Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Στο Ομάν ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη μορφή ζώου

Δεκάδες εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα τοποθετούν ευρήματα σε βράχια του Ομάν την εμφάνιση ζώων στον πλανήτη. Πρόκειται για ιζήματα τα οποία παραπέμπουν στην ύπαρξη σφουγγαριών (που έζησαν πριν από 635 εκατομμύρια χρόνια) στην περιοχή η οποία ήταν θάλασσα.Όπως αναφέρει το BBC, οι παλαιοντολόγοι συνήθως μπορούν να μελετήσουν μεγάλα ζώα από τα απολιθώματά τους που μένουν στο υπέδαφος. Όταν πρόκειται για όντα μαλακά και μικροσκοπικά, όπως τα σφουγγάρια, η εργασία τους είναι πιο δύσκολη καθώς τα ίχνη που αφήνουν είναι πιο δυσδιάκριτα.
Η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες, σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει να κάνει με τον εντοπισμό ουσίας, η οποία σχηματίζεται από μόρια λιπιδίων. Τα λιπίδια είναι σημαντικός συνεκτικός παράγοντας των ιστών στα ζώα. Η ομάδα του παλαιοντολόγου Gordon Love από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ανακάλυψε υψηλές συγκεντρώσεις αυτής της ουσίας (η χημική σύνθεση της οποίας παραπέμπει σε σφουγγάρια) σε βράχια άνυδρης σήμερα περιοχής της χώρας της αραβικής χερσονήσου.
«Τα σφουγγάρια φαίνεται να ήταν απαραίτητα για το θαλασσινό οικοσύστημα εκείνης της περιόδου» λέει ο Love ο οποίος υποστηρίζει ότι πρέπει να είχαν μικρό μέγεθος – λίγα χιλιοστά- «καθώς παρότι υπήρχε αρκετό οξυγόνο στο νερό για να διατηρηθούν στη ζωή, δεν υπήρχε τόσο πολύ οξυγόνο ώστε να αναπτυχθούν αρκετά»
Η ανακάλυψη ιχνών από την ύπαρξη των μικρών σφουγγαριών είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς, «μετατοπίζει» στο παρελθόν για τους επιστήμονες την εποχή των Παγετώνων, κατά την οποία ο πλανήτης θεωρείται ότι ήταν καλυμμένος από πάγο. Η ανακάλυψη ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε ζωή είναι «εκπληκτική» καθώς θεωρείται ότι τότε οι ωκεανοί είχαν παγώσει σχεδόν ολοκληρωτικά ακόμη και στον Ισημερινό.
Ο δρ. Love υποστηρίζει ότι η εμφάνιση ζωής την ίδια περίοδο, σημαίνει πως υπήρχαν περιοχές στους ωκεανούς όπου «η ζωή συνεχιζόταν» ακόμη και τότε, παρότι μέχρι σήμερα θεωρείτο οτι η ζωή ξεκίνησε πολλά εκατομμύρια χρόνια αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: