Επιστημονική ομάδα με ειδίκευση στη ψυχολογία ζώων, στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, κατάφερε να επιβεβαιώσει με πείραμα ότι οι σκύλοι παύουν να συνεργάζονται όταν καταλάβουν ότι αδικούνται.
Το αίσθημα της αδικίας είχε παρατηρηθεί μέχρι τώρα στον άνθρωπο και ορισμένα πρωτεύοντα θηλαστικά όπως οι χιμπατζήδες. Δεδομένου ότι ο σκύλος έχει καταγωγή από τον λύκο, ο οποίος ζει σε αγέλες, η επιστήμονες συμπεραίνουν ότι το αίσθημα της αδικίας εξελίχθηκε ως μέρος της κοινωνικής ζωής.
Η επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Βιέννης, εργάστηκε με εκπαιδευμένα σκυλιά που υπάκουαν στην εντολή ‘’πόδι’’. Όταν άκουγαν δηλαδή την εντολή, έβαζαν την πατούσα τους πάνω στην παλάμη του ερευνητή σαν σε χειραψία.
Τα σκυλιά, τα οποία ήταν χωρισμένα ανά δυάδες, όταν υπάκουαν στην εντολή, επιβραβεύονταν με ένα κομμάτι λουκάνικο ή ψωμί.
Όταν το ένα σκυλί της δυάδας δεν επιβραβευόταν, ενώ το άλλο κέρδιζε είτε λουκάνικο είτε ψωμί, σύντομα έπαυε να συνεργάζεται και παρουσίαζε σημάδια άγχους, με αποτέλεσμα να ξύνεται και να αποφεύγει να κοιτάξει τον ερευνητή.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι όταν το κάθε σκυλί εξεταζόταν μόνο του, ήταν πρόθυμο να ακολουθήσει τις οδηγίες χωρίς αντάλλαγμα για πολύ περισσότερο χρόνο. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα σκυλιά δεν ενοχλούνταν από το γεγονός ότι δεν κέρδιζαν κάτι, αλλά από την αδικία που γινόταν εις βάρος τους.
Σε σύγκριση με τους χιμπατζήδες και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, τα σκυλιά του πειράματος δεν αισθάνονταν αδικημένα όταν το έταιρο σκυλί κέρδιζε το λουκάνικο και τα ίδια μόνο ψωμί. Αυτο δείχνει ότι η αδικία είναι αίσθημα το οποίο αισθάνονται τα σκυλιά, αλλά σε μικρότερο βαθμό από τους χιμπαντζήδες και άλλα πρωτεύοντα που θεωρούνται πιο κοντινοί συγγενείς του ανθρώπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου