Με το μέλι πιάνεις πιο πολλές μύγες απ' ό,τι με το ξίδι»: αυτή είναι η συμβουλή των ειδικών για να εξομαλυνθεί η σχέση ανάμεσα στις πεθερές και στις νύφες, που συχνά είναι κάτι παραπάνω από…εκρηκτική. Άλλωστε, τα μίση και τα πάθη δεν οδηγούν πουθενά, παρά μόνον δημιουργούν ανυπόφορη γκρίνια!
Έτσι, το μυστικό, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι οι παρατηρήσεις να γίνονται με το «γάντι» και με καλή διάθεση. «Ο γιος είναι για τις μητέρες το "καμάρι" της οικογένειας, η αδυναμία τους. Αυτό λοιπόν που πρέπει να αποδεχτούν όταν μπαίνουν στον ρόλο της πεθεράς, είναι πως το παιδί τους έχει κάνει σωστή επιλογή συντρόφου, από τη στιγμή που τον έχουν αναθρέψει σωστά».Ακόμη όμως και η πιο καλοπροαίρετη πεθερά, μπορεί να δυσκολευτεί να συνηθίσει τη νύφη της, πόσω μάλλον να αποδεχτεί τα… ελαττώματά της. Μέχρι λοιπόν να φθάσουμε στη χειρότερη περίπτωση στον αμοιβαίο συμβιβασμό ή στην καλύτερη σε μια τρυφερή σχέση ανάμεσα στις δύο γυναίκες, το στοιχείο αυτό που πρέπει να υπάρχει ούτως ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη δυνατή συμβίωση είναι ο σεβασμός«Ο κανόνας σε αυτήν τη περίπτωση είναι πως οι μητέρες πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι "δεν πρέπει να κάνουν ό,τι δεν θα ήθελαν να τους κάνουν". Έτσι, ακόμη κι αν έχουν διαπιστώσει πως ο γιος τους μένει νηστικός επειδή η νέα σύζυγός του δεν μαγειρεύει καλά, είναι μάλλον προσβλητικό _ ιδίως για την κυρία του σπιτιού _ να εισβάλλουν κάθε απόγευμα στο σπίτι με την κατσαρόλα στο χέρι. Εάν όμως τηλεφωνήσουν από πριν στη νύφη τους και τη ρωτήσουν εάν θέλει βοήθεια, τότε ο τίτλος της "κακιάς" πεθεράς εξαφανίζεται μονομιάς».
Η καθαριότητα
Κάθε άλλο παρά εύκολο είναι για μία μητέρα να κάνει τα «στραβά μάτια» όταν βλέπει πως το νέο διαμέρισμα του γιου της δεν λάμπει από καθαριότητα, ούτε καν είναι τακτοποιημένο, επειδή η νύφη της δουλεύει από το πρωί έως το βράδυ και δεν έχει χρόνο να πιάσει το ξεσκονόπανο. Και σε αυτήν τη περίπτωση όμως η πεθερά θα βγει κερδισμένη εάν διατηρήσει την ψυχραιμία της: Ο κανόνας είναι _ κι αυτό ισχύει για όλους μας _ να προσπαθούμε να εστιάσουμε στο θετικό.
Έτσι, εάν παραδείγματος χάριν στο μπαλκόνι υπάρχουν σκουριές, δεν θα έχει αποτέλεσμα η παρατήρηση από την πλευρά της πεθεράς, παρ' ότι έχει την εμπειρία και τη σοφία να βγάλει στο άψε-σβήσε τη σκουριά! Κι αυτό γιατί θα ακουστεί σαν «καρφί» και το πιο πιθανό είναι να δεχτεί από τη νύφη της ένα βλέμμα όλο… υπονοούμενα. Εάν όμως αρχίσει με ένα κομπλιμέντο για τα όμορφα λουλούδια στο μπαλκόνι, σχολιάζοντας όμως πως το πάτωμα έχει χαλάσει από το πότισμα, τότε η παρατήρηση θα πέσει στα… μαλακά.
Τα δώρα
Κάθε άλλο παρά «φαεινή» ιδέα θα ήταν να προσφέρει η πεθερά στη νύφη της μια ηλεκτρική σκούπα για δώρο _ ιδίως εάν στον γιο της δώριζε πανάκριβα μανικετόκουμπα. Και η νύφη έχει ψυχή!Άλλωστε, οι πεθερές _ ακόμη κι αν οι νύφες τους δεν το παραδέχονται στην αρχή _ αποδεικνύονται συχνά «σοφές» σε ό,τι αφορά τα καθημερινά προβλήματα. Έχουν φάει τη ζωή με το κουτάλι και συνεπώς έχουν πολλά να προσφέρουν, το πρόβλημα όμως παρουσιάζεται όταν προσπαθούν να επιβάλουν τη γνώμη τους. Οι νύφες από την άλλη αισθάνονται έξω από τα…νερά τους και γι' αυτό συχνά παίρνουν μια πιο αμυντική στάση. Έτσι, η σχέση μπορεί να γίνει ανταγωνιστική, αφού η κάθε μία προσπαθεί να ευχαριστήσει τον γιο της ή τον άντρα της, αντίστοιχα.
Κλειδί η συμμαχία
Τι θα γινόταν όμως εάν συμμαχούσαν; «Αυτό είναι το ιδανικότερο σενάριο. Και παρ' ότι ακούγεται εξωπραγματικό, είναι κάθε άλλο παρά δύσκολο, αρκεί να επιδείξουν _ και οι δύο πλευρές _ θετική διάθεση. Άλλωστε, η μία μπορεί να μάθει από την άλλη, αρκεί να δώσουν χρόνο στη σχέση τους. Αν βγουν για έναν καφέ ένα απόγευμα ή αν πάνε σινεμά μαζί, μπορεί στο τέλος να διαπιστώσουν ότι περνούν όμορφα μαζί και πως έχουν πολλά να μοιραστούν. Οι γονείς όμως, οφείλουν να δεχτούν πως τα δεδομένα και οι εποχές έχουν αλλάξει, ώστε να είναι σε θέση να κατανοήσουν τις διαφορετικές απόψεις της νύφης _ χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα τις ασπαστούν κιόλας».
Άλλωστε, υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από μία δεμένη οικογένεια, που μοιράζεται χαρές και λύπες;
Σε... εμπόλεμη κατάσταση 9 στα 10 νεόνυμφα ζευγάρια!
Αγκάθι» είναι η σχέση ανάμεσα στη νύφη και την πεθερά, όπως προκύπτει από μελέτες στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 60% των νεονύμφων δηλώνουν πως υποφέρουν από καθημερινούς καβγάδες και γκρίνια εξ αιτίας της ανταγωνιστικής σχέσης που έχουν οι δύο γυναίκες.
Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό είναι εντονότερο, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει (σύμφωνα με εκτιμήσεις) το 90%. Αυτό συμβαίνει εξ αιτίας της καθημερινής επαφής και επικοινωνίας. Στη χώρα μας ο κανόνας που ισχύει _ για άλλους λιγότερο και για άλλους περισσότερο _ είναι πως τα παιδιά, ακόμη κι όταν παντρεύονται, μένουν κοντά στους γονείς τους γι' αυτό και οι προστριβές είναι πιο συχνές και συνεπώς πιο έντονες.
Ποιο είναι το σύνηθες λάθος; Οι πεθερές συγκρίνουν τις νύφες με την κόρη που έχουν ή θα ήθελαν να έχουν (και έτσι δεν μένουν ποτέ ικανοποιημένες), ενώ οι νύφες συγκρίνουν τις πεθερές με τη μητέρα τους (και έτσι αισθάνονται πάντοτε «ριγμένες»).
Μοιραία, ένα από τα βασικότερα παράπονα που εκφράζουν οι νύφες είναι πως οι πεθερές τους λένε πάντοτε τι να κάνουν. Πολλές φορές, όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται: η εμπειρία ζωής που έχει η πεθερά την κάνει να είναι σε θέση να βοηθήσει τη νύφη της, χωρίς αυτό να σημαίνει πως την θεωρεί ανίκανη! Το συμπέρασμα; Ούτε η πεθερά ούτε η νύφη πράττουν κακοπροαίρετα - τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Συνεπώς, η κακή τους σχέση οφείλεται σε μια παρεξήγηση…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου