Οι λάμψεις και τα πύρινα ίχνη που είδαν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες στον ουρανό του Τέξας και του Κεντάκι δεν αποκλείεται να οφείλονταν σε συντρίμμια που άφησε πίσω της η πρωτοφανής σύγκρουση δορυφόρων σε τροχιά.
«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας ] ανέφερε στις τοπικές αστυνομικές αρχές ότι αυτά τα συμβάντα προκαλούνται από την πτώση συντριμμιών από δορυφόρους» ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Κεντάκι.
Οι ισχυρές δονήσεις που έκαναν τα τζάμια να τρίζουν στα κτίρια του Τέξας το πρωί της Κυριακής αποδίδονται σε θραύσματα που έσπασαν το φράγμα του ήχου καθώς κινούνταν προς το έδαφος.
Η αστυνομία του Τέξας έψαξε για συντρίμμια στο έδαφος αλλά δεν εντόπισε τίποτα.
Προειδοποίηση
H FAA προειδοποίησε τους πιλότους των επιβατικών αεροσκαφών για το ενδεχόμενο πτώσης θραυσμάτων από τους δορυφόρους πάνω από το αμερικανικό έδαφος το προσεχές διάστημα.
Είναι πάντως δύσκολο έως αδύνατο να αποδειχθεί ότι οι λάμψεις πάνω από τις δύο αμερικανικές πολιτείες οφείλονταν πράγματι σε συντρίμμια. «Δεν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στα συντρίμμια της πρόσκρουσης και τις αναφορές για επανείσοδο» στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε η αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση (Stratcom).
O παροπλισμένος στρατιωτικός δορυφόρος Cosmos 2251 της Ρωσίας συγκρούστηκε με τον ενεργό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο δορυφόρο Iridium 33 των ΗΠΑ, ενώ κινούνταν περίπου 790 χιλιόμετρα πάνω από τη Σιβηρία. Ήταν η πρώτη σύγκρουση δορυφόρων που έχει καταγραφεί ποτέ.
Το ρωσικό Κέντρο Ελέγχου έξω από τη Μόσχα, καθώς και πολλοί ανεξάρτητοι ειδικοί σε θέματα Διαστήματος, προειδοποίησαν ότι η σύγκρουση δημιούργησε εκατοντάδες ή και χιλιάδες θραύσματα τα οποία θα παραμείνουν σε τροχιά για χιλιάδες χρόνια και θα απειλούν τους πολυάριθμους δορυφόρους που κινούνται σε χαμηλή τροχιά.
Ο αμερικανικός στρατός παρακολουθεί περίπου 1.000 ενεργούς δορυφόρους καθώς και 17.000 διαστημικά σκουπίδια μεγέθους άνω των 5 εκατοστών. Όμως πολλά από τα θραύσματα των δύο δορυφόρων εκτιμάται ότι είναι μικρότερα από 2 εκατοστά και απειλούν να πλήξουν άλλους δορυφόρους χωρίς προειδοποίηση.
Σύμφωνα με τη NASA, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός δεν κινδυνεύει, καθώς κινείται σε πολύ χαμηλότερη τροχιά, περίπου 370 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου