Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Το κυνήγι μικραίνει τα θηράματα!

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που έγινε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας -Σάντα Κρουζ, όσο πιο πολύ οι άνθρωποι κυνηγούν και συλλέγουν ένα είδος για να το φάνε, τόσο αυτό μικραίνει με την πάροδο των χρόνων. Η αλλαγή αυτή γίνεται με τριπλάσιο ρυθμό απ’ότι ο ρυθμός των αλλαγών που φέρνει η ίδια η φύση.
Οι επιστήμονες μελέτησαν την ανθρώπινη επίδραση σε 29 διαφορετικά είδη και για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ότι ο άνθρωπος έχει καθοριστική επίδραση στο ζωικό και το φυτικό βασίλειο γύρω του, επηρεάζοντας ο ίδιος την εξελικτική διαδικασία, καθώς αναγκάζει τα άλλα είδη να γίνουν μικρότερα μέχρι και 20%, ενώ η ηλικία αναπαραγωγής τους μικραίνει μέχρι και 25% (γεννάνε σε μικρότερη ηλικία). Το γεγονός αυτό, τα κάνει πιο ευάλωτα καθώς σταδιακά γεννάνε λιγότερους απογόνους και πιο αδύναμους.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η τάση των ανθρώπων να πιάνουν και να τρώνε μεγάλου μεγέθους είδη, επηρεάζει την εξέλιξη των τελευταίων ταχύτερα σε σχέση με το κυνήγι από τα αρπακτικά ζώα, που συνήθως προτιμούν τη λεία που είναι μικρή και αδύναμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: