Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Σάλος από βλάσφημη εκπομπή στο Ισραήλ

Καθολικοί επίσκοποι στους Αγίους Τόπους εξέφρασαν την οργή τους για την «αποκρουστική επίθεση» που εξαπέλυσε ισραηλινή τηλεόραση εναντίον του Ιησού Χριστού και της Παναγίας. «Εμείς , τα μέλη της συνέλευσης των Καθολικών Επισκόπων στους Αγίους Τόπους αποδοκιμάζουμε και καταδικάζουμε με απόλυτη θλίψη τις αποκρουστικές επιθέσεις κατά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και κατά της μητέρας του Παναγίας από το κανάλι 10 της ισραηλινής τηλεόρασης», αναφέρει η ανακοίνωση των επισκόπων.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Χετζμπολάχ καταδικάζοντας την ίδια εκπομπή και δηλώνοντας ότι «ανησυχούμε σοβαρά για τις ύβρεις κατά της Παναγίας και κατά ενός από τους μεγάλους προφήτες μας του Ιησού Χριστού».
Επί πλέον η Χετζμπολάχ απήυθυνε έκκληση προς τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας των πεποιθήσεων, για να αντιμετωπιστεί η «ειδεχθής επίθεση» και να τεθεί τέλος στο ρατσισμό και στη γελοιοποίηση των θρησκευτικών συμβόλων.
Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν από εκπομπή που πρόβαλε το ιδιωτικό ισραηλινό κανάλι 10 την προήγουμενη εβδομάδα, όπου αναφέρθηκε ότι η Παναγία «έμεινε έγκυος σε ηλικία 15 χρόνων από έναν συμμαθητή της στο σχολείο» και ότι «ο Ιησούς πέθανε σε νεαρή ηλικία λόγω παχυσαρκίας».
Μάλιστα επιχειρήθηκε διάψευση στο κείμενο της Καινής Διαθήκης με το επιχείρημα ότι «λόγω υπερβολικού βάρους ο Ιησούς δεν θα μπορούσε να περπατήσει πάνω στο νερό».
Στην ίδια εκπομπή ο Ισραηλινός κωμικός Λίορ Σλάϊν δήλωσε ότι «αφού οι Χριστιανοί αρνούνται το Ολοκαύτωμα τότε και εγώ προτείνω να αρνηθούμε τον Χριστιανισμό».
Αργότερα και μετά από διαμαρτυρίες ο Σλάϊν ζήτησε λακωνικά συγνώμη από την Αραβο-Ισραηλινή Χριστιανική Αδελφότητα, ενώ οι καθολικοί επίσκοποι επισήμαναν ότ το συμβάν εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχών επιθέσεων εναντίον των Χριστιανών σε ολόκληρο το Ισραήλ επί σειρά ετών και ζήτησαν να διεξαχθεί επίσημη έρευνα.

«Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά σε χώρα που φιλοξενεί μερικά από τα ιερότερα σύμβολα του Χριστιανισμού», γράφει η ανακοίνωση του Λατίνου Πατριάρχη της Κατεχόμενης Ιερουσαλήμ την οποία επίσης υπογράφουν οι Αρμένιοι, οι Χαλδαίοι, οι Έλληνες, οι Μαρωνίτες και ο Καθολικός επίσκοπος Συρίας.
Το Βατικανό διαμαρτυρήθηκε στην κυβέρνηση του Ισραήλ για την «επιθετική πράξη μισαλλοδοξίας», που συνέβη ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί το ταξίδι του Πάπα στο Ισραήλ τον Μάϊο.
Η ισραηλινή κυβέρνηση διαβεβαίωσε το Βατικανό ότι θα επέμβει για να διακόψει την επίμαχη εκπομπή που προβάλεται σε συνέχειες και ότι θα αναγκάσει τον τηλεοπτικό σταθμό να ζητήσει δημόσια συγνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: