Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Πρόληψη του διαβήτη με λίγα λεπτά έντονης άσκησης

Μια νέα έρευνα που έγινε στη Βρετανία, υποστηρίζει ότι για την πρόληψη του υψηλού σακχάρου και του διαβήτη, λίγα λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα είναι εξίσου ή και περισσότερο αποτελεσματικά από μισή ώρα ήπιας άσκησης κάθε μέρα.
Η έρευνα έγινε από πανεπιστήμιο το Πανεπιστήμιο Χέριοτ-Γουότ του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρα Τζέιμς Τίμονς, ο οποίος υποστηρίζει ότι με μόνο 7,5 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, μπορεί κάποιος να κερδίσει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Οι σημερινές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν μισή ώρα ήπιας άσκησης την ημέρα τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα, τακτική η οποία δύσκολα ακολουθείται από την πλειοψηφία του κόσμου, λόγω έλλειψης χρόνου.
Στην έρευνα ζητήθηκε από 16 υγιείς αλλά αγύμναστους άνδρες 20-25 ετών να κάνουν συνολικά 15 λεπτά γρήγορο στατικό ποδήλατο μοιρασμένα σε διάστημα δύο εβδομάδες. Το πρόγραμμα βελτίωσε σημαντικά το μεταβολισμό της γλυκόζης: Όχι μόνο αύξησε την ευαισθησία του οργανισμού τους στην ινσουλίνη (την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος), όπως κάνει η συχνή, ήπια αερόβια άσκηση, αλλά επιπλέον μείωσε άμεσα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Σύμφωνα με τον Τίμονς, αυτή είναι μια βελτίωση την οποία τα κοινά προγράμματα άσκησης δεν έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο επιστήμονας προτρέπει τον κόσμο να δοκιμάσει κάποια έντονη άσκηση, όπως το γρήγορο ανέβασμα μιας σκάλας, σε τέσσερις με έξι προσπάθειες των 30 δευτερολέπτων κάθε φορά, δύο φορές την εβδομάδα.
Η οδηγία αυτή ισχύει για τα υγιή άτομα 20-40 ετών, όσοι όμως πάσχουν ήδη από διαβήτη τύπου ΙΙ ή από καρδιοπάθεια να πρέπει να αυξήσουν την προσπάθεια υπό επίβλεψη γιατρού.
Άνκαι υπάρχουν και άλλες έρευνες που δίνουν παρόμοια αποτελέσματα, εντούτοις απαιτούνται μελέτες σε μεγαλύτερη κλίμακα πριν τα συμπεράσματα υιοθετηθούν στις επίσημες κατευθυντήριες γραμμές

Δεν υπάρχουν σχόλια: