Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Όταν τα αδέρφια μαλώνουν...

«Είναι δικό μου αυτό το παιχνίδι». «Όχι είναι δικό μου».
Αποκλείεται να μην έχετε ακούσει αυτό το διάλογο μεταξύ των παιδιών σας. Αν πάλι πραγματικά δεν το έχετε ακούσει τότε έχετε τα παιδιά θαύματα.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά και ειδικότερα όταν αυτά είναι αδέρφια οι καυγάδες μεταξύ τους είναι σύνηθες φαινόμενο.
Τα αδέρφια, κυρίως αν είναι ίδιου φύλου, μαλώνουν συχνά για να διεκδικήσουν κάποιο παιχνίδι ή ακόμη και κάποιο ρούχο αν πρόκειται για κορίτσι.
Εσείς όμως τι πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή; Ποια θα πρέπει να είναι η σωστή στάση που θα ακολουθήσετε; Και τελικά, μήπως ξεχωρίζετε τα παιδιά σας;
Φυσικά και όχι. Όποιο δάχτυλο άλλωστε και να κόψεις το ίδιο θα πονέσει όπως λέει και ο σοφός λαός μας.Τη στιγμή του καυγά καλό θα ήταν να μη πάρετε θέση εκτός και αν έχουν αρχίσει και πέφτουν οι πρώτες.. «ψιλές».Δεν θα πρέπει να μαλώσετε το μεγαλύτερο και ίσως για εσάς πιο μυαλωμένο παιδί. Ενδεχομένως να το κάνετε να πιστέψει ότι αγαπάτε το μικρό περισσότερο.Μην του πάρετε με τη βία το παιχνίδι από το χέρι. Χωρίστε τα παιδιά και πιάστε τα ξεχωριστά να τους μιλήσετε. Εξηγήστε τους τη στενή συγγενική σχέση που υπάρχει μεταξύ τους και πείτε τους ότι θα πρέπει να είναι οι καλύτεροι φίλοι γιατί ο ένας εξαρτάται από τον άλλον.
Διδάξτε τους πώς θα βρουν τη λύση μόνα τους. Το να μπείτε ανάμεσα τους δεν είναι και ότι καλύτερο. Μάθετε τα να λένε συγνώμη και να το εννοούν. Πείτε τους ακόμα και συγνώμη εκ μέρους του αδερφού. Ο εγωισμός στις μικρές ηλικίες είναι διάχυτος και μόνες σας θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο να τους διδάξετε ότι πρόκειται για ένα συναίσθημα που μόνο κακό μπορεί να κάνει στη σχέση ανάμεσα τους.
Ασχοληθείτε με το μικρότερο παιδί και αποσπάστε του τη προσοχή με κάποιο άλλο παιχνίδι. Εκείνα μπορεί τότε και να «παρηγορηθούν» σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα.
Δώστε εναλλακτικές λύσεις στα παιδιά σας. Κουβεντιάστε τα και πείτε τους ότι δε γίνεται να τα έχουμε όλα σ’ αυτή τη ζωή. Πείτε τους ότι σημασία έχει η καλή μεταξύ τους σχέση γιατί το ένα θα υποστηρίζει το άλλο σε δύσκολες φάσεις της ζωής. Αυτό θα είναι και αδερφός και φίλος. Θα πρέπει όταν έχετε παιδάκια να τα φέρνετε σε επαφή και με άλλα , συνομήλικα και μη (όχι πολύ μεγαλύτερα).
Έτσι θα καταλάβουν ότι δεν είναι μόνα τους. Εσείς θα πρέπει να σέβεστε αυτή τους την κτητικότητα και την ηλικιακή τους ωριμότητα.
Άλλωστε, που θα πάει.. θα μεγαλώσουν τα παιδάκια μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: