Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στον Αρη;

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι κηλίδες που εντοπίστηκαν στους βραχίονες του ρομποτικού γεωλόγου Φοίνιξ είναι αλμυρό νερό
Είναι πιθανό το Φοίνιξ που εξερευνά από τον περασμένο Μάιο τον Αρη όχι μόνο να ανακάλυψε νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη αλλά και να το φωτογράφισε, γεγονός που, αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στη διαστημική έρευνα. Οταν το ρομπότ προσεδαφίστηκε στις 25 Μαΐου του 2008 οι κάμερές του άρχισαν να λαμβάνουν πλήθος φωτογραφιών ώστε να διαπιστώσουν τα μέλη της αποστολής το ακριβές σημείο στο οποίο προσεδαφίστηκε. Σε μία από τις εικόνες φαινόταν ότι σε έναν από τους βραχίονες του ρομπότ υπήρχαν κηλίδες και μάλιστα στις φωτογραφίες που έστελνε καθημερινά το ρομπότ φαινόταν ότι το μέγεθος αυτών των κηλίδων αυξανόταν μέρα με τη μέρα.
Το ζήτημα απασχόλησε ολόκληρη την ομάδα της αποστολής και επί δέκα μήνες οι συζητήσεις συνεχίζονταν γύρω από το θέμα, χωρίς όμως να έχει υπάρξει κάποια ξεκάθαρη θέση ή απάντηση. Τώρα όμως κάποια από τα μέλη της αποστολής υποστηρίζουν ότι αυτές οι κηλίδες δεν είναι τίποτε άλλο από σταγόνες νερού. Αν και σε πρώτη φάση τόσο τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής όσο και η επιστημονική κοινότητα γενικότερα υποδέχθηκαν με πολύ μεγάλη επιφύλαξη την εκτίμηση ότι οι φυσαλίδες είναι σταγόνες νερού, εν τούτοις η παρουσία τους εξηγεί ορισμένες από τις ανακαλύψεις του Φοίνιξ.
Το ρομπότ εντόπισε στο έδαφος υπερχλωρικό άλας, το οποίο έχει την ικανότητα να διατηρεί το νερό σε υγρή μορφή σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (υπό το μηδέν). Το Φοίνιξ έχει προσεδαφιστεί και εξερευνά τον Νότιο Πόλο του Αρη, όπου η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει ποτέ πάνω από τους-20 βαθμούς Κελσίου.
Σ ύμφωνα με τα μέλη της αποστολής που υποστηρίζουν ότι οι κηλίδες είναι σταγόνες νερού, η παρουσία του υπερχλωρικού άλατος επιτρέπει τη διατήρηση του νερού σε υγρή μορφή κάτω ακριβώς από την επιφάνεια του πλανήτη. Ωστόσο οι συγκεκριμένοι επιστήμονες σπεύδουν να επισημάνουν ότι για να διατηρείται σε υγρή μορφή σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υψηλής αλμυρότητας, αφού μόνο αυτό το είδος νερού μπορεί να παραμένει υγρό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Αν τελικά οι επιστήμονες επιβεβαιωθούν, αυτό δεν θα σημαίνει αυτόματα ότι υπάρχει ζωή στον Αρη έστω και σε μικροβιακό επίπεδο, αφού το υψηλής αλμυρότητας νερό δεν ευνοεί την ανάπτυξη της ζωής, έτσι τουλάχιστον όπως εμείς τη γνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: