Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

50 έφηβοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης από το Ίντερνετ

Περισσότεροι από 50 έφηβοι- ανάμεσά τους και μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού- έχουν απευθυνθεί τους τελευταίους 12 μήνες στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Π.&Α. Κυριακού με συμπτώματα εθισμού στο Ίντερνετ.
Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της Μονάδας, που έχει διευθυντή τον καθηγητή Παιδιατρικής Δημήτριο Καφετζή, αναγκάστηκαν να νοσηλεύσουν κάποιους από αυτούς στο νοσοκομείο μόνον και μόνο για να τους κρατήσουν μερικά 24ωρα μακριά από τον υπολογιστή.
Όπως αναφέρει η παιδίατρος και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας κ. Άρτεμις Τσίτσικα, υπήρξαν δεκάδες αγωνιώδη τηλεφωνήματα γονέων που παρακολουθούν ανήμποροι τα παιδιά τους να «χάνονται» ολοένα και περισσότερο στο Διαδίκτυο.
Οι αιτίες
Το φαινόμενο έχει προκαλέσει αμηχανία την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, σχετικά με το εάν πρόκειται για μια ακόμη μορφή εξάρτησης ή για την κορυφή ενός παγόβουνου άλλων δυσκολιών και προβλημάτων.
Πάντως οι επιστήμονες συμφωνούν πως ανεξαρτήτως της αιτίας που οδηγεί στον εθισμό, το Ίντερνετ ασκεί ιδιαίτερη επιρροή και γοητεία στους χρήστες, αφού καλούνται να είναι ενεργητικοί, να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, ενώ παράλληλα υπάρχει εξέλιξη όσο το παιχνίδι συνεχίζεται, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης.
Έτσι δημιουργείται έντονο αίσθημα ευχαρίστησης, το οποίο γίνεται απαραίτητο για τους χρήστες, με αποτέλεσμα να είναι πάνω από τις δυνάμεις τους να κλείσουν την οθόνη!
«Για ορισμένα από τα παιδιά αυτά όλα αρχίζουν και τελειώνουν στα διαδικτυακά ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μπορεί να μένουν χωρίς ύπνο ολόκληρες ημέρες, να εξαφανίζονται από το σπίτι τους περνώντας πολλές ώρες σε Ίντερνετ καφέ, να απαιτούν χρήματα από την οικογένειά τους για να παίξουν ή να εξοπλιστούν με ό,τι πιο σύγχρονο θα διευκολύνει αυτή την ασχολία τους, και κάποιες φορές να σταματούν ακόμη και το σχολείο. Παράλληλα, μπορεί να βλάψουν την υγεία τους αφού δεν προσέχουν τη διατροφή τους- είτε αμελώντας τα γεύματα είτε καταναλώνοντας ανθυγιεινές τροφές χωρίς όριο»..
Τα προβλήματα ωστόσο δεν σταματούν σε αυτό: οι εθισμένοι έφηβοι κάνουν συχνά τη νύχτα... ημέρα, αφού δεν σταματούν να παίζουν ακόμη και όταν το σώμα τους έχει εξαντληθεί, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω της εμμονής τους με τον υπολογιστή δεν δίνουν καμία σημασία ούτε σε ό,τι αφορά τη σωματική υγιεινή τους- δεν αλλάζουν ρούχα για ημέρες ή ξεχνούν να κάνουν μπάνιο.
Το αντίδοτο στο νέο «ναρκωτικό» είναι- σύμφωνα με τους επιστήμονες - η πρόληψη. «Ακόμη κι όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια κατάχρησης, η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σχετικά εύκολη με ψυχοεκπαίδευση και συμπεριφορικού τύπου θεραπεία».
Όταν όμως η κατάχρηση του Διαδικτύου μετατραπεί σε εξάρτηση, οι ειδικοί παραδέχονται πως η κατάσταση τότε είναι δύσκολη, αφού οι έφηβοι δεν συνεργάζονται, συχνά λένε ψέματα και επινοούν καθημερινά νέους τρόπους για να εξαπατήσουν τους γονείς τους και τους θεραπευτές.
Γι΄ αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις- ευτυχώς λίγες μέχρι στιγμής- η φαρμακευτική αγωγή κρίνεται απαραίτητη, πάντα όμως με φειδώ καθώς, όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι ηλικίες αυτές είναι ευαίσθητες

Δεν υπάρχουν σχόλια: