Ένα φάρμακο που κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια και λαμβάνεται καθημερινά από πολλούς καρδιοπαθείς, ίσως βοηθά στην διαγραφή των κακών αναμνήσεων. Με τη διαδικασία αυτή θα μειώνονται ή ακόμη και θα εκλείπουν στρες και φοβίες.
Στο πλαίσιο των μελετών που έκανε η ψυχολόγος Μέρελ Κιντ από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, διαπίστωσε ότι η ουσία προπρανολόλη που ανήκει στην κατηγορία των Β-καρδιοεκλεκτικών αναστολέων και επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, «έσβησε» σε σημαντικό βαθμό τις τρομακτικές αναμνήσεις.
Πρόκειται για τεχνητές αναμνήσεις που δημιουργήθηκαν από την επιστημονική ομάδα, η οποίες περιλάμβαναν μικρά ηλεκτροσόκ στον καρπό του χεριού, όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη έβλεπαν φωτογραφίες από αράχνες.
Την επόμενη μέρα οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη χορηγήθηκε Β-αναστολέας και στην άλλη ψευδοφάρμακο.
Όταν αργότερα τους έδειξαν τις φωτογραφίες από τις αράχνες, η ομάδα που είχε πάρει τους Β-αναστολείς, σύμφωνα την ερευνήτρια, δεν διακατεχόταν από το αίσθημα φόβου, ενώ τα μέλη της ομάδας που είχαν λάβει το ψευδοφάρμακο είχε την αίσθηση ότι θα τους χτυπήσει το ρεύμα στον καρπό.
Το φάρμακο μπορεί πιθανώς να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν το μετα-τραυματικό στρες τους και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με άσχημες αναμνήσεις στη ζωή τους, τις οποίες θέλουν να ξεχάσουν.
Παραδοσιακά, οι ψυχοθεραπευτές προσπαθούν να διδάξουν στους ανθρώπους πώς να αναστέλλουν αυτές τις άσχημες αναμνήσεις και να δημιουργούν νέες συνδέσεις στο μυαλό τους.Το πρόβλημα, κατά την Κιντ, είναι ότι συχνά οι αναμνήσεις επιμένουν και οι ασθενείς επανέρχονται στο φόβο και το άγχος.
Η ερευνητική ομάδα της Μέρελ Κιντ σχεδιάζει τώρα να μελετήσει πόσο διαρκεί η ενέργεια του φαρμάκου στη μνήμη, καθώς και να υποβάλει σε πειράματα ανθρώπους που πραγματικά υποφέρουν από φοβίες.
Πηγη τα νεα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου