Aυτό που είναι όμως ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η αξιολόγηση -και μάλιστα με μυστηριώδη ακρίβεια- μπορεί να γίνει από τον εγκέφαλο ακόμα και αν το μόνο που βλέπει από τους άλλους είναι το πρόσωπό τους, άρα το πρόσωπο αντανακλά τη σωματική δύναμη. Σύμφωνα με την έρευνα ομάδας επιστημόνων του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σάντα Μπάρμπαρα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Proceedings of Royal Society", για τους προγόνους μας ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου να κρίνουν σωστά τη σωματική δύναμη ενός δυνητικού αντιπάλου, γι' αυτό ανέπτυξαν ένα μηχανισμό στον εγκέφαλο, που επιτρέπει να αξιολογεί άμεσα και σωστά πόσο επικίνδυνος αντίπαλος είναι κάποιος απλώς και μόνο κοιτώντας το πρόσωπό του. Επειδή στο παρελθόν η δύναμη καθοριζόταν πρωτίστως από τις διαστάσεις του πάνω μέρους του ανθρώπινου σώματος, ήταν σε αυτό ακριβώς που πρωτίστως εστίαζαν την προσοχή τους οι αντίπαλοι και έτσι το ανθρώπινο μυαλό κατέληξε να εξισώνει υποσυνείδητα τη σχετική εικόνα με τη βαθμό ανταγωνιστικότητας και μαχητικότητας του απέναντι. Αυτό όμως που είναι λιγότερο αναμενόμενο και πιο μυστηριώδες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι ο εγκέφαλος κατόρθωσε σταδιακά να "διαβάζει" την γενικότερη σωματική δύναμη στο πρόσωπο και μόνο του εν δυνάμει αντίπαλου.
Οι ερευνητές (μεταξύ αυτών η Λήδα Κοσμίδη, καθηγήτρια ψυχολογίας και συνδιευθύντρια του Κέντρου Εξελικτικής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου) ανέφεραν ότι ο ίδιος μηχανισμός λειτουργεί με διαφορετικό στόχο στα δύο φύλα: στους άνδρες ως "βαρόμετρο" για δυνητικές απειλές από άλλους άνδρες και προκειμένου να αποφασίσουν πόσο επιθετικοί ή συμβιβαστικοί θα πρέπει να είναι σε σχέση με τον εκάστοτε αντίπαλο, ενώ στις γυναίκες για να βρίσκουν αρσενικούς που θα προστατεύουν καλύτερα τις ίδιες και τα παιδιά τους.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ούτε οι άνδρες ούτε οι γυναίκες μπορούν από το πρόσωπο και μόνο να αξιολογήσουν σωστά τη φυσική δύναμη μιας γυναίκας, κάτι αναμενόμενο, κατά τους εξελικτικούς ψυχολόγους, επειδή διαχρονικά η βία ήταν "προνόμιο" των ανδρών και ο ανθρώπινος εγκέφαλος (τόσο ο ανδρικός όσο και ο γυναικείος) έχει "εκπαιδευθεί" να αναγνωρίζει την ανδρική και όχι τη γυναικεία δύναμη. Οι επιστήμονες, με περαιτέρω έρευνες, θα επιδιώξουν να αναλύσουν ποια ακριβώς σημεία του προσώπου είναι αυτά που λειτουργούν ως κατ' εξοχήν σημεία-σύμβολα για τη δύναμη του πάνω μέρους του σώματος. Μια εκτίμηση είναι ότι οι άνδρες με υψηλότερη τεστοστερόνη (που, μεταξύ άλλων, συνεπάγεται πιο δυνατό σαγόνι και πιο έντονα φρύδια) ανέπτυξαν στην πορεία της εξέλιξης σώματα πιο δυνατά και αυτό αποτυπώνεται στο πρόσωπό τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου