τις δίαιτες αδυνατίσματος. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά με περιττά κιλά θα κάνουν δίαιτα, όχι όμως για να αδυνατίσουν, αλλά για να διατηρήσουν σταθερό το βάρος τους.

Ερχονται οι τηλε... ταπετσαρίες

Οι ειδικοί τις ονομάζουν television wallpapers (τηλεοράσεις-ταπετσαρίες) και δεν είναι τίποτε άλλο από τηλεοπτικές οθόνες στο μέγεθος τοίχου, ενώ παράλληλα διακοσμούν τον χώρο στον οποίο βρίσκονται. Τεχνικοί του ιαπωνικού γίγαντα ηλεκτρονικών συσκευών Τoshiba πραγματοποίησαν ένα καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια κατασκευής αυτών των συστημάτων. Ανέπτυξαν ένα υλικό σε μορφή φιλμ το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση δημιουργίας ενός τηλε-τοίχου. Το υλικό αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και έτσι η οθόνη-τοίχος εκτός από τη χρήση της ως τηλεόρασης μπορεί να λειτουργεί και ως ψηφιακή ταπετσαρία ώστε ο ιδιοκτήτης της να αλλάζει όπως και όποτε τον ευχαριστεί το χρώμα ή το σχέδιο που θα προβάλλεται όταν η τηλε...ταπετσαρία δεν θα λειτουργεί ως τηλεόραση.

Ενα αβγό την ημέρα την πίεση κάνει πέρα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Αlberta στον Καναδά υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ενός αβγού ημερησίως έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αβγά παράγουν πρωτεΐνες που μιμούνται τη δράση που έχουν πολύ ισχυρά φάρμακα που μειώνουν την πίεση. Η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες που έχουν γίνει τελευταία και δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση αβγών όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής, αλλά έχει ωφελεί σημαντικά τον οργανισμό.

Οι παρενέργειες του Facebook και του ΡlayStation στα παιδιά

Η συνεχής ενασχόληση των παιδιών με τις παιχνιδοκονσόλες μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δερματικές παθήσεις! Στο επιστημονικό έντυπο «Βritish Journal of Dermatology» ελβετοί ερευνητές κάνουν λόγο για μια νέα διαταραχή που έλαβε το όνομα «ΡlayStation palmar hidradenitis» (ιδραδενίτιδα της παλάμης οφειλόμενη στο ΡlayStation) και η οποία προκαλεί επώδυνα έλκη στις παλάμες των χρηστών. Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης περιγράφουν την περίπτωση ενός 12χρονου κοριτσιού το οποίο εμφάνισε κόκκινους όζους στις παλάμες εξαιτίας της έκκρισης ιδρώτα από την πολύωρη χρήση παιχνιδοκονσόλας. Την ίδια στιγμή στη Βρετανία, μια έγκριτη ειδικός, η Βαρόνη Γκρίνφιλντ, η οποία κατέχει την έδρα της Συναπτικής Φαρμακολογίας στο Κολέγιο Λίνκολν της Οξφόρδης, τόνισε σε ομιλία της στη Βουλή των Λόρδων ότι οι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Βebo και το Τwitter προκαλούν αλλαγές στον εγκέφαλο των παιδιών. Σύμφωνα με τη Βαρόνη Γκρίνφιλντ το μέσο μυαλό του 21ου αιώνα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα μυαλό που χαρακτηρίζεται από διάσπαση της προσοχής, επίδειξη εντυπωσιασμού, ανικανότητα του ατόμου να δείχνει συμπόνια και ασταθή αίσθηση της ταυτότητάς του. (ΑΡ/ΜΙSΗΑ JΑΡΑRΙDΖΕ)

Το σεξ άρχισε στο νερό πολύ νωρίτερα απ΄ ό,τι νομίζαμε

Τα απολιθώματα δύο ψαριών που εντοπίστηκαν από βρετανούς και αυστραλούς επιστήμονες στη Δυτική Αυστραλία μαρτυρούν ότι η σεξουαλική αναπαραγωγή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα είναι κυριολεκτικώς... πανάρχαια. Οι ερευνητές του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας του Λονδίνου καθώς και του Μουσείου της Βικτόριας στην Αυστραλία ανακάλυψαν τμήματα απολιθωμάτων δύο εγκύων πλακόδερμων- πρόκειται για τα παλαιότερα γνωστά σπονδυλωτά με σιαγόνεςηλικίας 380 εκατ. ετών. Τα έμβρυα που εντόπισαν οι επιστήμονες μέσα στα ψάρια του είδους Ιncisoscutum richiei δείχνουν ότι η εσωτερική γονιμοποίηση ξεκίνησε 30 εκατ. χρόνια νωρίτερα απ΄ ό,τι πιστεύαμε.
Οι ειδικοί περίμεναν ότι αυτά τα ψάρια θα γονιμοποιούνταν με εξωτερική γονιμοποίηση, μια πιο πρωτόγονη μορφή γονιμοποίησης, κατά την οποία το σπέρμα και τα ωάρια «γίνονται ένα» μέσα στο νερό και τα έμβρυα αναπτύσσονται έξω από το σώμα. Ωστόσο τα νέα ευρήματα έδειξαν ότι «το σεξ άρχισε πολύ νωρίτερα απ΄ ό,τι νομίζαμε».

Το τσάι ασπίδα και για τα εγκεφαλικά επεισόδια

Στις ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού στον ανθρώπινο οργανισμό προστίθεται τώρα άλλη μία, και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντική. Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, το τσάι αποτελεί ισχυρό όπλο εναντίον των εγκεφαλικών. Η έρευνα έδειξε ότι τρεις κούπες τσάι την ημέρα μειώνουν κατά 21% τις πιθανότητες πρόκλησης εγκεφαλικών επεισοδίων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τσάι φαίνεται ότι είναι μια πολύ απλή και μη τοξική ασπίδα απέναντι στα εγκεφαλικά.

Το 2035 οι άνδρες θα ζουν όσο και οι γυναίκες

Μέσα σε διάστημα δύο γενεών οι άνδρες αναμένεται να έχουν το ίδιο προσδόκιμο ζωής με τις γυναίκες, σύμφωνα με προβλέψεις ενός στατιστικολόγου της αμερικανικής κυβέρνησης.Οι γυναίκες παραδοσιακά ζουν περισσότερο από τους άνδρες, γεγονός που στο παρελθόν είχε αποδοθεί στις δύσκολες «αρσενικές» επαγγελματικές ενασχολήσεις, όπως είναι αυτές του στρατιωτικού ή του ανθρακωρύχου. Ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες η ειρήνη που έχει επικρατήσει, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο, σε συνδυασμό με τις πιο βατές ανδρικές καριέρες, καθώς και με την απόφαση των ανδρών να ακολουθούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να καταφεύγουν ευκολότερα στον γιατρό σε σύγκριση με το παρελθόν, έχει οδηγήσει σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους.
Σύμφωνα με επιστήμονες,το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής θα έχει ήδη εξαφανιστεί στη γενιά των παιδιών που θα έλθουν στη ζωή το 2035, αν εξακολουθήσουν οι ίδιες τάσεις. «Εκτός και αν τα μοτίβα αλλάξουν δραματικά, ίσως εξαιτίας κάποιου πολέμου ή επιδημίας, θα υπάρξει ένα σημείο σύγκλισης σε περίπου 25 χρόνια από σήμερα» ανέφερε ένας στατιστικολόγος των κέντρων.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό το κλείσιμο της ψαλίδας φαίνεται να παίζει επίσης το γεγονός ότι οι γυναίκες- και κυρίως οι νεαρές- καπνίζουν... σαν φουγάρα, τη στιγμή που τα ποσοστά καπνιστών μεταξύ των ανδρών μειώνονται.

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009

Σάλος από βλάσφημη εκπομπή στο Ισραήλ

Καθολικοί επίσκοποι στους Αγίους Τόπους εξέφρασαν την οργή τους για την «αποκρουστική επίθεση» που εξαπέλυσε ισραηλινή τηλεόραση εναντίον του Ιησού Χριστού και της Παναγίας. «Εμείς , τα μέλη της συνέλευσης των Καθολικών Επισκόπων στους Αγίους Τόπους αποδοκιμάζουμε και καταδικάζουμε με απόλυτη θλίψη τις αποκρουστικές επιθέσεις κατά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και κατά της μητέρας του Παναγίας από το κανάλι 10 της ισραηλινής τηλεόρασης», αναφέρει η ανακοίνωση των επισκόπων.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Χετζμπολάχ καταδικάζοντας την ίδια εκπομπή και δηλώνοντας ότι «ανησυχούμε σοβαρά για τις ύβρεις κατά της Παναγίας και κατά ενός από τους μεγάλους προφήτες μας του Ιησού Χριστού».
Επί πλέον η Χετζμπολάχ απήυθυνε έκκληση προς τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας των πεποιθήσεων, για να αντιμετωπιστεί η «ειδεχθής επίθεση» και να τεθεί τέλος στο ρατσισμό και στη γελοιοποίηση των θρησκευτικών συμβόλων.
Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν από εκπομπή που πρόβαλε το ιδιωτικό ισραηλινό κανάλι 10 την προήγουμενη εβδομάδα, όπου αναφέρθηκε ότι η Παναγία «έμεινε έγκυος σε ηλικία 15 χρόνων από έναν συμμαθητή της στο σχολείο» και ότι «ο Ιησούς πέθανε σε νεαρή ηλικία λόγω παχυσαρκίας».
Μάλιστα επιχειρήθηκε διάψευση στο κείμενο της Καινής Διαθήκης με το επιχείρημα ότι «λόγω υπερβολικού βάρους ο Ιησούς δεν θα μπορούσε να περπατήσει πάνω στο νερό».
Στην ίδια εκπομπή ο Ισραηλινός κωμικός Λίορ Σλάϊν δήλωσε ότι «αφού οι Χριστιανοί αρνούνται το Ολοκαύτωμα τότε και εγώ προτείνω να αρνηθούμε τον Χριστιανισμό».
Αργότερα και μετά από διαμαρτυρίες ο Σλάϊν ζήτησε λακωνικά συγνώμη από την Αραβο-Ισραηλινή Χριστιανική Αδελφότητα, ενώ οι καθολικοί επίσκοποι επισήμαναν ότ το συμβάν εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχών επιθέσεων εναντίον των Χριστιανών σε ολόκληρο το Ισραήλ επί σειρά ετών και ζήτησαν να διεξαχθεί επίσημη έρευνα.

«Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά σε χώρα που φιλοξενεί μερικά από τα ιερότερα σύμβολα του Χριστιανισμού», γράφει η ανακοίνωση του Λατίνου Πατριάρχη της Κατεχόμενης Ιερουσαλήμ την οποία επίσης υπογράφουν οι Αρμένιοι, οι Χαλδαίοι, οι Έλληνες, οι Μαρωνίτες και ο Καθολικός επίσκοπος Συρίας.
Το Βατικανό διαμαρτυρήθηκε στην κυβέρνηση του Ισραήλ για την «επιθετική πράξη μισαλλοδοξίας», που συνέβη ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί το ταξίδι του Πάπα στο Ισραήλ τον Μάϊο.
Η ισραηλινή κυβέρνηση διαβεβαίωσε το Βατικανό ότι θα επέμβει για να διακόψει την επίμαχη εκπομπή που προβάλεται σε συνέχειες και ότι θα αναγκάσει τον τηλεοπτικό σταθμό να ζητήσει δημόσια συγνώμη.

ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ!!!!

17χρονο κοριτσάκι απο την Καρυά Λευκαδος χρειάζεται αίμα
Λευχαιμία Καλπάζουσας μορφής διαγνώστηκε προ ολίγου σε 17χρονο κοριτσάκι από την Καρυά Λευκάδος. Οι γονείς παρακαλούν όσους μπορούν να δώσουν αίμα ή αιμοπετάλια να μεταβούν άμεσα στο Νοσοκομείο Λευκάδας. Το όνομά της είναι ΒΛΑΧΟΥ ΕΛΠΙΔΑ...ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Η ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΜΑ.....ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΔΕΙΓΜΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΛΑΧΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΣΥΜΒΑΤΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ.ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΔΩΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΙΜΑ ΕΣΤΩ 1 ΦΟΡΑ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ ΡΩΤΗΣΤΕ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ.......ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ....
ΥΓ:ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΠΕΣΤΕ ΤΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...

Το κυνήγι μικραίνει τα θηράματα!

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που έγινε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας -Σάντα Κρουζ, όσο πιο πολύ οι άνθρωποι κυνηγούν και συλλέγουν ένα είδος για να το φάνε, τόσο αυτό μικραίνει με την πάροδο των χρόνων. Η αλλαγή αυτή γίνεται με τριπλάσιο ρυθμό απ’ότι ο ρυθμός των αλλαγών που φέρνει η ίδια η φύση.
Οι επιστήμονες μελέτησαν την ανθρώπινη επίδραση σε 29 διαφορετικά είδη και για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ότι ο άνθρωπος έχει καθοριστική επίδραση στο ζωικό και το φυτικό βασίλειο γύρω του, επηρεάζοντας ο ίδιος την εξελικτική διαδικασία, καθώς αναγκάζει τα άλλα είδη να γίνουν μικρότερα μέχρι και 20%, ενώ η ηλικία αναπαραγωγής τους μικραίνει μέχρι και 25% (γεννάνε σε μικρότερη ηλικία). Το γεγονός αυτό, τα κάνει πιο ευάλωτα καθώς σταδιακά γεννάνε λιγότερους απογόνους και πιο αδύναμους.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η τάση των ανθρώπων να πιάνουν και να τρώνε μεγάλου μεγέθους είδη, επηρεάζει την εξέλιξη των τελευταίων ταχύτερα σε σχέση με το κυνήγι από τα αρπακτικά ζώα, που συνήθως προτιμούν τη λεία που είναι μικρή και αδύναμη

Ίδια θαλάσσια είδη στους δύο πόλους

Έρευνα προκαλεί έκπληξη στους επιστήμονες αφού εντόπισαν 235 ίδια είδη, όπως σκουλήκια και θαλάσσια σαλιγκάρια, που ζουν και στις δύο πολικές περιοχές. Το γεγονός, εγείρει ερωτήματα για το πώς εξελίχθηκαν και εξαπλώθηκαν σε τόσο μεγάλη απόσταση.Για παράδειγμα, ένα είδος οργανισμού με την ονομασία “Cliona limacine” ζει τόσο στον Βόρειο όσο και στον Νότιο Πόλο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον μικρότερο οργανισμό “Limacina helicina”, ο οποίος αποτελεί την τροφή του προηγούμενου.
Ο δρ. O'Dor, ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχει στην έρευνα, τόνισε ότι τα 12.000 χλμ που χωρίζουν τα δύο οικοσυστήματα, δεν εμπόδισαν την εξάπλωση των θαλάσσιων ειδών, με τον ίδιο τρόπο που ένα βουνό δημιουργεί φυσικό φράγμα στην ξηρά. Ο ίδιος αναφέρει, μάλιστα, ότι ούτε οι θερμοκρασίες μεταξύ των δύο πόλων διαφέρουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτελούν ένα είδος «θερμικού φράγματος» για τους οργανισμούς αυτούς.Όπως τονίζει ο δρ. O'Dor «παρά το γεγονός ότι οι οργανισμοί μοιάζουν ακριβώς ίδιοι σύμφωνα με τις παραδοσιακές μεθόδους, οι πληροφορίες του γενετικού τους υλικού μπορούν να αποκαλύψουν ότι ανήκουν σε άλλους πληθυσμούς».

Παράξενος πράσινος κομήτης περνά από τη Γη

Ο ''Λούλιν'' όπως φωτογραφήθηκε από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Τζάκ Νιούτον
Ένας κομήτης με παράξενα χαρακτηριστικά, θα περάσει για μια και μοναδική φορά κοντά από τη Γη. Αυτό αναμένεται να συμβεί τις επόμενες μέρες και πιθανόν να είναι ορατός με γυμνό μάτι σε περιοχές μακριά από τα φώτα των πόλεων.
Ο κομήτης, που ονομάστηκε “Λούλιν”, κινείται ανάποδα απ’ ότι άλλοι κομήτες και έχει πρασινωπό χρώμα, το οποίο προέρχεται από ποσότητες κυανίου και ενός τύπου άνθρακα.
Σύμφωνα με τη NASA, την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ θα βρίσκεται περίπου 60 εκατ. χλμ. από τη Γη, απόσταση που θα είναι η κοντινότερη στον πλανήτη μας. Η καλύτερη στιγμή για να τον δει κάποιος, θα είναι λίγο πριν την αυγή προς την πλευρά του Νότιου ουρανού, κοντά στον Κρόνο και ανάμεσα στα άστρα Ρέγκουλα και Σπίκα.
Τα περισσότερα από τα άλλα ουράνια σώματα, συμπεριλαμβανομένων των άλλων κομητών στο ηλιακό μας σύστημα, περιφέρονται γύρω από τον ήλιο με φορά αντίθετη από αυτή του ρολογιού. Ο “Λούλιν”, κατά παράξενο τρόπο κατευθύνεται γύρω από τον ήλιο με τη φορά του ρολογιού. Επιπρόσθετα, λόγω μιας οπτικής αυταπάτης, από τη Γη φαίνεται ότι η ουρά του βρίσκεται μπροστά του αντί πίσω του.
Υπολογίζεται ότι μόλις κάνει την περιφορά του γύρω από τον ήλιο, θα έχει αποκτήσει την απαιτούμενη ταχύτητα για να μπορέσει να βγει από το ηλιακό μας σύστημα.

Πανίσχυρη έκρηξη σε απόσταση 12,2 δις. ετών φωτός

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi της NASA, κατέγραψε μια έκρηξη με ισχύ περίπου 9.000 σουπερνόβα, σε απόσταση 12,2 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.
Η έκρηξη, που εκτιμάται ότι είναι η ισχυρότερη έκλαμψη ακτίνων γάμμα που έχει παρατηρηθεί ποτέ, καταγράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και δημοσιοποιήθηκε τώρα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Science.
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή των ακτίνων γάμμα μεταφέρει πολύ περισσότερη ενέργεια από το ορατό φως γι΄αυτό και μπορεί να διασχίζει πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.
Αν και κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού οφείλονται οι εκλάμψεις ακτίνων γάμμα, οι αστροφυσικοί υποθέτουν ότι οι πανίσχυρες αυτές λάμψεις συνοδεύουν το βίαιο θάνατο γερασμένων άστρων.
Όταν φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, τα άστρα που ξεπερνούν σε μάζα ένα συγκεκριμένο όριο καταρρέουν κάτω από το ίδιο τους το βάρος και μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες.
Η νεοδημιούργητη μαύρη τρύπα απορροφά τεράστιες ποσότητες αερίου που είχαν νωρίτερα εκτιναχθεί από τα εξωτερικά στρώματα του αρχικού άστρου. Καθώς το υλικό αυτό περιδινίζεται γύρω από την τρύπα πριν χαθεί μέσα της για πάντα, θερμαίνεται και εκπέμπει δύο «πίδακες» ακτινοβολίας γάμμα που πηγάζουν από τους πόλους της μαύρης τρύπας και κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις

Νέος χάρτης της Σελήνης

Η επιφάνεια της Σελήνης, είναι πολύ πιο άκαμπτη σε σχέση με τη σχετικά εύκαμπτη επιφάνεια της Γης, η οποία ψηλώνει και χαμηλώνει κατά περιοδικά διαστήματα. Αυτό αποκαλύπτει ένας νέος χάρτης του φεγγαριού, που δημοσιοποίησε διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Σύμφωνα με το χάρτη, η Σελήνη διαθέτει ελάχιστο νερό, ενώ αποκαλύπτονται κρατήρες στους πόλους της, που δεν είχαν ειδωθεί ποτέ μέχρι τώρα. Ενας από αυτούς έχει πλάτος 15 χλμ και βρίσκεται στο νότιο πόλο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κ. Σαμ, του πανεπιστημίου του Οχάιο, "Με το νέο υψηλής ανάλυσης χάρτη, μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι υπάρχει πολύ λίγο νερό στη Σελήνη σήμερα, ακόμα και βαθειά στο εσωτερικό της".
Αν υπήρχε περισσότερο νερό, η επιφάνεια του φεγγαριού θα ήταν πιο εύκαμπτη. Από αυτήν την άποψη, η επιφάνεια του Άρη, βρίσκεται κάπου ανάμεσα σ’αυτές της Γης και της Σελήνης, αφού θεωρείται δύσκαμπτη, ενώ το όποιο νερό βρίσκεται βαθειά στο εσωτερικό του.
Η χαρτογράφηση όλης της Σελήνης έγινε με τη χρήση ενός υψομετρικού οργάνου λέιζερ του ιαπωνικού διαστημικού οχήματος Selene και δύο μικρότερων δορυφόρων

Αντιμετώπιση της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής με εμφυτεύματα στον εγκέφαλο

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενέκρινε μια συσκευή που περιλαμβάνει εγκεφαλικά εμφυτεύματα, για την αντιμετώπιση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, που ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές, είναι μια κατάσταση που μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή και να επιμένει για χρόνια. Το άτομο που πάσχει από τη διαταραχή, παγιδεύεται σε μια σειρά επαναληπτικών σκέψεων (ιδεοληψίες) και συμπεριφορών (ψυχαναγκασμοί), που αν και δίχως νόημα ακόμη και για τον ίδιο τον πάσχοντα, προκαλούν μεγάλη δυσφορία και είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν.
Οι ασθενείς με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, έχουν ενοχλητικές εμμονές που μπορεί, για παράδειγμα, να περιστρέφονται γύρω από τον κίνδυνο ατυχημάτων ή μόλυνσης από μικρόβια. Σε μια μάταιη προσπάθεια να απαλλαγούν από αυτές τις εμμονές, οι ασθενείς εκτελούν επαναλαμβανόμενες ενέργειες, όπως το συνεχές πλύσιμο των χεριών ή το συνεχές μέτρημα.
Κατά τον εκπρόσωπο της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, η συσκευή ενδέχεται να προσφέρει κάποια ανακούφιση, και όχι πλήρη ίαση, σε ασθενείς με σοβαρή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που δεν έχουν βελτιωθεί με τη συμβατική θεραπεία.
Η απόφαση για έγκριση της συσκευής βασίστηκε σε προκαταρκτικές δοκιμές σε 26 ασθενείς, στους οποίους υπήρξε μέση μείωση 40% στα συμπτώματα ένα χρόνο μετά την επέμβαση.
Η συγκεκριμένη συσκευή, που λειτουργεί με μπαταρία όπως οι βηματοδότες, εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα είτε κοντά στον αυχένα είτε στην κοιλιά. Ένα καλώδιο που ξεκινά από τη συσκευή καταλήγει σε ηλεκτρόδια τοποθετημένα στον εγκέφαλο, όπου διεγείρουν και τα δύο ημισφαίρια.

Επικίνδυνη μείωση στον αριθμό των Cheetah

To Cheetah ή γατόπαρδος, είναι ένα από τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, σύμφωνα με τη σχετική λίστα του ΟΗΕ.
Το Cheetah, το ταχύτερο ζώο του πλανήτη, υπήρχε παλαιότερα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή καθώς και σε μεγάλο τμήμα της Ασίας. Σήμερα, εκτιμάται ότι απομένουν λιγότερα από 12.500 Cheetah σε 25 αφρικανικές χώρες.
Συνέδριο της διεθνούς Σύνθήκης για τη Διατήρηση Μεταναστευτικών Ειδών Άγριων Ζώων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συμπεριέλαβε το αιλουροειδές στη λίστα των απειλούμενων ειδών.
Ο γατόπαρδος, που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι και 120 χλμ/ώρα, και 20 ακόμα είδη κατατάσσονται στη λεγόμενη λίστα 1 της Συνθήκης, η οποία περιλαμβάνει ζωικά είδη που θα απολαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα προστασίας.
Στη λίστα 2, που περιλαμβάνει τα είδη υπό απειλή, εντάχθηκαν δύο οικογένειες καρχαριών των οποίων οι πληθυσμοί στη μεσόγειο έχουν μειωθεί κατά 96% σε σύγκριση με πριν μερικές δεκαετίες.

Μέλισσες υπό την επίρρεια κοκαΐνης

Αμερικανοί εντομολόγοι ανακάλυψαν ότι οι μέλισσες ‘’χορεύουν’’ όταν βρίσκονται υπό την επίρρεια κοκαΐνης. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανόν να υπάρχει κύκλωμα επιβράβευσης στον εγκέφαλο των εντόμων, όπως υπάρχει και στον άνθρωπο.
Οι μέλισσες αρχίζουν να ‘’χορεύουν’’ ένα ειδικό χορό όταν εντοπίσουν τροφή πλούσια σε νέκταρ, με σκοπό να ειδοποιήσουν τις υπόλοιπες μέλισσες. Μέσω του ‘’χορού’’ και των περίπλοκων κινήσεων τους, εξηγούν στην αποικία που και πόσο μακριά είναι το νέκταρ.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι μέλισσες βρίσκονται υπό την επήρρεια της κοκαΐνης, αρχίζουν να ‘’χορεύουν’’ ανεξαρτήτως της ποιότητας της τροφής. Πιστεύεται ότι, όπως και στον άνθρωπο, έτσι και στις μέλισσες, η κοκαΐνη δημιουργεί ένα αίσθημα ικανοποίησης ή επιβράβευσης το οποίο καθοδηγεί και τη συμπεριφορά τους.
Η μελέτη του γεγονότος αυτού πιθανόν να βοηθήσει στην κατανόηση της σχέσης του κυκλώματος επιβράβευσης με την κοινωνική συμπεριφορά.

Πως η Χελώνα απέκτησε καβούκι

Ένα εντυπωσιακά καλοδιατηρημένο καβούκι 220 εκατ. ετών φαίνεται να επιλύει τη διαφωνία των παλαιοντολόγων για το πώς εξελίχθηκε η πανοπλία της χελώνας: το κέλυφος επεκτάθηκε από την κοιλιά προς τη ράχη όταν οι χελώνες ζούσαν στο νερό.
Το απολίθωμα, που βρέθηκε στη νοτιοδυτική Κίνα, είναι γύρω στα 14 εκατ. χρόνια αρχαιότερο από αμέσως νεώτερα γνωστά απολιθώματα χελώνας. Το εύρημα προέρχεται από το είδος Odontochelys semitestachea, το οποίο θεωρείται πλέον ο «χαμένος κρίκος» στην εξέλιξη των χελωνών.
Το κέλυφός της είναι ανεπτυγμένο μόνο στην κοιλιακή επιφάνεια και η γενικότερη ανατομία του μαρτυρά διαβίωση στο νερό, αναφέρει το AFP.
Οι αρχαιότερες απολιθωμένες χελώνες που είχαν έρθει μέχρι σήμερα στο φως προέρχονταν από την εποχή των δεινόσαυρων, περίπου 65 εκατ. χρόνια πριν. Δεν έδωσαν όμως σχεδόν κανένα στοιχείο για την προέλευση του καβουκιού, καθώς ήταν σχεδόν πανομοιότυπες με τους σύγχρονους απογόνους τους.Όμως η Odontochelys semitestachea διαφέρει σημαντικά: διαθέτει πλήρως ανεπτυγμένο «πλάστρο» (το επίπεδο κοιλιακό τμήμα του κελύφους), ενώ το σκληρότερο ραχιαίο κέλυφος σχεδόν απουσιάζει. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο τμήματα εξελίχθηκαν ξεχωριστά, αναφέρουν στο περιοδικό Nature οι Καναδοί και Κινέζοι ερευνητές.Η μελέτη τους ενισχύει τη θεωρία ότι το πλάστρον σχηματίστηκε πρώτο, ενώ τα πλευρά και η ραχοκοκαλιά διογκώθηκαν και συνενώθηκαν σε κάποιο επόμενο στάδιο. Με αυτή τη σειρά, εξάλλου, σχηματίζεται το καβούκι και στα έμβρυα των σημερινών χελωνών.
Σύμφωνα με την αντίπαλη θεωρία, το καβούκι σχηματίστηκε όλο μαζί από οστέινες πλάκες που ονομάζονται οστεοδέρματα (όπως αυτές που υπάρχουν πάνω στους κροκόδειλους), οι οποίες διογκώθηκαν, κάλυψαν τη ραχιαία επιφάνεια και αργότερα συγχωνεύτηκαν με τα πλευρά.Πώς όμως συμπεραίνουν οι ερευνητές ότι η Odontochelys semitestachea ζούσε σε υδάτινο περιβάλλον; Εξηγούν πως, αν η χελώνα ζούσε στην ξηρά, θα είχε αναπτύξει κέλυφος πρώτα στη ραχιαία πλευρά, ώστε να προστατεύεται από τα αρπακτικά.
Το ανεπτυγμένο πλάστρο υποδηλώνει αντίθετα ότι η πρωτόγονη χελώνα χρειαζόταν να προστατευτεί από αρπακτικά που την πλησίαζαν κολυμπώντας από κάτω προς τα πάνω.
Παρά τα νέα στοιχεία, όμως, ορισμένοι ειδικοί συνεχίζουν να διαφωνούν με αυτή τη θεωρία. Υποστηρίζουν ότι η Odontochelys semitestachea είχε πάνω καβούκι αλλά το έχασε δευτερογενώς, όπως συμβαίνει και σήμερα στις χελώνες που ζουν σε υδάτινα περιβάλλοντα.

Οι σκύλοι νοιώθουν το αίσθημα της αδικίας

Επιστημονική ομάδα με ειδίκευση στη ψυχολογία ζώων, στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, κατάφερε να επιβεβαιώσει με πείραμα ότι οι σκύλοι παύουν να συνεργάζονται όταν καταλάβουν ότι αδικούνται.
Το αίσθημα της αδικίας είχε παρατηρηθεί μέχρι τώρα στον άνθρωπο και ορισμένα πρωτεύοντα θηλαστικά όπως οι χιμπατζήδες. Δεδομένου ότι ο σκύλος έχει καταγωγή από τον λύκο, ο οποίος ζει σε αγέλες, η επιστήμονες συμπεραίνουν ότι το αίσθημα της αδικίας εξελίχθηκε ως μέρος της κοινωνικής ζωής.
Η επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Βιέννης, εργάστηκε με εκπαιδευμένα σκυλιά που υπάκουαν στην εντολή ‘’πόδι’’. Όταν άκουγαν δηλαδή την εντολή, έβαζαν την πατούσα τους πάνω στην παλάμη του ερευνητή σαν σε χειραψία.
Τα σκυλιά, τα οποία ήταν χωρισμένα ανά δυάδες, όταν υπάκουαν στην εντολή, επιβραβεύονταν με ένα κομμάτι λουκάνικο ή ψωμί.
Όταν το ένα σκυλί της δυάδας δεν επιβραβευόταν, ενώ το άλλο κέρδιζε είτε λουκάνικο είτε ψωμί, σύντομα έπαυε να συνεργάζεται και παρουσίαζε σημάδια άγχους, με αποτέλεσμα να ξύνεται και να αποφεύγει να κοιτάξει τον ερευνητή.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι όταν το κάθε σκυλί εξεταζόταν μόνο του, ήταν πρόθυμο να ακολουθήσει τις οδηγίες χωρίς αντάλλαγμα για πολύ περισσότερο χρόνο. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα σκυλιά δεν ενοχλούνταν από το γεγονός ότι δεν κέρδιζαν κάτι, αλλά από την αδικία που γινόταν εις βάρος τους.
Σε σύγκριση με τους χιμπατζήδες και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, τα σκυλιά του πειράματος δεν αισθάνονταν αδικημένα όταν το έταιρο σκυλί κέρδιζε το λουκάνικο και τα ίδια μόνο ψωμί. Αυτο δείχνει ότι η αδικία είναι αίσθημα το οποίο αισθάνονται τα σκυλιά, αλλά σε μικρότερο βαθμό από τους χιμπαντζήδες και άλλα πρωτεύοντα που θεωρούνται πιο κοντινοί συγγενείς του ανθρώπου.

Οι γνωστικές λειτουργίες πιθανόν να βλάπτονται από το παθητικό κάπνισμα

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στις γνωστικές λειτουργίες, όπως η μνήμη.
Στη νέα έρευνα επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μέτρησαν τα επίπεδα κοτινίνης, συστατικό της νικοτίνης, στα δείγματα σιέλου που πήραν από περίπου 5.000 ενήλικες μη καπνίζοντες ηλικίας 50 ετών και άνω.
Μέσα από διάφορα νευροψυχολογικά τεστ, οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κοτινίνης παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στις γνωστικές λειτουργίες. Ο συσχετισμός αυτός δεν εντοπίστηκε μόνο στους πρώην καπνιστές, αλλά και στους ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Μεταξύ των πιθανών αιτιολογιών, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να ευνοεί τα καρδιολογικά νοσήματα και ότι αυτά με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στις γνωστικές λειτουργίες

Πρόληψη του διαβήτη με λίγα λεπτά έντονης άσκησης

Μια νέα έρευνα που έγινε στη Βρετανία, υποστηρίζει ότι για την πρόληψη του υψηλού σακχάρου και του διαβήτη, λίγα λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα είναι εξίσου ή και περισσότερο αποτελεσματικά από μισή ώρα ήπιας άσκησης κάθε μέρα.
Η έρευνα έγινε από πανεπιστήμιο το Πανεπιστήμιο Χέριοτ-Γουότ του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρα Τζέιμς Τίμονς, ο οποίος υποστηρίζει ότι με μόνο 7,5 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, μπορεί κάποιος να κερδίσει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Οι σημερινές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν μισή ώρα ήπιας άσκησης την ημέρα τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα, τακτική η οποία δύσκολα ακολουθείται από την πλειοψηφία του κόσμου, λόγω έλλειψης χρόνου.
Στην έρευνα ζητήθηκε από 16 υγιείς αλλά αγύμναστους άνδρες 20-25 ετών να κάνουν συνολικά 15 λεπτά γρήγορο στατικό ποδήλατο μοιρασμένα σε διάστημα δύο εβδομάδες. Το πρόγραμμα βελτίωσε σημαντικά το μεταβολισμό της γλυκόζης: Όχι μόνο αύξησε την ευαισθησία του οργανισμού τους στην ινσουλίνη (την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος), όπως κάνει η συχνή, ήπια αερόβια άσκηση, αλλά επιπλέον μείωσε άμεσα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Σύμφωνα με τον Τίμονς, αυτή είναι μια βελτίωση την οποία τα κοινά προγράμματα άσκησης δεν έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο επιστήμονας προτρέπει τον κόσμο να δοκιμάσει κάποια έντονη άσκηση, όπως το γρήγορο ανέβασμα μιας σκάλας, σε τέσσερις με έξι προσπάθειες των 30 δευτερολέπτων κάθε φορά, δύο φορές την εβδομάδα.
Η οδηγία αυτή ισχύει για τα υγιή άτομα 20-40 ετών, όσοι όμως πάσχουν ήδη από διαβήτη τύπου ΙΙ ή από καρδιοπάθεια να πρέπει να αυξήσουν την προσπάθεια υπό επίβλεψη γιατρού.
Άνκαι υπάρχουν και άλλες έρευνες που δίνουν παρόμοια αποτελέσματα, εντούτοις απαιτούνται μελέτες σε μεγαλύτερη κλίμακα πριν τα συμπεράσματα υιοθετηθούν στις επίσημες κατευθυντήριες γραμμές

Υπάρχουν εξωγήινοι που ζουν… στη Γη!!

Στην απεραντοσύνη του διαστήματος, υπάρχουν τόσοι πλανήτες της ίδιας μορφής με τη Γη, όσα και τα άστρα του σύμπαντος. Δηλαδή, εκατοντάδες δισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων!
Αυτό υποστηρίζει ο αμερικανός αστρονόμος Άλαν Μπος, ο οποίος θεωρεί ότι είναι αναπόφευκτη η δημιουργία ζωής πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Επιπρόσθετα, προβλέπει ότι μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, η ερευνητική του ομάδα θα εντοπίσει στο Γαλαξία μας, τουλάχιστον έναν πλανήτη της ίδιας μορφής με τη Γη.
Ο Μπος υποστηρίζει ότι το σύμπαν είναι γεμάτο από ζωντανούς οργανισμούς, γεγονός που ενισχύει τη θεωρία ότι υπάρχουν αμέτρητοι κατοικήσιμοι πλανήτες που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη Γη.
Παρόμοιες απόψεις, έχει και ο κοσμολόγος Πολ Ντέιβις, του πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος εξηγεί ότι οι εξωγήινοι πιθανόν να ζουν ακόμα και ανάμεσά μας, χωρίς, όμως, να τους έχουμε εντοπίσει.
Αυτό είναι πιθανόν να συμβαίνει, αφού η εξωγήινη ζωή ενδεχομένως να έχει μορφή βακτηρίων και μικροβίων, τα οποία δεν έχουν τα ίδια βιοχημικά χαρακτηριστικά με τους γήινους οργανισμούς.

Το πρώτο ηλιακό φορτηγό πλοίο

Με σκοπό τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου αλλά και την εξοικονόμηση καυσίμων, κατασκευάστηκε το πρώτο φορτηγό πλοίο που παράγει μέρος της ενέργειας που χρειάζεται, με ηλιακούς συλλέκτες.
Το Auriga Leader, όπως είναι το όνομα του, σχεδιάστηκε για να μεταφέρει εώς και 6.400αυτοκίνητα και αρχικά θα χρησιμοποιηθεί για να μεαφέρει οχήμαα της Toyota.
Το πλοίο κατασκευάστηκε από τα Nippon Yusen, τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ιαπωνίας, και σ’αυτό έχουν τοποθετηθεί 328 φωτοβολταϊκά στοιχεία που μπορούν να παράγουν συνολικά 40 Kilowatt ηλεκτρικού ρεύματος. Άνκαι η παραγωγή αυτή καλύπτει πολύ μικρό μέρος της κατανάλωσης του πλοίου, εντούτοις οι κατασκευαστές στοχεύουν σε μελλοντική αύξηση της.

Θα βλέπουμε τα όνειρα μας σε οθόνη

Σύμφωνα με μια ιαπωνική ερευνητική ομάδα, η τεχνολογία που εφηύρε θα μας βοηθά να βλέπουμε ό,τι έχουμε στο μαυλό μας, ακόμα και τα όνειρα μας, σε μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Η ομάδα έχει μέχρι τώρα καταφέρει να αναπαραγάγει μονάχα απλές εικόνες από τον εγκέφαλο, όμως υποστηρίζει ότι μέσω της τεχνολογίας αυτής θα μπορούν να ‘’δουν’’ τα όνειρα και άλλα μυστικά.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά, σε παγκόσμιο επίπεδο, που έγινε δυνατή η απευθείας απεικόνιση από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. ‘’Εφαρμόζοντας αυτήν την τεχνολογία, θα μπορούμε να καταγράφουμε και να επαναλαμβάνουμε την αναπαραγωγή εικόνων που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ως όνειρα’’, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.
Όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν ένα αντικείμενο, ο αμφιβληστροειδής του ματιού αναγνωρίζει μια εικόνα που μετατρέπεται σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία προωθούνται στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου. Αυτά τα σήματα είναι που πέτυχε να διαβάσει η ομάδα και στην συνέχεια να τα επαναδημιουργήσει σε μορφή που μπορούν να δουν οι άνθρωποι.

Ω!!! Θεέ μου, τι κάναμε!

Το πλήρωμα - οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ - του "Enola Gay"
Ιαπωνία: Ο ουρανός γαλανός, οι άνθρωποι ξυπνούν το πρωινό της 6ης Αυγούστου, 1945 για την καθημερινή τους ασχολία. Το αμερικανικό βομβαρδιστικό “Enola Gay” πετάει ακριβώς επάνω από την πόλη Χιροσίμα. Η ώρα είναι 8.15 το πρωί. Ο Robert Lewis, χειριστής του αεροπλάνου, τραβάει έναν μοχλό και η πρώτη ατομική βόμβα πέφτει επάνω στα ανύποπτα αθώα «ανθρωπάκια» για να ακολουθήσει ο όλεθρος και ο αφανισμός. Αυτό ανάγκασε τον Lewis να ξεφωνήσει στον συγκυβερνήτη του: «Ω Θεέ μου τι κάναμε!».
6 Αυγούστου. Θα θυμηθούμε την ημέρα εκείνη της ντροπής και του αίσχους που ίσως στιγμάτισε την αμερικάνικη ηγεσία εξ αιτίας αυτής της προμελετημένης μαζικής δολοφονίας; Θα μπορούσα να γράψω, όπως και τόσοι άλλοι γράψανε, να μην ξαναεπαναληφθεί αυτό, να παραδειγματιστούμε, να κλάψουμε, να επανορθώσουμε, όμως, ξέρω ότι στους υπεύθυνους των τόσων τραγωδιών δεν «ιδρώνει το αυτί τους» γι αυτό το ξεπερνάω. Αυτοί μας... «γράψαν» προ πολλού!!!
Καημένη Χιροσίμα. Μαζί με το Ναγκασάκι πλήρωσες τα κτηνώδη και απάνθρωπα ένστικτα της καταστροφικής μανίας που έχει ο άνθρωπος. Κάποτε ήσουν ένα λιμάνι σημαντικό με πολλές βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Ήσουν η πόλη με τους ωραίους κήπους και τα υπέροχα κάστρα. Οι 400,000 κάτοικοι σου χαιρόντουσαν το μεγαλείο σου και τα δύο ποτάμια σου «Otd» και «Kyo» κυλούσαν γάργαρα νερά μέσα τους με ορμή, θυμίζοντας σου τη ζωντάνια και την υπερηφάνεια. Υπερήφανος ήταν επίσης και ο Mori Terumoto όταν σε ανακάλυψε το 1594 και άρχισες να γίνεσαι η μεγαλύτερη πόλη στο "Honshu Island" δυτικά του "Kobe". Η θάλασσά σου, «Horosima Bay» φιλοξένησε τόσα καράβια και έδωσε τροφή σε πεινασμένους που άξια ένοιωθες υπερήφανη. Όμως, μέχρι τις 6 Αυγούστου, του 1945. Στις 8.15 το πρωί, οι αμερικανοί σε ταπείνωσαν σε ντρόπιασαν σε γύμνωσαν, σε θανάτωσαν και σε μόλυναν μέχρι και σήμερα, όχι γιατί ζήλεψαν την ομορφιά σου, αλλά γιατί μίσησαν την ίδια την ζωή! Πειραματίστηκαν πάνω σου τη μελλοντική καταστροφή του ανθρώπου. Τι ήταν γι αυτούς ο θάνατος 260,000 μικροσκοπικών ανθρώπων; Οι 80,000 κάτοικοι σου βρήκαν ακαριαίο θάνατο από τη «βόμβα δολοφόνος» ενώ μέσα σε τρεις μήνες έχασες και τους άλλους. Ακόμα και σήμερα Χιροσίμα χάνεις τα παιδιά σου, γιατί το μολυσμένο από ραδιενέργεια περιβάλλον σου έπαθε ανεπανόρθωτη βλάβη. Ο κατάλογος των νεκρών σου συνεχώς μεγαλώνει. Είσαι μια πένθιμη χώρα, που ενώ εσύ θρηνείς το χαμό σου, οι ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ σου «αγρόν ηγόρασαν» και συνεχίζουν να αποθηκεύουν πυρηνικές βόμβες πολύ μεγαλύτερες σε ισχύ από αυτήν που σε γύμνωσε.
Το οπλοστάσιο της γης σήμερα, κατέχει τέτοια δύναμη, ώστε μπορεί να καταστρέψει τη Γη... 160 φορές(!) μας είπε ο επιστήμονας Λίνους Πάουλινγκ, έτσι για να ξέρεις και συ Χιροσίμα ότι, το φαλάκρωμα που σου έκαναν οι φιλοπόλεμοι και φιλόπονοι αμερικανοί, ήταν μόνο μια «τρύπα στη βελόνα» από το μεγάλο πηγάδι που ετοιμάζονται να μας ανοίξουν! Το ξέρω, ανησυχείς για τα παιδιά σου, όμως καιρός είναι μάλλον, να αρχίσεις να ανησυχείς για όλους μας. Εμάς, δυστυχώς, δεν μας καίγεται καρφί για τις 50,000 και πλέον ατομικές κεφαλές και μηχανικά συστήματα θανάτου που υπάρχουν σήμερα γύρω μας. Μήπως κατά λάθος άκουσες τα λόγια του Αμερικανού αρχιστράτηγου Bradley; Να τι είπε: «το πιο κρίσιμο πρόβλημα της εποχής μας, είναι το πως θα χρησιμοποιήσουμε τη διάνοια του ανθρώπου για να διασωθεί η ανθρωπότητα από ολοκληρωτική εξόντωση. Εμείς, οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα. Τα πυρηνικά βλήματα θα φέρουν τα αντι-πυρηνικά και τα αντιπυρηνικά τα αντι-αντιπυρινικα. Τρέχουμε με ταχύτητα προς την ημέρα που ακόμη και η ιδιοφυΐα των επιστημόνων μας δεν θα μπορέσει να μας γλυτώσει».
Ναι Χιροσίμα, αυτό πρέπει να το περιμένεις. Κάποτε, «υπήρχε» κάποιος Θεός, που οι άνθρωποι τον συμβουλεύονταν και τον τιμούσαν. Σήμερα; Δεν έχει δουλειά Αυτός ανάμεσά μας. Τον απορρίψαμε! Και να τα αποτελέσματα. Διάβασα με φρίκη καλή μου Χιροσίμα, ότι, αυτόπτες μάρτυρες που επέζησαν από την καταστροφή σου, ανάφεραν ότι οι κάτοικοί σου έτρεχαν κατατρομοκρατημένοι και ουρλιάζοντας, το δέρμα τους κρέμονταν από το σώμα σε λουρίδες, τα μάτια τους χύθηκαν έξω και τ’ αυτιά, η μύτη και το στόμα είχαν πρηστεί πολύ. Αμέσως τότε θυμήθηκα Αυτόν τον Θεό που απορρίψαμε. Θυμήθηκα ότι κάτι είπε Αυτός τότε, για τις ημέρες αυτές. Πήρα τη Βίβλο μου και άνοιξα στον προφήτη Ζαχαρία ιδ΄ 12 και διάβασα για την κατάστασή σου. «... η σαρξ αυτών θέλει τήκεσθαι ενώ ίστανται επί τους πόδας αυτών, και οι οφθαλμοί αυτών θέλουσι διαλυθεί εν ταις οπαίς αυτών και η γλώσσα αυτών θέλει διαλυθεί εν τω στόματι αυτών». Τότε ρίγησα, όχι για την προφητεία, αλλά γιατί απορρίψαμε έναν τέτοιο Σοφό και Aγιο Θεό, και ζούμε σήμερα μέσα στον τρόμο.
Ο Γάλλος ιστορικός R. Aron δικαιολόγησε αυτόν τον τρόμο μας λέγοντας ότι ζούμε σ’ έναν κόσμο δυνατών όπλων και αδύναμων ανθρώπων. Πολλά ξοδέψαμε καλή μου Χιροσίμα για τα όπλα και έτσι, πάλι θυμήθηκα τα λόγια Αυτού που απορρίψαμε, να λένε με παράπονο: «διατί εξοδεύετε αργύρια ουχί εις άρτον; Και τον κόπον σας ουχί εις χορτασμόν»; (Ησαΐας νε΄2).
"Καμαρώστε" και πάλι τους ανεύθυνο-υπεύθυνους δολοφόνους με πρωταγωνιστή τον Robert Lewis, επάνω δεξιά.
[το πλήρωμα, απο πάνω αριστερά προς δεξιά]
Major Ferebee, Captain Van Kirk, Colonel Tibbets, Captain Lewis
Staff Sgt. Caron, Sgt. Stiborik, Staff Sgt. Duzenbury, Pvt. 1st Class Nelson, Sgt. Shumard


O Robert Lewis όταν έσπειρε τον θάνατο.Η σειρά του Lewis να γευθεί τον θάνατο.

Χιροσίμα. Μία πόλη φάντασμα το 1945. Ήταν το «αρνητικό» στο φιλμ που απεικόνιζε τη φωτογραφία της μελλοντικής μας πορείας. Σιγά – σιγά όμως η φωτογράφηση αυτή μας εμφανίζει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που θα επικρατήσει σε λίγα χρόνια πάνω στην ανθρωπότητα. Άραγε θα μας δοθεί τότε ευκαιρία λίγων δευτερολέπτων να ξεφωνήσουμε κι εμείς σαν τον Lewis,.. Ω! Θεέ μας, τι κάναμε;»Η καρδία είναι απατηλή υπέρ πάντα και σφόδρα διεφθαρμένη• τις δύναται να γνωρίση αυτήν;
(Ιερεμίας: 17: 9)

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009

Η αμαρτία πάει καλύτερα στους άνδρες

Σε διαφορετικά θανάσιμα αμαρτήματα υποπίπτουν τα δύο φύλα. Σύμφωνα με έκθεση της Καθολικής Εκκλησίας, οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να είναι ίσοι ενώπιον του Θεού αλλά δεν αμαρτάνουν ομοίως. Η έκθεση βασίστηκε σε μελέτη των εξομολογήσεων που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του ο 95χρονος ιησουίτης πατήρ Ρομπέρτο Μπούζα. Αποκαλύπτει ότι οι άνδρες είναι δυσκολότερο να αντισταθούν πρωτίστως στο αμάρτημα της λαγνείας και έπειτα σε εκείνα της λαιμαργίας, της οκνηρίας, του θυμού, της υπερηφάνειας, της ζήλιας και της απληστίας. Για τις γυναίκες τα πιο συχνά αμαρτήματα είναι εκείνα της υπερηφάνειας, της ζήλιας, του θυμού, της λαγνείας και της οκνηρίας.
Το Βατικανό δεν αρκείται στα κλασικά επτά θανάσιμα αμαρτήματα, αλλά έχει προσθέσει από πέρυσι σε αυτά μια λίστα σύγχρονων, στα οποία περιλαμβάνονται τα πειράματα σε ανθρώπους, η περιβαλλοντική μόλυνση, η πώληση και η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η κοινωνική αδικία, η πρόκληση φτώχιας και η οικονομική απληστία. Σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία, αυτό που πρέπει να κάνει όποιος διέπραξε κάποιο αμάρτημα, είναι να εξομολογηθεί με ειλικρίνεια. Σύμφωνα με έρευνες, όμως, το ένα τρίτο των Καθολικών δεν θεωρεί πλέον την εξομολόγηση απαραίτητη, ενώ το 10% πιστεύει ότι αποτελεί εμπόδιο στην επικοινωνία με το Θεό.

Η κακοποίηση στιγματίζει τον παιδικό εγκέφαλο

Η παιδική κακοποίηση δεν προκαλεί μόνο ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και μακρόχρονες μεταβολές στον εγκέφαλο, γενετικού χαρακτήρα. Μια νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι στα άτομα που κακοποιήθηκαν σαν παιδιά, ένα γονίδιο που εμπλέκεται στον έλεγχο του στρες, παραμένει τροποποιημένο για δεκαετίες μετά, ένα αποτέλεσμα που είχε ήδη διαπιστωθεί με πειράματα ότι συμβαίνει και σε νεαρούς ποντικούς.
Το πείραμα
Ο νευροεπιστήμονας Μάικλ Μίνι και οι συνάδελφοί του στο πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, στον Καναδά, συνέκριναν, μετά θάνατον, τους εγκεφάλους 12 ανδρών που είχαν κακοποιηθεί σαν παιδιά και είχαν αυτοκτονήσει αργότερα, με εγκεφάλους συνομηλίκων τους, που είχαν επίσης αυτοκτονήσει, χωρίς όμως να έχουν κακοποιηθεί, όσο και με εγκεφάλους ατόμων που δεν είχαν κακοποιηθεί και είχαν πεθάνει από άλλες αιτίες.
Οι ερευνητές συνέκριναν τμήματα του DNA από την περιοχή του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο, όπου βρίσκεται ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο, όπως είχε διαπιστωθεί από τις προηγούμενες έρευνες στους ποντικούς, εμπλέκεται στη ρύθμιση των ορμονών που εκκρίνει ένας οργανισμός λόγω στρες. Η διαπίστωση ήταν ότι, όπως συμβαίνει και στους ποντικούς, ο εγκέφαλος των κακοποιημένων ανδρών έδειχνε τις ίδιες αλλαγές στο γονίδιο αυτό, καθιστώντας το άτομο λιγότερο ικανό να ελέγξει τις αντιδράσεις του στο στρες. Η γονιδιακή αυτή αλλαγή δεν παρατηρήθηκε στις δύο άλλες ομάδες ατόμων που μελετήθηκαν και οι οποίοι δεν είχαν κακοποιηθεί σαν παιδιά.
Σημαντική η νέα έρευνα
Σύμφωνα με τον νευρο-επιστήμονα Έρικ Νέστλερ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά, στη Ν.Υόρκη, η νέα έρευνα είναι σημαντική, γιατί ενισχύει την θεωρία ότι οι λεγόμενες επιγενετικές αλλαγές, δηλαδή οι περιβαλλοντικές επιδράσεις, μετά τη γέννηση, που επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων ενός ατόμου και όχι τις ίδιες τις γενετικές αλληλουχίες του DNA, μπορούν να επηρεάζουν με γονιδιακό τρόπο το νευρικό σύστημα και να επιφέρουν μακροπρόθεσμες αλλαγές της συμπεριφοράς.
Κατά την τελευταία δεκαετία έχουν συγκεντρωθεί αρκετά επιστημονικά δεδομένα ότι τα κακοποιημένα παιδιά είναι λιγότερο υγιή ως ενήλικες, εμφανίζοντας νοητικά προβλήματα, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά., και η νέα έρευνα ρίχνει φως στο γιατί αυτό συμβαίνει.

Καλή σχέση με τη μαμά φέρνει στενούς φίλους

Ένα παιδί που έχει στενή σχέση με τη μαμά του κατά την προσχολική ηλικία τείνει να διαμορφώσει στενότερες φιλίες αργότερα, όταν πάει στο σχολείο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Η έρευνα, που έγινε από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις των ΗΠΑ, υπό τη Νάνσι ΜακΕλγουέιν και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Child Development» (Ανάπτυξη του Παιδιού), σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, δείχνει ότι, όταν βιώνουν μια ασφαλή και συναισθηματικά ανοικτή σχέση με τη μητέρα τους, τα παιδιά αναπτύσσουν μια πιο θετική κατανόηση των άλλων, γεγονός που τα διευκολύνει να κάνουν καλύτερες φιλίες στα πρώτα προσχολικά χρόνια τους.
Καλύτερη λεκτική ικανότητα
Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είχαν μια ασφαλή και στενή σχέση με τη μητέρα τους στην ηλικία των τριών ετών έδειξαν μια πιο ανοικτή και ποιοτική συναισθηματική επικοινωνία μαζί της, καθώς και καλύτερη λεκτική ικανότητα, στην ηλικία των 4,5 ετών. Το γεγονός αυτό βοήθησε τα παιδιά, όταν μετά τα πέντε τους χρόνια πήγαν σχολείο, να έχουν πιο φιλικές και λιγότερο εχθρικές σχέσεις με τα άλλα παιδιά.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια, «η έρευνα δείχνει ότι ο τρόπος που τα παιδιά ερμηνεύουν τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων, πιθανότατα αρχίζει να αναπτύσσεται στο πλαίσιο των πρώιμων σχέσεων στην οικογένεια και αυτές οι ερμηνείες ίσως είναι σημαντικές για την ικανότητα του παιδιού να τα πηγαίνει καλά με τις φιλίες του αργότερα».
Σύμφωνα με την έρευνα εξάλλου, όταν τα παιδιά αισθάνονται άνετα να μιλάνε για τα συναισθήματά τους, ειδικά τα αρνητικά, αυτό αυξάνει την ικανότητα ανάπτυξης για κοινωνικές σχέσεις και στενότερες φιλίες με τους συμμαθητές τους.

Μεγάλος εγκέφαλος, πολλά κιλά

Οι ρίζες της επιδημίας της παχυσαρκίας πρέπει να αναζητηθούν στις εξελικτικές αλλαγές που συνέβησαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο πριν από 2 εκατ. χρόνια, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Όταν οι πρόγονοι του ανθρώπου ανέπτυξαν για πρώτη φορά ένα μεγάλο και πιο πολύπλοκο εγκέφαλο, αυτό τους ανάγκασε να υιοθετήσουν τον άκρως ενεργό τρόπο ζωής του κυνηγού-συλλέκτη, προκειμένου να ικανοποιήσουν την αδηφάγο ανάγκη του εγκεφάλου τους για περισσότερη ενέργεια.Καθιστική ζωή
Στο σύγχρονο κόσμο, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, η πλούσια σε ενέργεια τροφή παρέχει περισσότερη από αρκετή ενέργεια στον εγκέφαλο, όμως η καθιστική ζωή εμποδίζει όλες αυτές τις παραπανίσιες θερμίδες να καταναλωθούν και έτσι οι άνθρωποι παχαίνουν. O εγκέφαλος του σύγχρονου ανθρώπου καταναλώνει κατά μέσο όρο σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών ενεργειακών αναγκών μας, έναντι 8-10% του εγκεφάλου των πιθήκων και 3-5% των άλλων θηλαστικών. Ενώ οι μεγάλοι συγγενικοί μας πίθηκοι, χιμπατζήδες, γορίλλες, ουραγκοτάγκοι, μπορούν να επιβιώσουν με φύλλα και φρούτα, εμείς εξαρχής χρειαζόμασταν να καταναλώνουμε κρέας και άλλες τροφές πλούσιες σε ενέργεια, για να υποστηρίξουμε τις ανάγκες του μεταβολισμού μας.Για να βρουν αυτή τη δίαιτα υψηλότερης ποιότητας, οι περιπλανώμενοι πρόγονοί μας θα έπρεπε να μετακινούνται σε μεγαλύτερες περιοχές σε σχέση με τους πιθήκους.
Στη διάρκεια της εξελικτικής ιστορίας των ανθρώπων, αυτή η ανάγκη για τροφοδοσία του εγκεφάλου με ενέργεια οδήγησε στην εξέλιξη μιας μεγάλης όρεξης και ώθησε τους ανθρώπους να περιπλανώνται σε μεγάλες αποστάσεις για αναζήτηση τροφής. Στο σημερινό όμως κόσμο, η εξελικτική αυτή τάση έχει δείξει την αρνητική της πλευρά, οδηγώντας σε πολυφαγία, παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιοπάθειες κλπ. Οι κυνηγοί-συλλέκτες συνήθως μετακινούνταν 13 χμ. τη μέρα για να βρουν τροφή. Σε αντίθεση, σήμερα μπορούμε να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να παραγγείλουμε ένα γεύμα που θα μας παραδοθεί στην πόρτα μας,

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Μια νέα επιστημονική μελέτη, που περιέλαβε πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ακόμα και μιας μικρής ποσότητας αλκοόλ, όπως ενός ποτηριού κρασιού τη μέρα, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του ήπατος και άλλων κοινών μορφών της ασθένειας.Η μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της σχετικά με τη σχέση αλκοόλ-καρκίνου, σύμφωνα με τον "Γκάρντιαν", έγινε από ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό την επιδημιολόγο Ναόμι Άλεν, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Journal of National Cancer Institute". Καθιστά σαφές ότι ακόμα η μικρή τακτική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την υγεία, σε σχέση με τον καρκίνο, είτε πρόκειται για κρασί, μπίρα ή άλλο οινοπνευματώδες ποτό. Το μήνυμα της έρευνας είναι ότι δεν υπάρχει επίπεδο της κατανάλωσης αλκοόλ, που να μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα ασφαλές.Η μελέτη διαπίστωσε ότι το αλκοόλ φαίνεται να μειώνει το ρίσκο για μερικές σπανιότερες μορφές καρκίνου, όπως στα νεφρά ή στο θυρεοειδή, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο για άλλες πιο κοινές μορφές καρκίνου. Για κάθε 1.000 γυναίκες, που έπιναν κάθε μέρα, εμφανίστηκαν 11 έξτρα περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και μια περισσότερη καρκίνου του στόματος, ενώ καταγράφηκε αύξηση 0,7 ανά έτος για τους καρκίνους οισοφάγου, λάρυγγα και ήπατος.
Ένα ποτό τη μέρα αυξάνει, κατά μέσο όρο, κατά 15 (ανά 1.000 γυναίκες) τις περιπτώσεις εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου μέχρι την ηλικία των 75 ετών. Δύο ποτά τη μέρα διπλασιάζουν το ποσοστό στις 30 έξτρα περιπτώσεις ανά 1.000 γυναίκες.
Το κάπνισμα παραμένει, με διαφορά, η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο (γύρω στο ένα τρίτο των περιπτώσεων). Η κακή διατροφή και η παχυσαρκία συνδέονται με άλλο ένα τρίτο των περιστατικών, ενώ το αλκοόλ, σύμφωνα με την έρευνα, συνδέεται με περίπου το 5%.

Τα μοσχάρια ρυπαίνουν όσο τα τζιπ

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, τα μοσχάρια μπορούν να παρομοιαστούν με θηριώδη, ρυπογόνα τζιπ, καθώς η παραγωγή ενός κιλού βοδινού αντιστοιχεί στην εκπομπή 16 κιλών διοξειδίου του άνθρακα, τέσσερις φορές περισσότερο από το χοιρινό και δέκα φορές πιο πολύ από το κοτόπουλο. Οι αγελάδες απελευθερώνουν από το πεπτικό τους σύστημα ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες μεθανίου, το οποίο είναι ένα ιδιαιτέρως ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής τροφίμων είναι ο τρίτος σημαντικότερος παράγοντας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μετά τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Αντισυλληπτικό με σπρέι στον καρπό του χεριού

Παρελθόν ενδέχεται να αποτελέσει το αντισυλληπτικό χάπι, σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες, καθώς ερευνητές εταιρείας παρασκεύασαν ένα αντισυλληπτικό σπρέι, το οποίο ήδη δοκιμάζουν σε 40 γυναίκες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας Ρίτσαρντ Τρέγκους, οι γυναίκες μπορούν να βάζουν λίγο σπρέι στον καρπό του χεριού και αυτό περνά στο δέρμα και λειτουργεί ως αντισυλληπτικό. «Τα έως τώρα πειράματα δείχνουν ότι το σπρέι είναι αποτελεσματικό και δεν έχει παρενέργειες, όπως συμβαίνει με το χάπι», είπε ο κ. Τρέγκους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το σπρέι θα αντικαταστήσει το χάπι και άλλες μεθόδους αντισύλληψης, γιατί είναι εύκολο και δεν έχει παρενέργειες».