Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Αποκαλύφθηκε η "ύπουλη" δράση της μηνιγγίτιδας

Για πρώτη φορά, ο "ύπουλος" τρόπος με τον οποίο δρουν τα βακτήρια της επικίνδυνης μηνιγγίτιδας, μιμούμενα τα ανθρώπινα κύτταρα, προκειμένου να αποφύγουν τις άμυνες του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, αποκαλύφθηκε από βρετανούς επιστήμονες.
Η έρευνα των επιστημόνων από τα πανεπιστήμια Οξφόρδης και Imperial College του Λονδίνου, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων εμβολίων που θα παρέχουν καλύτερη προστασία.
Η μηνιγγίτιδα προκαλεί μια φλεγμονή στις μεμβράνες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Η μόλυνση μπορεί να οφείλεται σε ιό ή βακτήριο, αλλά η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πολύ πιο σοβαρή και οδηγεί σε θάνατο στο 5% περίπου των περιπτώσεων.
Η ασθένεια πλήττει κυρίως βρέφη και νεαρά παιδιά, αλλά όχι σπάνια προσβάλλει επίσης εφήβους και ενήλικες. Έχει αποκτήσει απειλητική φήμη, επειδή εξελίσσεται ραγδαία και σε μέσα σε λίγες ώρες οι άνθρωποι είναι ήδη σοβαρά άρρωστοι.
Η κυριότερη αιτία μόλυνσης είναι το βακτήριο Neisseria meningitides, που έχει διάφορες μορφές. Η έρευνα μελέτησε τον τρόπο που μια πρωτεΐνη στο εξωτερικό περίβλημα του βακτηρίου επιτρέπει σε αυτό να ξεφεύγει τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος κι έτσι να διαφεύγει την εξόντωσή του. Η πρωτεΐνη επιτρέπει στα βακτήρια να εμφανίζονται σαν ανθρώπινα κύτταρα και έτσι να "καμουφλάρονται".

Δεν υπάρχουν σχόλια: