Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Παράξενος πράσινος κομήτης περνά από τη Γη

Ο ''Λούλιν'' όπως φωτογραφήθηκε από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Τζάκ Νιούτον
Ένας κομήτης με παράξενα χαρακτηριστικά, θα περάσει για μια και μοναδική φορά κοντά από τη Γη. Αυτό αναμένεται να συμβεί τις επόμενες μέρες και πιθανόν να είναι ορατός με γυμνό μάτι σε περιοχές μακριά από τα φώτα των πόλεων.
Ο κομήτης, που ονομάστηκε “Λούλιν”, κινείται ανάποδα απ’ ότι άλλοι κομήτες και έχει πρασινωπό χρώμα, το οποίο προέρχεται από ποσότητες κυανίου και ενός τύπου άνθρακα.
Σύμφωνα με τη NASA, την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ θα βρίσκεται περίπου 60 εκατ. χλμ. από τη Γη, απόσταση που θα είναι η κοντινότερη στον πλανήτη μας. Η καλύτερη στιγμή για να τον δει κάποιος, θα είναι λίγο πριν την αυγή προς την πλευρά του Νότιου ουρανού, κοντά στον Κρόνο και ανάμεσα στα άστρα Ρέγκουλα και Σπίκα.
Τα περισσότερα από τα άλλα ουράνια σώματα, συμπεριλαμβανομένων των άλλων κομητών στο ηλιακό μας σύστημα, περιφέρονται γύρω από τον ήλιο με φορά αντίθετη από αυτή του ρολογιού. Ο “Λούλιν”, κατά παράξενο τρόπο κατευθύνεται γύρω από τον ήλιο με τη φορά του ρολογιού. Επιπρόσθετα, λόγω μιας οπτικής αυταπάτης, από τη Γη φαίνεται ότι η ουρά του βρίσκεται μπροστά του αντί πίσω του.
Υπολογίζεται ότι μόλις κάνει την περιφορά του γύρω από τον ήλιο, θα έχει αποκτήσει την απαιτούμενη ταχύτητα για να μπορέσει να βγει από το ηλιακό μας σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: