Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Η ηλικία του γονιού επηρεάζει την ευφυΐα του παιδιού

Μια νέα επιστημονική έρευνα, που αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις, ισχυρίζεται ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από πατέρες μεγαλύτερης ηλικίας, εμφανίζουν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης σε σχέση με τα παιδιά των νεαρότερων πατέρων, ενώ αντίθετα παιδιά από μεγαλύτερες ηλικίας μητέρες τα πάνε καλύτερα στα ίδια τεστ.
Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ήταν η ηλικία της μητέρας που είχε τη σημαντικότερη επίδραση στην υγεία και τις νοητικές ικανότητες του παιδιού. Αντίθετα, η ηλικία του πατέρα θεωρείτο πολύ λιγότερο σημαντική. Όμως μια νέα έρευνα του Ινστιτούτο Εγκεφάλου υποστηρίζει ότι αυτές οι αντιλήψεις πρέπει να αναθεωρηθούν, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι τα παιδιά των μεγαλύτερης ηλικίας πατέρων, κατά μέσο όρο, εμφανίζουν σχετική υστέρηση στα τεστ νευρογνωσιακών ικανοτήτων τόσο κατά τη νηπιακή όσο και κατά την παιδική ηλικία. Με δεδομένη την κοινωνική τάση η πατρότητα διεθνώς να μετατίθεται σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, ο ΜακΓκραθ εφιστά προσοχή στο ζήτημα.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία του πατέρα (όταν είναι άνω των 35 ετών) και στον αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαταραχών στο παιδί, όπως η δυσλεξία, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.
Το δεύτερο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι τα παιδιά με μεγαλύτερης ηλικίας μητέρες έχουν υψηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης. Σύμφωνα με τον ερευνητή, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι βιολογικοί μηχανισμοί δικαιολογούν τέτοια ευρήματα. Μια υπόθεση είναι ότι όσο μεγαλώνουν οι άνδρες, τα κύτταρα, τα οποία παράγουν σπέρμα, υποφέρουν από συχνότερες μεταλλάξεις, που στη συνέχεια κληρονομούνται στα παιδιά.
Γιατί όμως, από την άλλη, τα παιδιά των μεγαλύτερων μητέρων εμφανίζονται να υπερτερούν νοητικά; Η άποψη είναι ότι αυτό συμβαίνει, επειδή τα ωάρια της γυναίκας σχηματίζονται όταν είναι ακόμα στη μήτρα κι έτσι το DNA τους προστατεύεται από μεταλλάξεις μέχρι να χρησιμοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: