Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Ασπιρίνη κατά καρκίνου του στομάχου

Η "Βρετανική Επιθεώρηση για τον Καρκίνο" δημοσιεύει έρευνα που διεξήχθη σε 300.000 άτομα, τα οποία μελετήθηκαν επί 7 χρόνια και στα οποία χορηγούνταν παυσίπονα, αλλά το τελευταίο δωδεκάμηνο ελάμβαναν μόνο ασπιρίνη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έπαιρναν ασπιρίνη τακτικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο μέσο και κάτω σημείο του στομάχου.Η λήψη της ασπιρίνης σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι γνωστό ότι περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο, αλλά μπορεί να εμφανίσει παρενέργειες όπως αιμορραγίες στην κοιλιακή χώρα.
Λόγω των παρενεργειών αυτών οι γιατροί δεν συστήνουν τη συνεχή χρήση της ασπιρίνης ως προληπτικό μέτρο κατά του καρκίνου.
"Σε καρκίνους που τα ποσοστά επιβίωσης είναι χαμηλά, η κατανόηση πως μπορεί να προληφθεί η ασθένεια είναι πολύ σημαντική, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να ανακαλυφθούν οι παρενέργειες και να εξισορροπηθούν τα οφέλη", δήλωσε ο Δρ. Λέσλι Ουόκερ διευθυντής του κέντρου πληροφόρησης του Κέντρου για την Έρευνα του Καρκίνου της Βρετανίας.
Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο στη Βρετανία τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι διαγιγνόσκονται με καρκίνο του στομάχου και περίπου 5.250 πεθαίνουν από την ασθένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: