Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Αυξήθηκαν οι αιφνίδιοι θάνατοι αθλητών

Δραματική αύξηση, τουλάχιστον κατά 30%, σε ό,τι αφορά τους αιφνίδιους θανάτους στους αγωνιστικούς χώρους καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα. Συνολικά 19 νέοι άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή σε γήπεδα και παρεμφερείς χώρους άθλησης, την περασμένη διετία, επειδή δεν είχαν υποβληθεί στις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις, που θα απεκάλυπταν το «ύπουλο» καρδιολογικό πρόβλημα που ευθύνεται συνήθως για τον αιφνίδιο θάνατο. Το πλέον πρόσφατο «θύμα» του «φαινομένου» των αιφνιδίων θανάτων που ενσκήπτει στους χώρους άθλησης της χώρας μας ήταν ο 32χρονος ποδοσφαιριστής του Διαγόρα Ρόδου Έντι Ουμ, ο οποίος κατέληξε προχθές στο νοσοκομείο Ρόδου έπειτα από την διακομιδή του εκεί, μετά από αδιαθεσία που αισθάνθηκε κατά την προπόνηση.Την τραγική αυτή διαπίστωση έκανε ο ειδικός αθλητίατρος και πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων (ΑΘΛ.ΕΤ.Ι.Α.) Δρ Ξενοφώντας Ρούσσης, ο οποίος, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την διοργάνωση του 2ου Πανελληνίου Αθλητιατρικού Συνεδρίου, σημείωσε πως «η αύξηση των αιφνίδιων θανάτων αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Μόλις την τελευταία εβδομάδα είχαμε τρία θύματα: την 26χρονη Πολωνίδα πρωταθλήτρια σφαιροβολίας Καμίλα Σκολιμόβσκα, τον 20χρονο διεθνή Γερμανό χαντμπολίστα Σεμπάστιαν Φαϊστ και πριν από μερικές ημέρες τον 32χρονο ποδοσφαιριστή του Διαγόρα Ρόδου Εντ Ουμ».
Σύμφωνα με την καταγραφή των αιτιών, που ευθύνονται για τον αιφνίδιο θάνατο στους αθλητές στην χώρα μας, τα «κρυφά» καρδιολογικά προβλήματα κρατούν τα σκήπτρα. Ειδικότερα, η καρδιά «πρόδωσε» τους οχτώ στους δέκα αθλητές που έχασαν τα τελευταία δύο χρόνια τη ζωή τους στο «βωμό» του αθλήματος. Σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (πχ εκτεταμένο εγκεφαλικό αιμάτωμα) οφείλεται το 12% των αιφνίδιων θανάτων και σε ανεύρυσμα και ρήξεις αγγείων και σπλάχνων το 10%.
Όπως ωστόσο, επισήμανε η διδάκτωρ Εργοφυσιολογίας κυρία Ελένη Αυλωνίτου, «εάν οι αθλητές είχαν υποβληθεί στις κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις, πριν από την έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα θα ζούσαν». Η ίδια μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του ποδοσφαιριστή Ντάρκο Κοβάσεβιτς.
Οι ειδικοί ζήτησαν ενημέρωση και αυξημένη προσοχή πρωτίστως από τους γονείς, ελλείψει και οργανωμένου ελέγχου πρόληψης από την πολιτεία. Οφείλουν, όπως ανέφεραν, να υποβάλλουν τα παιδιά τους στις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις πριν από την εγγραφή σε μία αθλητική ομάδα ή στο γυμναστήριο της γειτονίας. Επιπλέον, τόνισαν, ότι οι γονείς πρέπει να απευθύνονται αμέσως στο γιατρό, εάν τα παιδιά παραπονεθούν για πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ή για έντονο αίσθημα παλμών (η καρδιά τους χτυπάει πολύ δυνατά ή πολύ γρήγορα ή με άτακτο ρυθμό) κατά την άθληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: