Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Τρυφερότητα - στρες = 1 - 0

Οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι το αντίδοτο του στρες: σύμφωνα με νέα μελέτη τα ζευγάρια που αγκαλιάζονται, φιλιούνται και βρίσκουν τρόπους να έρχονται κοντά σε καθημερινή βάση έχουν λιγότερες ορμόνες του στρες να κυκλοφορούν στο οργανισμό τους!
Συνεπώς, για μια ακόμη φορά καταρρίπτεται ο…μύθος που λέει πως «όλα του γάμου δύσκολα». Και αυτό γιατί τα στοιχειά που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Psychosomatic Medicine, δείχνουν πως οι τρυφερές στιγμές είναι ένας σοβαρός λόγος που ο γάμος σχετίζεται με καλύτερη κατάσταση της υγείας….
Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης με επικεφαλής την Δρ Μπεάτε Ντιτζεν διείσδυσαν στα άδυτα της σχέσης 51 ζευγαριών επί μια εβδομάδα. Τι διαπίστωσαν; Πως όσοι ανέφεραν περισσότερη σωματική επαφή κατά τη διάρκεια μιας δεδομένης μέρας, είτε επρόκειτο για σεξουαλική επαφή είτε απλά για αγκάλιασμα, είχαν γενικά χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης –γνωστή και ως η ορμόνη του άγχους.
Ειδικότερα, τα 51 εργαζόμενα ζευγάρια ζούσαν μαζί και οι περισσότεροι ήταν παντρεμένοι. Οι ειδικοί του ζήτησαν να τηρούν ημερολόγιο των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των τρυφερών στιγμών που μοιράζονταν με τον σύντροφο τους. Επιπλέον, συλλέχθηκαν δείγματα σιέλου ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα των καθημερινών διακυμάνσεων της κορτιζόλης.
Τα ζευγάρια, δεν παρέλειψαν να γράφουν στο ημερολόγιο τους λεπτομέρειες αναφορικά με την διάθεσή τους σε διάφορες φάσεις της ημέρας: θετική (καλή, χαλαρή, σε εγρήγορση) ή αρνητική (κακή, κουρασμένη, νευρική).
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: όσο περισσότερη σωματική επαφή ανέφεραν τα ζευγάρια τόσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα της κορτιζόλης. Έτσι, η οικειότητα φάνηκε να έχει …μαγικά αποτελέσματα στην ενίσχυση της διάθεση των ζευγαριών.
Τέλος στο εργασιακό άγχος
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη αυτό ίσχυε ιδιαιτέρως για εκείνα τα ζευγάρια που ανέφεραν περισσότερα προβλήματα στον χώρο εργασίας, γεγονός που δείχνει ότι η σωματική στοργή μεταξύ των συντρόφων μπορεί να είναι ο προστάτης κατά του εργασιακού άγχους!
Μετά από αυτά, οι επιστήμονες προτείνουν στα ζευγάρια να είναι περισσότερο εκδηλωτικά και να ξεκλέβουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορούν για να κάνουν πράγματα μαζί, αφού κατ’ αυτό τον τρόπο θα ανεβάσουν τη διάθεση τους και θα μειώσουν κατακόρυφα το άγχος τους.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τρυφερότητα σήμαινε διαφορετικά πράγματα για το κάθε ζευγάρι: για μερικούς ήταν το σεξ, ενώ για άλλους ήταν απλώς ένα στοργικό άγγιγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: