Εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία κρίνεται από τους επιστήμονες το σύννεφο εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκόνης που έφερε για μια ακόμη φορά ο νοτιάς από τη Σαχάρα.
Έρευνα, που αποκαλύπτει η zougla.gr, δείχνει ότι το νέφος της σκόνης από τη Σαχάρα ενέχει άμεσους κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, αφού είναι πολύ πιθανό να μετέφερε στην Κρήτη ραδιενέργεια από την καταστροφή του Τσέρνομπιλ, προκαλώντας αύξηση των καρκίνων του θυρεοειδούς, ακόμη και θανάτους.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική έκδοση Otolaryngology-Head and Neck Surgery και την πραγματοποίησαν οι Έλληνες επιστήμονες, Μανώλης Προκοπάκης, MD, PhD), Δ. Τσιφτσής (MD, PhD), Ιωάννα Μοσχανδρέα (PhD) και Γ. Χαλκιαδάκης (MD, PhD).
Η πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν καν εκδώσει μια ανακοίνωση, ώστε να προστατευθούν τουλάχιστον τα βρέφη, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν γενικότερα από αναπνευστικά προβλήματα, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν την ανεπάρκεια επιδημιολογικών ερευνών για πλήρη χαρτογράφηση και αξιολόγηση της απειλής.
Το νέφος σκόνης αποτελείται από τα αποκαλούμενα μικροσωματίδια ΡΜ10 (και άλλα μικρότερα), τα οποία, σε συνδυασμό με τους μόνιμους ρύπους στον αττικό ουρανό, παράγουν ένα δολοφονικό κοκτέιλ υπεύθυνο ακόμη και για αύξηση της θνησιμότητας και μείωση του προσδοκώμενου μέσου όρου ζωής.
Όπως αναφέρει στη zougla.gr ο διευθυντής του περιοδικού «Περιβάλλον21», δημοσιογράφος Αλέκος Μάρκελλος, το περιοδικό είχε παρουσιάσει το 2008 εκτεταμένο σχετικό αφιέρωμα, καταγράφοντας την αγωνία και τις ανησυχίες πολλών επιστημόνων, χωρίς ωστόσο να ιδρώσει το αυτί κανενός αρμοδίου.
Τι λένε οι ειδικοίΟ Αλέξανδρος Παπαγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ, επισημαίνει τη σοβαρότητα του φαινομένου, λέγοντας: «Σύμφωνα με τις μετρήσεις μας, αυτή η σκόνη έχει μικροσωματίδια PM10, τα οποία έχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα. Πλέον το φαινόμενο αυτό γίνεται πολύ πιο συχνό και πιο έντονο και ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για ένα ρύπο φυσικής προέλευσης, που επιδρά συσσωρευτικά με τους άλλους ρύπους που μαστίζουν το λεκανοπέδιο, με αποτέλεσμα η επικινδυνότητα να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 10-20% σε σχέση με τις φυσιολογικές ημέρες, κυρίως για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.
Δυστυχώς, δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες επιδημιολογικές μελέτες για το φαινόμενο».Ο Μιχαήλ Πετράκης, από το Αστεροσκοπείο Αθηνών ανέφερε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργείται από τις μεγάλες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη διεισδυτικότητα, καθώς επικάθονται σε συγκεκριμένα αγγεία του ανθρώπινου οργανισμού και φυσικά επιδρούν στο αναπνευστικό σύστημα.
Σε ό,τι αφορά στη θεαματική αύξηση θανατηφόρων καρκίνων του θυρεοειδούς στην Κρήτη, τις οποίες κατέγραψε η επίσημη έρευνα που φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα η zougla.gr, ο ιατρός Μανώλης Προκοπάκης και ο καθηγητής χειρουργικής Γιώργος Χαλκιαδάκης, οι οποίοι μετείχαν στην επιστημονική ερευνητική ομάδα, στις δηλώσεις τους τόνισαν πως διαπιστώθηκε πολύ μεγάλη αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδούς, οφειλόμενη κατά πάσα πιθανότητα στη μεταφορά ραδιενέργειας που επικάθησε στην άμμο της ερήμου μετά το Τσέρνομπιλ.
Πηγή:zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου