Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Είστε όσο αισθάνεστε

Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν εμμονή με την ηλικία τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να την κρύψουν - η θρυλική ατάκα «δεν ρωτάμε ποτέ μια γυναίκα την ηλικία της» είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόμου που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου, χώρια η αγωνία της «γκρίζας τρίχας».
Παρ' ότι δεν υπάρχουν θαυματουργά «μαντζούνια» που να αποτρέπουν το γήρας, μπορεί κανείς να αναχαιτίσει τις συνηθισμένες φθορές του με πολλούς τρόπους. Μερικοί από τους καλύτερους - που έχουν και επιστημονική τεκμηρίωση - είναι αυτοί που ακολουθούν:


1. Προσγειωθείτε! Δεν μπορείτε να μείνετε παιδί για πάντα, ούτε να φαίνεστε 20-κάτι όταν έχετε ήδη μπει στα 60 σας. Όλοι το ξέρουμε αυτό, αλλά όταν δεν αποδέχεται κανείς την πραγματικότητα, έστω και σε υποσυνείδητο επίπεδο, πραγματικά υποφέρει _ και όταν υποφέρει η ψυχή, υποφέρει και το σώμα. Μπορεί το να γερνάτε να μην είναι τόσο καλό όσο το να είστε νέοι, αλλά έτσι είναι η ζωή. Αποδεχθείτε το λοιπόν και προχωρήστε μπροστά.



2. Σηκωθείτε από την καρέκλα. Η καθημερινή γυμναστική μπορεί να κάνει πολλά για την εμφάνιση και την υγεία σας. Φροντίστε λοιπόν να περπατάτε, φτιάξτε έναν κήπο στο σπίτι σας για να τον περιποιείστε αυτοπροσώπως, πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή στο κολυμβητήριο, κάντε πεζοπορία _ το ιδεώδες είναι με παρέα, για να περνάτε ακόμα καλύτερα.


3. Γελάστε. Μάθετε ανέκδοτα, δείτε κωμωδίες και - πάνω απ' όλα - μάθετε να αντιμετωπίζετε τα πάντα στη ζωή σας με χιούμορ και θετική διάθεση. Ακόμα και ο αυτοσαρκασμός μπορεί να σας δώσει ζωντάνια.







4. Κλείστε την τηλεόραση. Όχι μόνο για να γίνετε πιο δραστήριοι, αλλά και για να βγείτε από το σπίτι, να συναντήσετε κόσμο και να περάσετε καλά. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι ηλικιωμένοι περνούν κατά μέσον όρο 30 ώρες κάθε εβδομάδα μπροστά στην τηλεόραση! Η επιτομή της μοναξιάς…






5. Παθιαστείτε με ένα χόμπι. Και με δύο ή τρία ή με όσα θέλετε. Μην σπαταλάτε τον χρόνο σας με πράγματα που δεν σας πολυαρέσουν. Ο χρόνος είναι πολύτιμος - ξοδέψτε τον σωστά.





6. Ενημερωθείτε σωστά για τα γηρατειά. Αν κάνετε όσα πρέπει για την υγεία σας (τσεκ-απ, υγιεινή διατροφή, συστηματική γυμναστική, αποφυγή του καπνίσματος, καλή ψυχολογία) πληροίτε όλες τις προϋποθέσεις για να ζήσετε μέχρι τα 100 ή και παραπάνω ακόμα. Σκεφτείτε μονάχα τούτο: στη χώρα μας ζουν περισσότεροι από 141.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 85 ετών - και σχεδόν 1.700 από αυτούς έχουν γιορτάσει τα 100 τους χρόνια! Γιατί να μην φτάσετε κι εσείς εκεί;




7. Γίνετε πρότυπο χαράς και αισιοδοξίας. Ζήστε με κέφι, δυναμικά τη ζωή σας, με αισιοδοξία και με το χαμόγελο στα χείλη, παρά τις αντιξοότητες. Κι αν το θέλετε, μπορείτε ακόμα και σε Μαραθώνιο να τρέξετε - ένας Βρετανός ονόματι Μπάστερ Μάρτιν συμμετείχε την άνοιξη στον Μαραθώνιο του Λονδίνου, παρ' ότι είχε κλείσει τα… 94 του χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: