Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Το οικολογικό αβγό των δρόμων

Αν κάποιος το δει στον δρόμο θα πιστέψει ότι είναι ένα από τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν σε ταινίες του Τζέιμς Μποντ ή αντίγραφο οχήματος των Jetsons... Στην πραγματικότητα το Αptera είναι ένα πρωτότυπο φουτουριστικό όχημα σε σχήμα αβγού. Πρόκειται για ένα τρίκυκλο εξοπλισμένο με ηλιακές κυψέλες στο επάνω μέρος της καμπίνας επιβατών. Κατασκευάστρια είναι η ομώνυμη εταιρεία, η οποία δημιούργησε δύο μοντέλα: ένα καθαρά ηλεκτρικό που κινείται για περίπου 200 χλμ. με μια φόρτιση και ένα υβριδικό που μπορεί να κινείται για περίπου 170 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα 3-4 λίτρων καυσίμου.
Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό του Αptera είναι κυρίως ανακυκλώσιμα. Μπροστά στο ταμπλό του υπάρχουν τρεις μικρές οθόνες όπου εμφανίζεται η εικόνα που καταγράφουν τρεις διαφορετικές κάμερες- δεξιά, αριστερά και πίσω-, όπως επίσης και οι πληροφορίες που σχετίζονται με την πορεία του, π.χ. ταχύτητα, επίπεδο μπαταρίας κτλ. Διαθέτει επίσης προηγμένο ηχοσύστημα με οθόνη αφής το οποίο με ένα πάτημα μετατρέπεται σε σύστημα πλοήγησης.
Η τιμή του είναι ακόμη αρκετά τσουχτερή αφού ανάλογα με το μοντέλο ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλει από 20.000 ως 24.000 ευρώ. Παρ΄ όλα αυτά, η εταιρεία αναφέρει ότι έχει ήδη δεχθεί περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες παραγγελίες και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αρχίσει τις πρώτες παραδόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: